HÜDA-PAR Van İl Başkanı Sayğın: Yerel basın desteklenmeli

Hür ve Dava Partisi (HÜDA PAR) Van İl Başkanı Av. Rasim Sayğın, son dönemlerde zor günler geçiren yerel basının desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Van Haberleri 20.09.2023 19:05:00 0
HÜDA-PAR Van İl Başkanı Sayğın: Yerel basın desteklenmeli
Tarih: 20.09.2023 19:09 Güncelleme: 20.09.2023 21:18

Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Van İl Başkanlığı her hafta olduğu gibi bu hafta da kentte yaşanan sorunları gündeme taşıdı. Parti binasında düzenlenen basın açıklamasında konuşan HÜDA PAR Van İl Başkanı Av. Rasim Sayğın, bu hafta yerel basının yaşadığı sorunları gündeme taşıdı.

Yerel basının özellikle ekonomik anlamda ciddi sıkıntılar yaşadığını tespit ettiklerini söyleyen Başkan Sayğın, "Özellikle kurumların söz konusu ilanları gazetede yayınlamak yerine, belli bir sayının altında tutarak, bunu belli kişilere davetiye usulüyle verdiğini gözlemledik. Burada belli kişiler desteklenirken, diğer taraftan ilan alması gereken gazeteler ise ilanların az olması nedeniyle neredeyse kapanma noktasına geliyor" diye konuştu.

"SORUNLARIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"

Van'ın sorunlarını Vali Balcı'ya çözüm önerileriyle birlikte aktardıklarını belirten Başkan Sayğın, "Bizler geçtiğimiz hafta Sayın Valimizle bugüne kadar gündeme getirdiğimiz sorunlarla ilgili randevu talebinde bulunduk ve Vali beyle görüştük. Söz konusu gündeme getirdiğimiz sorunların tamamını ayrıntılı bir şekilde Vali beye ilk ağızdan ilettik. Bu sorunlarla ilgili çözüm önerilerimizi sunduk. Sayın Valimiz gerekli notlarını aldı. Bu sorunların çözümü noktasında kısa ve uzun vadede çözülebilecek olan sorunlar var. Anlık olarak müdahale edilip, çözülebilecek sorunlar vardı. Kendisi iyi niyetli bir şekilde sorunları ve çözüm önerilerini not aldı. Bunların ne kadarını yerine getirip getirmeyeceğinin takipçisi olacağız" dedi.

"BELLİ KİŞİLER DESTEKLENİRKEN, GAZETELER İSE NEREDEYSE KAPANMA NOKTASINA GELİYOR"

Bu haftaki basın açıklamalarının konusunun basın mensuplarının yaşadığı sorunlar olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Başkan Sayğın, "Bu süreçte basından sorumlu başkan yardımcımız ve beraberindeki heyet Van'daki basın birimlerini ziyaret etti. Basının sorunlarını birinci ağızdan dinledik. Yerel basının özellikle ekonomik anlamda ciddi sıkıntılar yaşadığını tespit ettik. Objektif, bağımsız basın diyoruz. Bunun ilk koşulu şüphesiz kendi ayaklarının üzerinde durabilen bir basındır. Dolayısıyla ilimizdeki basının gelir kaynakları bellidir ve bunun en temel olanı da kurumların yapmış olduğu ihale ilanlarıdır. Özellikle kurumlar söz konusu ilanları gazetede yayınlamak yerine, belli bir sayının altında tutarak bunu belli kişilere davetiye usulüyle verdiğini gözlemledik. Burada belli kişiler desteklenirken, diğer taraftan ilan alması gereken gazeteler ise ilanların az olması nedeniyle neredeyse kapanma noktasına geliyor. Personel çalıştırmakta sıkıntı yaşıyor veya personelin özlük haklarını vermekte zorluk çekiyor. Özellikle emekçi basın arkadaşlarımızdan tespit ettiğimiz özlük haklarıyla ilgili ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Dolayısıyla bugünkü açıklamamızda başta Van Valiliği olmak üzere, ilimizdeki bütün kamu kurumlarına söz konusu ihale ilanlarının adil bir şekilde dağıtılmasını, sadece belli kişilere davetiye usulüyle bu ilanların verilmemesini ve ilanların gazetelerde yayınlanmasını istiyoruz" diye konuştu.

"BASINIMIZIN AYAKTA DURABİLMESİ İÇİN GEREKLİ TEDBİRLER ALINMALIDIR"

Kentteki yerel gazetelerin desteklenmesi gerektiğini söyleyen Başkan Sayğın, "Basın mensuplarına gerekli desteğin sağlanması noktasında hem gerekli reklamların, hem de ihale ilanlarının söz konusu gazetelerde yayınlanması gerekiyor. Bu şekilde basınımızın ayakta durabilmesi için gerekli tedbirler alınmalıdır. Basın sadece bir ülkenin değil, bir ilin de olmazsa olmazıdır. Basın olmazsa ne devlet, ne kurumlar, ne siyasi partiler hiçbir şekilde seslerini halka duyuramazlar. Dolayısıyla basın bu yönüyle vazgeçilmezdir. Vazgeçilmezimiz olan basının sürekli bir şekilde ve güçlü bir şekilde ayakta durmasının yollarını aramamız gerekiyor. Bu noktada gerekli destekleri sunmamız gerekiyor. Bana yakın basın, bana uzak basın, beni eleştiren basın, beni eleştirmeyen basın ayrımının yapılmaması gerekiyor. Aynı şekilde yapılan açıklamalarda, basın toplantılarında, yapılan ziyaretlerde basın arasında ayrım yapılmaması gerekiyor. Sonuçta emekçi insanlar, haber peşinden koşan arkadaşlarımız ve bir haberin elde edilmesi ve bunun yayınlaması için çok ciddi gayretler sarf ediliyor. Burada özellikle bir siyasi parti ister ki sesi her tarafa ulaşsın. Hiçbir siyasi parti sadece kendi tabanına hitap etmez. Hangi görüşten olursa olsun tüm insanlara, memleketin bütün vatandaşlarına ulaşma gayesindeyiz. Bunun yolu da basının arasına fark koymamaktan geçiyor. Dolayısıyla kentteki partiler, kurumlar, dernekler, yapmış oldukları açıklamalarda ve basın toplantılarında kendilerine göre akredite olmuş, olmamış herkesi çağırmalıdır. Bu noktada özellikle basının haber niteliği taşıyan olaylara ve açıklamalara ulaşmasının önündeki engellerin de kaldırılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"VALİ BEY SEÇİMLERİ BEKLİYOR İZLENİMİ ELDE ETTİK"

Daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başkan Sayğın, Van Valisi Ozan Balcı'nın kentte yaşanan sorunlardan haberdar olduğunu belirterek, "VASKİ, Hüda-Par olarak yoğun bir şekilde gündeme taşıdığımız bir kurumdur. Vali beyle yaptığımız görüşmede de temel konulardan bir tanesi VASKİ'ydi. VASKİ'yle ilgili Van'da yaşanan sorunlar, arıtmadan kaynaklı kokular, kanalizasyon sistemi, suların şehir içerisinde birikmesi, suların kesilmesi, su ücretlerinin fazlalığı, muhtarın dövülmesi konularını kendileriyle görüştük. Vali bey, VASKİ'de yaşanan muhtar kavgası olayıyla ilgili bir soruşturma başlatıldığını söyledi. Bundan zaten haberdardık. Diğer hususlarla ilgili olarak bizim görüşmeden vardığımız kanı, Vali beyin sanki seçimleri bekleyeceği, yeni gelecek olan yönetimin VASKİ'yle ilgili bir karar vermesi gerektiği yönünde. Biz bu izlenimi elde ettik. Dolayısıyla bu konularda bir adım atacak izlenimi edinmedik"  dedi.

"MÜLAKAT SİSTEMİ KENDİ BAŞINA ADALETSİZ BİR SİSTEMDİR"

Öğretmen atamalarında yüzde 50 KPSS, yüzde 50 mülakat sistemiyle ilgili soruyu da yanıtlayan Başkan Sayğın, "Bu husus partimizin gündeminde de olan bir husustur. 2 gün önceki basın toplantımızda Genel Merkez sözcümüz bunu gündeme taşıdı. Bizim parti programında da belirtmiş olduğumuz üzere, mülakat sistemi kaldırılmalıdır. Mülakat sistemi kendi başına adaletsiz bir sistemdir. Adam kayırmaya yönelik bir sistemdir. Haksızlıklara yol açan bir sistemdir. Liyakat ölçüsünü devre dışı bırakan bir sistemdir. Seçim sürecinde de Sayın Cumhurbaşkanımızla, Genel Başkanımız düzeyinde bu görüşmeler gerçekleştirildi ve Sayın Cumhurbaşkanımızın seçim vaatlerinden bir tanesi de mülakat sisteminin kaldırılmasıydı. Bu anlamda genel merkezimiz bu konuda bir hatırlatmada bulundu. Mülakat sistemiyle ilgili seçim sürecinde kaldırılacağına yönelik halka verilmiş olan bir söz var. Dolayısıyla bunun yerine getirilmesi verilmiş bir söz olarak zorunludur. Bunu hatırlattık. Biz de sizin aracılığınızla mülakatın kaldırılacağına dair Cumhurbaşkanımız tarafından verilen sözü yeniden hatırlatıyoruz. Mülakat sisteminin de kaldırılmasını gerektiğini tekrardan beyan ediyoruz" diye konuştu.


Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

SGK'ye 344 sözleşmeli personel alınacak


İş İlanları

PTT'den Heyecan Verici Fırsat: KPSS Koşulu Olmadan İş Başvuruları Açıldı!


İş İlanları

Göç İdaresi Başkanlığı'na 382 sürekli işçi alınacak


İş İlanları

İçişleri Bakanlığı personel alımı başlıyor! Başvuru nasıl yapılır, şartlar neler?


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem