"Hanehalkımızın ancak yüzde 47’si, 2001 sonrası inşa edilen binalarda yaşıyor"

"Hanehalkımızın ancak yüzde 47’si, 2001 sonrası inşa edilen binalarda yaşıyor"

Ekonomi 8.02.2023 13:08:19 0
Tarih: 08.02.2023 13:08 Güncelleme: 08.02.2023 13:08
Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, "10 ilimizi vuran, 7,7 ve 7,6’lık depremler sonrasında bina stoğumuz tekrar gündemde. Türkiye İstatistik Kurumu Bina ve Konut Nitelikleri Araştırması kapsamında, hanehalklarının ancak yüzde 47,4’ü, 2001 yılı ve sonrasında inşa edilen binalarda ikamet ediyor" dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Bina ve Konut Nitelikleri Araştırması kapsamında, hanehalklarının yüzde 47,4’ünün 2001 yılı ve sonrasında inşa edilen binalarda ikamet ettiğini söyleyen Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Özellikle hanehalklarının ikamet ettikleri konutların bulunduğu binaların inşa yılı incelendiğinde, yüzde 30,9’unun 1981-2000, yüzde 28,1’inin 2011-2021, yüzde 19,3’ünün 2001-2010 yılları arasında, yüzde 12,6’sının ise 1980 ve öncesinde inşa edildiği tespit edildi. Ayrıca Türkiye’deki hanehalklarının yüzde 17,3’ünün 2 katlı, yüzde 14,4’ünün 5 katlı, yüzde 13’ünün 6 katlı ve yüzde 11,7’sinin tek katlı binalarda ikamet ettiği görüldü. Diğer yandan 10 ve daha üzeri kata sahip binalarda ikamet eden hanehalklarının oranı ise yüzde 9,5 oldu” dedi.

10 ilde kat sayıları
Depremden en çok etkilenen ve OHAL ilan edilen 10 ildeki bina kat sayıları hakkında da bilgi veren Özelmacıklı, “Özellikle 5 kat ve üzeri kat sayısına sahip binalara baktığımızda Adana’da yüzde 35.2, Adıyaman’da yüzde 28.4, Diyarbakır’da yüzde 52.8, Gaziantep’te yüzde 43.2, Hatay’da yüzde 30.2, Malatya’da yüzde 47.5, Kahramanmaraş’ta yüzde 35.5, Şanlıurfa’da yüzde 32.9, Kilis’te yüzde 31.8 ve Osmaniye’de yüzde 27.5 orana sahibiz” diye konuştu.

10 ilde DASK karnesi
Doğal Afet Sigortalar Kurumu verilerine de değinen Özelmacıklı, “Adana’da 479 bin konutun yüzde 46.3’ü, Adıyaman’da 89 bin konutun yüzde 45’i, Diyarbakır’da 231 bin konutun yüzde 34.1’u, Gaziantep’te 339 bin konutun yüzde 64.7’i, Hatay’da 315 bin konutun yüzde 40.2’si, Malatya’da 188 bin konutun yüzde 52.4’ü, Kahramanmaraş’ta 210 bin konutun yüzde 53.9’u, Şanlıurfa’da 198 bin konutun yüzde 53’ü, Kilis’te 25 bin konutun yüzde 59.8’i ve Osmaniye’de 101 bin konutun yüzde 42.8’i sigorta kapsamında” dedi.

"Riskli yapı tespiti zorunlu olmalı"
Özelmacıklı, “Bakanlık verilerine göre ülkemizdeki riskli yapı tespiti yapılan bağımsız birim sayısı 894 bin 578 iken, riskli yapı tespiti sonrasında yıkılan bağımsız birim sayısı 806 bin 194 oldu. Belediyeler imar kanununa aykırı olarak inşa edilmiş olan ve kaçak katları olan yüksek katlı yapılara öncelik vermeli. Bu binalar için riskli yapı tespit raporu zorunlu olarak yaptırılmalı. Riskli yapıların satış, kiralama süreçlerine engeller getirilmeli. Hatta zorunlu olarak dönüşüme alınmalı. İmar barışı ile sekteye uğrayan kentsel dönüşüm sürecinin yavaşlaması, eski yapılar için riski devam ettiriyor” dedi.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığ Gençlik Spor hentbolda 5’te 5 yaptı


Van Spor

24Erzincanspor kendi evinde Ankaragücü’ne 2-0 yenildi


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Kapadokyaspor: 1


Van Spor

Fenerbahçe, Guendouzi ve Oosterwolde'nin Golleriyle Galatasaray'ı Devirdi ve Süper Kupa'nın Sahibi Oldu!


Van Spor

Erzincan’da Yıldızlar Badminton İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor güçlü bir yapılanmayla yoluna devam edecek


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da yönetim değişikliği


Van Spor

Gençler Güreş Müsabakaları Elazığ’da sürüyor


Van Spor

İnönü Üniversitesi Basketbol takımı şampiyon oldu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un olağanüstü genel kurul toplantısı yarın yapılacak


Van Spor

Hakkari’de Küçükler Voleybol İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

GSİM 2025’de 540 milyonluk yatırımla rekora koştu


Van Spor

Atatürk Üniversitesi Vakıf Okulları küçük kızlar voleybol takımı il üçüncüsü oldu


Van Spor

Elazığspor’da yeni transferlerin forma numaraları belli oldu


Van Spor

Elazığspor, 4 transferini açıkladı


Van Spor

Çakmur şampiyon atletleri ödüllendirdi


Van Spor

Şehriban Günata Anadolu Lisesi, Malatya’yı bölge müsabakalarında temsil edecek


Van Spor

Galatasaray, Trabzonspor'u 4-1 Mağlup Ederek Süper Kupa Finali'ne Yükseldi!


Van Spor

Serdal Adalı’dan Elazığ Medilines Hospital’a teşekkür mesajı


Van Spor

Vali Ahmet Karakaya, kayak il birinciliği müsabakalarında sporcularla buluştu


Van Spor

Hazırlık maçı: Elazığspor: 3 - Kırklarelispor: 2


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ