Iğdır Üniversitesi, Özbekistan’ın kültür başkenti Semerkant’ta sempozyum düzenledi

Iğdır Üniversitesi, Özbekistan’ın kültür başkenti Semerkant’ta sempozyum düzenledi

Eğitim 17.10.2024 13:39:51 0
Iğdır Üniversitesi, Özbekistan’ın kültür başkenti Semerkant’ta sempozyum düzenledi
Tarih: 17.10.2024 13:39 Güncelleme: 17.10.2024 13:39
Iğdır Üniversitesi, Özbekistan’ın kültür ve ilim başkenti Semerkant’ta 29 Eylül-7 Ekim 2024 tarihleri arasında "Uluslararası Mâtürîdî Sempozyumu" düzenledi.
Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma’nın Türk Cumhuriyetleriyle yaptığı ikili anlaşmalar çerçevesinde ve Iğdır Üniversitesi İlahiyat Fakültesinin koordinasyonunda Özbekistan’ın kültür başkenti Semerkant’ta organize ettiği sempozyum ve bir haftalık akademik çalıştaya, Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinde faaliyet gösteren 208 akademisyen; Özbekistan, Kırgızistan ve diğer Türk Cumhuriyetlerinden 45 akademisyen olmak üzere toplam 260’a yakın akademisyen katıldı.
Söz konusu sempozyum ve akademik çalıştayın ilk 4 günü Semerkant’ta gerçekleştirilirken; Semerkant’ın kadim Registan Meydanı, Bibi Hanım Medresesi ve Türbesi, Şahı Zinde Külliyesi, tarihi medrese ve külliyeler, Uluğbek Medresesi, Tilla Kari Medresesi, Şerdar Medreseleri olmak üzere çeşitli tarihi mekanlarına, çağdaş eğitim kurumlarına ve camilere akademik gezi düzenlendi.
2 Ekim 2024 tarihinde gerçekleştirilen "Uluslararası Mâtürîdî Sempozyumu", Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma’nın açılış konuşmasıyla başladı.
Sempozyuma Özbekistan Din İşleri Komitesi Başkanı Doç. Dr. Ergashhan Daminov, komite vekilleri ve temsilcileri, Düzce 23. Dönem Milletvekili Prof. Dr. Celal Erbay, Özbekistan’daki Dini Kurum ve Enstitülerin Türkiye’deki resmi temsilcisi Dr. Alaskarhan Kasımov, Türkiye Cumhuriyeti Semerkant Başkonsolosu Salih Caner, “İmam Maturidi Araştırma Enstitüsü” Müdürü Dr. Jamoliddin Karimov, “İmam Buhari Araştırma Enstitüsü” Vekili Dr. Otabek Muhammadiyev, “İmam Tirmizi Araştırma Enstitüsü” Müdürü Dr. Muzaffarhan Joniyev, Özbekistan’daki çeşitli üniversitelerden ve komşu ülkelerin üniversitelerinden akademisyenler katıldı.
Akademik çalıştayın geri kalan 3 günü Buhara’nın kadim Kokaldaş Medresesi, Mir Arab Medresesi, Nakşibendi ve Gijduvani cami ve medreseleri, tarihi sur ve külliyeleleri, Zerdüşt tapınakları ve tarihi çarşılarına yapılan akademik ziyaretlerle devam ederken, çalıştayın kapanış oturumu Buhara’da yapıldı.
Kapanış oturumunda Iğdır Üniversitesi Rektörlüğü ve İlahiyat Fakültesinin Türk Cumhuriyetlerinde bu tür akademik faaliyet ve çalıştayları önümüzdeki dönemlerde de devam ettireceği vurgulandı.
Sempozyum ve akademik çalıştay, Türkiye Cumhuriyeti İlahiyat Fakülteleri tarihinde yurt dışında yapılan ilk akademik faaliyet olma özelliğini taşıyor.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Yeşilyurtspor-Silifke Belediye Spor maçının hakemi belli oldu


Van Spor

Kars 36 Spor, Bitlis 1916 Spor maçının hakemleri belli oldu


Van Spor

Yeni Malatyaspor’un 3 puanı silindi


Van Spor

Genç’e 750 kişilik yeni spor salonu


Van Spor

Elazığ paletli yüzme yarışlarında dünya 3.’sü oldu


Van Spor

Elazığspor’da Adem Çağlayan dönemi resmen başladı


Van Spor

25 Mart Spor Kulübü için tek yürek oldu


Van Spor

24Erzincanspor’da mali kriz büyüyor: Futbolcular alacakları için dava açtı


Van Spor

Genç sporcular sahada: Voleybol İl Birinciliği finali devam ediyor


Van Spor

Maça çıkmayan Yeni Malatyaspor, PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Ağrı Gençlik Merkezi’nden anlamlı buluşma


Van Spor

Elazığspor’da Adem Çağlayan dönemi


Van Spor

Bitlis 1916’dan dikkat çeken performans


Van Spor

Şampiyonluk kupası Şehriban Günata’nın


Van Spor

Elazığspor’dan Mustafa Sarıgül’e veda


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Muş SK: 1- Konyaspor: 4


Van Spor

Avrupa üçüncüsü Curling Milli Takımı’ndan Çakmur’a ziyaret


Van Spor

Elazığ’da basketbol turnuvası tamamladı


Van Spor

Erzurum ETÜ Atıcılık takımı Mersin’de birinci oldu


Van Spor

Elazığspor’da Sarıgül dönemi sona erdi


Van Spor

Aşkale İbrahim Polat Ortaokulu il müsabakalarında ikincilik elde etti


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ