HSK'dan Zeydan'a Memnu Hakları Veren Diyarbakır Mahkemesine İnceleme Hamlesi

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), Abdullah Zeydan'ın memnu haklarının iadesi talebini kabul eden kararı veren Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi hakkında inceleme başlattı

Van Haberleri 4.04.2024 20:33:00 0
HSK
Tarih: 04.04.2024 20:45 Güncelleme: 04.04.2024 21:11

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), eski milletvekili Abdullah Zeydan'ın memnu (yasaklanmış) haklarının iadesine karar veren Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi ile ilgili bir inceleme başlattı.

MAHKAMENİN KARARI İNCELEMEYE ALINDI

HSK, Abdullah Zeydan'ın memnu haklarının iadesi sürecinde alınan ve kamuoyunda geniş yankı bulan kararın ardından, bu kararı veren Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi hakkında inceleme başlattı.

ABDULLAH ZEYDAN OLAYININ KRONOLOJİSİ

Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı, dönemin Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan hakkında 2015-2016 yıllarında düzenlediği etkinlikler ve yaptığı konuşmalar nedeniyle soruşturma başlatmıştı. 4 Kasım 2016'da HDP'ye yönelik operasyonlarda gözaltına alınan ve daha sonra "örgüte yardım etmek" ve "örgüt propagandası yapmak" suçlamasıyla hüküm giyen Zeydan'ın cezası, Yargıtay tarafından bozulmuştu. Mahkemece Zeydan'a yeniden hapis cezası verilmiş ve tutuklu kaldığı süre dikkate alınarak tahliye kararı çıkmıştı.

Seçilme hakkını da içeren memnu haklarının iadesi için başvuran Zeydan'ın bu talebi, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti. Ancak Adalet Bakanlığı'nın son dakika itirazı ve mahkemenin iptal kararıyla, bu karardan sadece iki gün önce harekete geçildiğine işaret ediliyor.

SEÇİM ÖNCESİ İTİRAZ VE KARARIN UYGULANMASI

31 Mart 2024 Yerel Seçimleri öncesinde yaşanan bu gelişmeler, seçilen Zeydan'ın mazbatasının AK Parti adayına verilmesine neden oldu. Van İl Seçim Kurulu, Abdullah Zeydan'ın "seçime yeterliliği olmadığı" gerekçesiyle seçilmiş sayılmaması ve mazbatanın AK Partili adaya verilmesine karar verdi.

Bu durumun ardından Van'daki vatandaşların yanı sıra farklı illerde de protestolar düzenlendi. DEM Parti, mazbatanın AK Parti adayına verilmesine itiraz etti ve YSK'ya başvurdu. YSK bu itiraza cevap olarak, mazbatanın DEM Partili Abdullah Zeydan'a verilmesine hükmetti.

HSK'NIN İNCELEME KARARI

HSK'nın aldığı inceleme kararı, mahkemenin bu önemli kararı üzerinde yapılan işlemleri ve hukuki süreçleri derinlemesine inceleyeceği anlamına geliyor. Bu inceleme, yargının kararlarının nasıl uygulandığı ve hukukun üstünlüğü ilkesi bakımından önem taşıyor. Adil bir yargı sürecinin sağlanması ve kamu vicdanının rahatlatılması için atılan bu adım, yakından takip edilecektir.

Kaynak: Van Postası Gazetesi


Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

PTT'den Heyecan Verici Fırsat: KPSS Koşulu Olmadan İş Başvuruları Açıldı!


İş İlanları

Göç İdaresi Başkanlığı'na 382 sürekli işçi alınacak


İş İlanları

İçişleri Bakanlığı personel alımı başlıyor! Başvuru nasıl yapılır, şartlar neler?


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem