İftar sonrası içilen sigaranın sağlığa zararları: Duyduklarınız sigara içiyorsanız bıraktırabilir...

KOAH Hastaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mecit Süerdem, iftar sonrası sigara kullanımının insan sağlığı açısından çok büyük riskler taşıdığını söyledi.

Sağlık 12.03.2024 20:57:00 0
İftar sonrası içilen sigaranın sağlığa zararları: Duyduklarınız sigara içiyorsanız bıraktırabilir...
Tarih: 12.03.2024 21:02 Güncelleme: 12.03.2024 20:57

KOAH Hastaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mecit Süerdem, iftar sonrası sigara kullanımının insan sağlığı açısından çok büyük riskler taşıdığını söyledi. Süerdem, iftar sonrası içilen sigaraların beyin kanaması, inme hatta kalp krizine yol açabileceğine işaret etti.

11 ayın sultanı Ramazan ayı geldi.

Bir yandan oruçlar tutulurken diğer yandan da bazı alışkanlıklarımızdan kurtulmak için oldukça uygun bir dönem.

Hele ki sigara bağımlısı isek...

Sağlığımızı ciddi şekilde tehlikeye atan sigara kullanımı, Ramazan ayında tehlikesini daha da artıyor.

Ramazan ayını sigara tiryakisi olarak geçirmeye devam edenler bu haber size!

Oruç tutan sigara bağımlısı vatandaşlarımız oruçlarını açar açmaz hemen sigara içmeye yöneliyor.

Bu durumun sağlıklarına ne denli zararlar verdiğini, hatta ölümlere yol açabilen sonuçlar doğurduğunu bilmeden.

Konuyla ilgili bir araştırma yapan Ensonhaber, iftar sonrası sigara kullanımının sağlığa zararlarını mercek altına aldı.

Alanında uzman ismi aradık sorduk: İftardan sonra içilen sigaralar sağlığımızı ne yönde etkiler?

Bu doğrultuda KOAH Hastaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mecit Süerdem'e bağlandık.

Sigara bağımlılığının Ramazan ayında çok ciddi sorunlara yol açabileceğini ifade eden Prof. Dr. Süerdem, "Sigara her zaman sağlığa zararlı tabii şüphesiz. Fakat oruç tutan sigara bağımlıları için Ramazan ayı önemli sorunlar yaratabiliyor. Birincisi nikotin eksikliğine bağlı yoksunluk belirtileri yaşanması. Bu belirtler baya sıkıntı verici. Bir kere sigara içme isteği çok artıyor nikotin alınmadığı için. Oruç saatleri de oldukça sıkıntılı geçiyor. Huzursuzluk ortaya çıkıyor, psikolojik zorlanmalar sonucunda kaygı, depresyon ve stres meydana geliyor. Oruç tutan sigara bağımlısı bir kişinin kişiliğinde oruç saatlerinde çok önemli değişiklikler oluyor. Eski mehmet gidiyor yerine yeni mehmet geliyor. Her şeye öfkelenen tepki veren, suratı asık kaşları çatık bir insan modeli karşımıza çıkıyor. Tabii yakınında bulunan insanlar da bundan çok olumsuz etkileniyorlar. Bütün bunların nikotin alamaması. Baş ağrısı oluyor, aşırı yorgunluk oluyor. Oruç tutmakta zorlanıyorlar, acaba tutmasam mı diyenler oluyor. Hatta orucu bırakanlar da oluyor." açıklamasında bulundu.

Beyin kanaması ve inme ile bu süreç sonuçlanabilir: Ciddi bir risk var burada

Kişinin hipertansiyonu varsa iftar sonrası sigara tüketiminin ani tansiyon yükselmesine hatta beyin kanaması ve inme geçirmeye kadar gidebileceğini söyleyen Süerdem, "İkincisi ise iftar saatini büyük bir hevesle bekleyen sigara bağımlıları, artan nikotin ihtiyacını gidermek için iftardan sonra hatta iftarı bitirmeden yemek ortasındayken aşırı bir sigara tüketmeye başlıyorlar. Bakın bu durum çok ciddi riskler taşıyor. Açığı kapatmak için üst üste sigara içimi olabiliyor. Düşünün bu kişinin hipertansiyonu varsa eğer ani tansiyon yükselmesi ve bir anda yemeği de fazla yediği için beyin kanaması ve inme ile bu süreç sonuçlanabilir. Ciddi bir risk var burada." şeklinde konuştu.

"Çok sayıda sigara içmek ve yoğun nikotin alımı, damarlarda daralmaya ve dolayısıyla kalp krizine neden olabiliyor"

Prof. Dr. Mecit Süerdem son olarak iftar sonrası çok sayıda sigara içmenin damarları daraltacağına vurgu yaptı.

Damarların daralmasıyla birlikte ortaya kalp krizi riski çıktığını da sözlerine ekleyen Süerdem şunları söyledi:

Bir diğer risk ise kısa sürede çok sayıda sigara içmek ve yoğun nikotin alımı, damarlarda daralmaya ve dolayısıyla kalp krizine neden olabiliyor. Bu da bir diğer ciddi risk. Ramazan ayı sigarayı bırakmak için çok uygun bir dönem. Ramazan ayıyla birlikte oruç tutan sigara bağımlıları sigara konusunu yeniden düşünmeye başlarlarsa Ramazan ve oruç dönemi çok önemli bir fırsat olarak değerlendirilebilir.

Haber Kaynak : Enson Haber
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

24 Erzincanspor’dan Olağanüstü Genel Kurul kararı


Van Spor

Erzincan Gençler Gücüspor deplasmanda 8 gol yedi


Van Spor

Elazığspor yönetimi biletleri ücretsiz yaptı


Van Spor

Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi: Hakkarigücü: 0 - Yüksekova SK: 1


Van Spor

Nesine 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Silifke Belediyespor: 0


Van Spor

Iğdır FK - Adana Demirspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 4 - Adana Demirspor: 1


Van Spor

Oltu 25 Mart Belediye Spor’dan farklı galibiyet: 6-1


Van Spor

Öğretmenler arası futbol turnuvası başladı


Van Spor

Erzurumşehir Spor Kulübü’nden önemli başarı


Van Spor

Milli badmintoncular Erçetin ve İnci’den Guwahati Masters’ta bronz madalya


Van Spor

Siverek Belediyesi, Ağrı kadın futbolcularının konaklama masraflarını üstlendi


Van Spor

Yeni Malatyaspor sahaya 7 oyuncu ile çıktı, maç oynanmadı


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da bahis soruşturmasından 10 futbolcu ceza aldı


Van Spor

Galatasaray, Samsunspor'u Osimhen ile Fırtınalı Maçta 3-2 Devirdi! Liderlik Peşinde!


Van Spor

Yeşilyurtspor-Silifke Belediye Spor maçının hakemi belli oldu


Van Spor

Kars 36 Spor, Bitlis 1916 Spor maçının hakemleri belli oldu


Van Spor

Yeni Malatyaspor’un 3 puanı silindi


Van Spor

Genç’e 750 kişilik yeni spor salonu


Van Spor

Elazığ paletli yüzme yarışlarında dünya 3.’sü oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ