Hububatta dane kaybı önlenecek

Hububatta dane kaybı önlenecek

Genel 7.06.2024 11:43:17 0
Hububatta dane kaybı önlenecek
Tarih: 07.06.2024 11:43 Güncelleme: 07.06.2024 11:43
Tarım ve Orman Bakanlığı, valilikler ile işbirliği içerisinde hububat ekili alanlarda yaşanan dane kaybını asgari seviyeye düşürmek ve milli servet kaybını önlemek için önlemler alıyor.
Hububatta yaşanan dane kaybının önenmesi için Erzincan’da da çalışmalar devam ediyor. Biçerdöverle biçimlerde yaşanacak olası dane kaybını asgari seviyeye düşürmek için 2024 yılı Valilik Genel Emri yayınlandı.
Hububat ekili alanlarda hasat esnasında yaşanan dane kaybının birçok nedeni buluyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Şahin, hububat hasadında oluşan dane kaybının nedenlerini; zamansız hasat (hasat olgunluğu devresi harici hasat), biçerdöver kullanıcılarının “operatör yetiştirme kursu”na katılmadığından teknik bilgilerden mahrum oluşu, kurs görmüş dahi olsa kar amacı ile biçerdöverlerin yüksek hızda çalıştırılması, biçerdöveri hububat durumuna göre her tarla için yeniden ayar yapmaması, Tarlanın tesviyesiz olması, Çiftçinin biçerdöver hakkındaki teknik bilgileri ve dane kayıp ölçüm yöntemini bilmemesi olarak kaydetti.
Yoğun bir emek ve masraf ile yetiştirilen ve hasada gelen buğday ürününün tane dökümüne ve kalite düşüklüğüne meydan vermeden zamanında, biçerdöver ehliyeti bulunan tecrübeli operatörlerle yapılmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Şahin, dane kaybının önlenmesi için çiftçilere de tavsiyelerde bulundu. İl Müdürü Şahin, “Çiftçilerimiz bu konuda birçok önlem alabilir. Çiftçilerimiz makineli hasada uygun tohum kullanmalı, uygun çeşit ve miktarda gübre kullanmalı, uygun sulama yöntemleri kullanmalı, yabancı otların makinenin çalışmasını engellememesi için kültürel tedbirler almalı ya da kimyasal mücadele yapmalı, arazilerde tesviye çalışması yapmaları, biçerdöver sahipleri ile hukuki geçerliliği olan sözleşme imzalamaları, biçim esnasında ürünün başında olmaları ve dane kayıplarını kontrol ederek operatörü uygulamaları ve hasadın en uygun zamanda yapılması gibi birçok önlem alarak dane kayıplarını en aza indirebilirler” dedi.
Erzincan’da hasat sezonu ile birlikte 2024 yılı için yayınlanan Valilik Genel Emri’nin titizlikle uygulanacağını kaydeden İl Müdürü Şahin, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan ekiplerin biçerdöverleri ve operatörleri sürekli denetleyeceğini söyledi. G sınıfı sürücü belgesi ve biçerdöver operatör belgesi olmayan kişilerin çalışmalarına kesinlikle izin verilmeyeceğini vurgulayan İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Şahin, Erzincan’da dane kaybı oranının %3’ün üzerine çıkamayacağını söyledi. Ürün hasadında dane kayıp oranının yüksek olduğunu gören üreticilerin anında tarım il ve ilçe müdürlüklerine haber vermesini isteyen İl Müdürü Şahin, ekiplerin derhal müdahalede bulunacağını, gerekli tespitlerin yapılarak Valilik Genel Emri uyarınca gerekli işlemlerin yapılacağını ifade etti.
Haber Kaynak : İHA
Anahtar Kelimeler: hububatta dane kaybı önlenecek
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Dostluk Maçı: Elazığspor U16: 2 - Beşiktaş U16: 1


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a top toplayıcı cezası


Van Spor

Sarıkamış’ta Uluslararası FIS Sarıkamış Cup başladı


Van Spor

Sokak basketbolu Hakkâri’de nefes kesti


Van Spor

Hakkâri’de kurumlar arası basketbol heyecanı başladı


Van Spor

Tarihi 7 Gollü Düello! Gençlerbirliği, Trabzonspor'u 4-3 Mağlup Etti


Van Spor

Erzincan, Siyah Kuşak ve Dan Terfi Sınavına ev sahipliği yaptı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - İskenderunspor: 3


Van Spor

25 Mart Spor liderlik koltuğuna oturdu


Van Spor

Elazığlı sporcu Türkiye 3’üncüsü oldu


Van Spor

Uluslararası arenada Tunceli’den 6’da 6 şampiyonluk


Van Spor

Türkiye’nin en genç hokey takımından büyük başarı


Van Spor

Furkan Akar ve Denis Örs’ün hedefi olimpiyat madalyası


Van Spor

Tatvan’da Uluslararası Muaythai Şampiyonası düzenlendi


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Takımı, Silopi’den 3 puanla döndü


Van Spor

Battalgazi Belediyespor’dan Millî Takıma bir genç sporcu daha


Van Spor

Mergabütan Kayak Merkezi’nde sezon açıldı


Van Spor

Elazığspor U16 Ligi’nde şampiyon oldu


Van Spor

Iğdır FK - Sivasspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Sivasspor: 1


Van Spor

Aşkale voleybolda il ikincisi oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ