Hayvan Haklarında Çığır Açan Yasa Yürürlükte! Sokaklar Daha Güvende

Başıboş sokak hayvanları için yeni yasa yürürlükte.

Genel 2.08.2024 00:32:00 0
Hayvan Haklarında Çığır Açan Yasa Yürürlükte! Sokaklar Daha Güvende
Tarih: 02.08.2024 00:37

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) onaylanan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yasalaşan sokak hayvanlarını düzenleyen yeni yasa, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

YENİ KANUN NE GETİRİYOR?

Yeni Hayvanları Koruma Kanunu ile birlikte başıboş sokak hayvanlarına yönelik önemli düzenlemeler hayata geçirilecek. Yasa ile sokakların daha güvenli hâle gelmesi ve sokak hayvanları ile ilgili sorunların çözümünde önemli adımlar atılması bekleniyor.

BELEDİYELERİN YENİ SORUMLULUKLARI

Yeni düzenlemeye göre; büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 binin üzerinde olan belediyeler, sahipsiz hayvanlar için bakımevleri inşa etmekle yükümlü olacak. Sokaklardaki başıboş köpekler toplanacak, bakımevlerinde kısırlaştırılacak ve mümkün olduğunca sahiplendirilecek. Sokağa hayvan bırakanlara ise 60 bin TL'ye kadar idari ceza uygulanacak.

HAPİS CEZASI VE İDARİ YAPTIRIMLAR

Sokak hayvanlarını toplamak ve yasadaki maddeleri yerine getirmekle yükümlü olan belediye başkanları bu görevleri ihmal ettikleri takdirde 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalabilecek. Ayrıca, toplanan sahipsiz hayvanları bakımevi dışına bırakanlara hayvan başına 50 bin lira idari para cezası verilmesi öngörülmüş.

SOKAK HAYVANLARININ REHABİLİTASYONU

Hastalıkları iyileşmeyen veya kontrol edilemeyen davranışsal problemleri olan hayvanlar, veteriner hekimin kararı doğrultusunda ötanazi yoluyla uyutulabilecek. Belirtilen belediyeler, 2028 yılının sonuna kadar hem mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirmek hem de yeni bakımevleri inşa etmekle sorumlu olacak.

DİJİTAL KİMLİK ZORUNLULUĞU

Ayrıca, belediyeler en son bütçe gelirlerinin binde 5'i oranında kaynak ayırarak 2028 yılı sonuna kadar hayvan bakımevleri kurmakla ve bakım işlemlerini yerine getirmekle yükümlü olacak. Kedi ve köpek sahiplerinin ise 2025 sonuna kadar hayvanlarını dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına alması gerekecek, böylece hayvanların izlenmesi ve sahiplendirilmesi süreçleri daha düzenli bir şekilde yürütülebilecek.


Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

ÖTEKİ GÜNDEM

Bosna'nın Özgürlük Sembolü Aliya İzzetbegoviç: Bağımsızlık Mücadelesinin Yıl Dönümünde Anıyoruz


Öteki Gündem

Simpsonlar Trump'a yönelik suikast girişimini de bildi mi? Trump Suikastını Öngörmüşler mi?


Öteki Gündem

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem