Iğdır’da yerli ve milli buğday ekildi

Iğdır’da yerli ve milli buğday ekildi

Ekonomi 28.11.2023 11:39:37 0
Iğdır’da yerli ve milli buğday ekildi
Tarih: 28.11.2023 11:39 Güncelleme: 28.11.2023 11:39
Bereketli tarım arazileri ile tarımda Türkiye’nin önemli illerinden olan Iğdır’da ilk defa yerli ve milli sertifikalı buğday ekimi yapıldı. Ekim sonucu dönüm başına 1 ton ürün bekleniyor.
Türkiye genelinde yerli ve milli buğday tohumlarının ekim alanları her geçen gün artmaya devam ediyor. Çiftçilere yerli ve milli buğday tohumlarının tanıtılması, ekmeklik buğday tohumunda dışa bağımlılığın önüne geçilmesi amacı ile Iğdır’da da deneme ekimi yapıldı. Iğdır Ziraat Odası Başkanı Tugay Bağrı’nın 20 dönümlük tarım arazisinde yapılan deneme sonunda hasat dönemi beklenecek. Hasatta istenilen verim alındığı takdirde önümüzdeki yıllarda bu ürünlerin ekilmesi için çiftçiler bilgilendirilecek ve bu ürünlerden destek alınması sağlanacak.

"Amacımız yerli ve milli ürünlü ekmek için buğday üretmek"
Iğdır olarak yerli ve milli olan ıslahı gerçekleşmiş yöresel ismi ile de kırmızı kılçık buğdayın yabancı olmadıklarını belirten Iğdır Ziraat Odası Başkanı Tugay Bağrı, “Yerli ve milli olan ıslahı gerçekleşmiş bizim Iğdır yöresel ismi ile de ’kırmızı kılçık’ dediğimiz bir üründür. Bu ürün ıslah edilmiş selekte edilmiş olduğu için bunun verimi de yüksek hale getirilmiştir. Biz şimdi bunun denemesini yapıyoruz. Buradaki amacımız hem yerli ve milli ürünlü ekmek için buğday üretmek hem de genetiği ile oynanılmış ürünlerden uzak insanların kendi tüketimi için böyle bir çalışmaya karar verdik. Şu an burada bu çalışmayı yapıyoruz. Takriben dönüm başına bir ton gibi bir ürün almayı düşünüyoruz. Biz bunu yaygınlaştırmayı düşünüyoruz; hem bunun ekmek kalitesi güzel, hem de kokusu olan bir ürün. İlimize katkısından dolayı Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Tarım Bakanımıza çiftçimize verdiği desteklerden dolayı teşekkür ediyoruz” dedi.

"Dönüm başına bir ton gibi bir verim bekliyoruz"
Yerli ve milli buğday çeşidinden dönüm başına çok iyi bir sonuç aldıklarını söyleyen Iğdır İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Tingiş, “Yerli ve milli çeşidimiz olan Taner ekmeklik buğday çeşidimizin şu an bu alanda ekimini gerçekleştiriyoruz ve gerçekleştirmeye de başladık. Kuraklığa ve soğuğa dayanıklı hastalıklara dayanıklı olan bu çeşidimiz Tarım Ve Orman Bakanlığımızın tescilli Bahri Dağtaş Araştırma Enstitüsünde ıslah edilmiş bir çeşidimizdir. Bakanlığımız enstitüleri tarafından geliştirilen şu an tamamen bölgeye adaptasyonlu olan bir çeşidimizdir. Kırmızı kılçık dediğimiz bir buğday tipi arazinin her tarafından bakıldığı zaman zaten kendi farkını göstermektedir. Biz üreticilerimizin her daim yanındayız her daim yanlarını da olmaya devam edeceğiz. Katma değeri yüksek ürünlerle ve çeşitlerle bölgenin seleksiyon çeşitlerini değiştirip ürün verimini yüksek çeşitlere kaydırmak istiyoruz. Şu an Iğdır ilimizde ilk defa denemesini yapıyoruz. İlerleyen zamanlarda bu yerli çeşidimizin Iğdır ilinde yaygınlaştırılması için gerekli projeler ve altyapıların çalışmalarını yapmayı planlıyoruz. Ortalama dönüm başına bir ton gibi bir verim bekliyoruz. Önümüzdeki süreçte periyodik olarak kontrollerini yapıp verimle alakalı değerli gübreleme yöntemlerini çizmeyi planlıyoruz ve üreticilerimiz ile de A’dan Z’ye çalışacağız inşallah. İlimize desteklerini esirgemeyen başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ve Tarım Bakanımız İbrahim Yumaklı Beyefendi’ye şükranlarımızı sunarız ve desteklerinden dolayı çok teşekkür ederiz" ifadelerine yer verdi.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığlı sporcudan karatede birincilik


Van Spor

Kars’ta hayatını kaybeden Kundakçı’ya duygusal veda: Kundakçı, Kars’ta unutulmadı


Van Spor

Elazığspor Kaptanı Halil İbrahim’den 2 gol, 2 asist


Van Spor

Malatya’da 31 takım Türkiye finali için yarışacak


Van Spor

Muş Gençlerbirliği U-16’da bölge şampiyonu oldu


Van Spor

Şehit Eren Bülbül Dart Şampiyonası Erzincan’da başladı


Van Spor

Diyadin’de geleceğin sporcuları keşfediliyor


Van Spor

Türkiye’nin en uzun parkurunda kürekler milli takım için çekiliyor


Van Spor

Elazığspor, kulüp lisansı almaya hak kazandı


Van Spor

Yeşilay Türkiye Rafting Şampiyonası ve Milli Takım Seçme Yarışları başladı


Van Spor

Kars 36 Spor U16 Takımı Türkiye Şampiyonası için Bingöl yolunda


Van Spor

Kars’ı gururlandıran başarı: Şampiyon takım yarı finalde


Van Spor

Elazığspor’da Erkan Sözeri etkisi


Van Spor

ETÜ’lü Bingül kardeşler, Zihinsel Engelliler Dünya Kayak Şampiyonası’nda 6 madalya kazandı


Van Spor

Nesine 2. Lig: Elazığspor: 3 - Beykoz Anadolu: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor: 5 - Kahramanmaraş İstiklal Spor: 1


Van Spor

Bulanık’ta gençler spora kazandırılıyor


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 3 - Osmaniyespor: 2


Van Spor

Meşaleler Dadaşların özel gururları için yandı


Van Spor

Erzurum, Avrupa’nın en prestijli üniversite spor organizasyonuna ev sahipliği yapacak


Van Spor

AK Parti’den bin taraftara maç bileti hediyesi


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ