Tarih: 22.07.2024 15:23

Hoşap Kalesi Geceye Işık Saçıyor: Van'ın Göz Alıcı Mirası Parlıyor!

Facebook Twitter Linked-in

VAN'IN TARİHİ SİMGESİ: GECELEYİN IŞIKLARLA NEFES KESİYOR

Van'ın tarihi simgelerinden olan Hoşap Kalesi, yapılan ışıklandırma çalışmaları ile gece gökyüzünde parlayan yıldızlar gibi şimdi de ziyaretçilerine muhteşem bir manzara sunuyor. Van-Hakkari karayolu üzerindeki bu tarihi ve turistik bölge, Van Kalesi ve Akdamar Adası'nın ardından yapılan çalışmalar neticesinde yeni yüzüne kavuştu ve halkın takdirini kazandı.

HOŞAP KALESİ'NİN TARİHİ SELAMLIYOR

Mahmudi Süleyman Bey'in sağlam temeller üzerine inşa ettiği bu görkemli yapı, H. 1052 yılında (1643) yükselmiş ve zaman içerisinde çeşitli restorasyonlarla ihtişamına ihtişam katmıştır. Van İl Kültür Turizm Müdürlüğü'nün titiz çalışmalarıyla şimdi de özellikle gece saatlerinde etkileyici bir görüntüye bürünen Hoşap Kalesi'nin turizme sağlayacağı katkının büyük olacağı beklentisi hakim.

TARİH VE DOĞANIN BULUŞTUĞU NOKTA: HOŞAP SUYU

Hoşap, Van merkezden 60 km, Gürpınar ilçe merkezine ise 40 km uzaklıkta, Hoşap Suyu'nun kuzeybatısında yükselen dik ve sarp bir kaya kütlesinin üzerinde yer edinmiştir. Surlar ve burçlarla güçlendirilmiş şu anki haliyle, geçmişin izlerini taşımaktadır. İç kale, giriş kapısındaki kitabesiyle tarihin sayfalarından seslenirken; merkezi bir kapı ile ziyaretçilerine açık haldedir.

İÇERİDEKİ TARİH SİZİ BEKLİYOR

Kalenin içerisinde yer alan Mahmudi Sarayı, harem, mescid, selamlık gibi yapılarla bir kompleks görünümü sergiler. Kale, XIX. yüzyıl ortalarına kadar kullanılmış ve günümüze de büyük ölçüde sağlam olarak ulaşmıştır. Gelen ziyaretçiler bu tarihi yapıların arasında adeta zamanda bir yolculuğa çıkmaktadır.

Van Valiliği ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün yürüttüğü çalışmalar ile yeni yaşam bulan Hoşap Kalesi, herkesi kendine hayran bırakmaya devam ediyor. Bu muhteşem tarihi yapıyı ışıklandırarak öne çıkaran Van, turizm potansiyelini artırmayı hedefliyor.

Kaynak: Van Postası Gazetesi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —