Haniye için Katar'ın Başkenti Doha'da cenaze töreni

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye için Katar'ın başkenti Doha'da bulunan İmam Muhammed bin Abdulvahhab Camisinde cuma namazını müteakip cenaze töreni düzenlendi.

Dünya 2.08.2024 17:16:00 0
Haniye için Katar
Tarih: 02.08.2024 17:21 Güncelleme: 02.08.2024 19:41

İran'ın başkenti Tahran'da suikast sonucu hayatını kaybeden Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye için dün Tahran'da cenaze töreni düzenlenmiş, daha sonra ise Haniye'nin naaşı Katar'a nakledilmişti. Bugün ise Haniye için Katar'ın başkenti Doha'da cuma namazını müteakip cenaze töreni düzenlendi. Katar'da yaşayan binlerce kişi tören için Doha'daki İmam Muhammed bin Abdulvahhab Camisine akın etti. Cuma namazının kılınmasının ardından Haniye'nin cenaze törenine geçildi.

Törene Haniye'nin ailesinin yanı sıra İslam dünyasının önemli isimleri katıldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile birlikte Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın'ın katıldığı törende Eski Başbakan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Yeniden Refah Partisi (YRP) Genel Başkanı Fatih Erbakan, Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Hamas Siyasi Büro Başkan Vekili Halid Meşal de hazır bulundu. Cenaze namazının kılınmasının ardından Haniye'nin naaşı binlerce kişinin eşliğinde Doha'nın kuzeyindeki Luseyl kentinde kraliyet mezarlığında defnedilecek.

 

El Fetih üst düzey heyetle katılım gösterdi

Törene ayrıca El Fetih'ten aralarında Başkan Yardımcısı Mahmoud al-Aloul'un da bulunduğu üst düzey heyet katıldı. Cenaze töreni nedeniyle Doha'da güvenlik arttırılırken, binlerce kişi caminin avlusunda ve dışında da cenaze töreni için saf tuttu. Cenaze töreni için camiye gelenler tek tek arandı, törene katılanların telefonlarını getirmemeleri istendi.

İsmail Haniye'nin geçmişi

İsmail Haniye 1963 yılında Gazze Şeridi'ndeki Eş-Şati mülteci kampında doğdu. Yıllar içinde Filistin davasının kilit isimlerinden olan Haniye, 1980'li yıllarda direniş hareketinin içinde yer aldı.

1989'da Birinci İntifada'ya katıldığı ve Hamas üyesi olduğu gerekçesiyle tutuklandı, 3 yıl cezaevinde kaldı. Ardından birçok direnişçiyle beraber, 1992 yılında serbest bırakılarak Güney Lübnan'a sürüldü. Sürgünün ardından Gazze'ye geri döndü. Gazze'ye döndükten sonra Filistin davası için mücadeleye devam etti.

1999 ile 2004 yılları arasında Hamas Genel Sekreteri'nin Özel Kalem Müdürü olarak görev yaptı.
Filistin'de yapılan seçimleri Hamas'ın kazanmasının ardından Haniye, hareketin Başbakan adayı olarak açıklandı. Bir yıl sonra evine düzenlenen füze saldırısından sağ kurtuldu.

Haniye, 2014 ile 2017 arasında Gazze Şeridi Yönetimi Başkanlığını üstlendi. Bir yıl sonra ABD'nin terörist olarak tanımlamasının ardından Katar’a gitti.

Filistin’in haklı davasını Hamas Siyasi Büro Başkanı olarak sürgünde yürüttü. Bu süre zarfında İsmail Haniye'nin sadece kendisi değil ailesi de hedefteydi. İsrail'in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarında 3 oğlu, 4 torunu ve kız kardeşini kaybetti.

Hamas lideri İsmail Haniye, İran’ın başkenti Tahran’da düzenlenen alçak saldırı sonucu şehit oldu.

Haniye, Filistin davası için verdiği mücadelede Türkiye'yi hep yanında buldu. Son olarak Nisan ayında Türkiye'de, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmüştü. Erdoğan'a Hamas hareketini Kuvay-ı Milliye'ye benzettiği için teşekkür etmişti. 


Anahtar Kelimeler: Haniye Katar' Başkenti ' cenaze töreni