Hanefilerin Vacip, Şafiilerin Sünnet Saydığı Bayram Namazı Nasıl Kılınır?

Bayram Namazı'nın Hanefi ve Şafi Mezhebine göre kılınışı.

Van Haberleri 9.04.2024 15:02:00 0
Hanefilerin Vacip, Şafiilerin Sünnet Saydığı Bayram Namazı Nasıl Kılınır?
Tarih: 09.04.2024 15:08 Güncelleme: 09.04.2024 16:48

Bayram namazı, Hanefi mezhebinde vacip, Şafi mezhebinde ise müekked sünnet olarak ifa edilen özel bir ibadet olarak kabul edilir. Yılda sadece iki kez kılınması ve diğer namazlardan farklı olması nedeniyle unutulmaya meyilli bu önemli namazın nasıl kılınacağı, her bayram öncesinde imamlar tarafından cemaate hatırlatılır.

BAYRAM NAMAZINININ VAKTİ VE NİYETİ

Bayram namazı için niyet ve vaktin doğru belirlenmesi son derece önemlidir. Güneşin doğup bir miktar yükseldiği zaman dilimi ile öğlen vaktinden kısa bir süre öncesine kadar bayram namazı kılınabilir. İbadet için niyetse, imamın "Niyet ettim bayram namazını imam olarak kılmaya", cemaatin ise "Niyet ettim bayram namazını kılmaya, uydum hazır olan imama" şeklinde yapılmaktadır.

BİRİNCİ REKATIN AYRINTILARI

Birinci rekâtta niyetin ardından ihram tekbiri alınır ve eller bağlanır. İnanışa göre farklılık gösteren zevaid tekbirleri ise Hanefilerde 3, Şafilerde ise 7 kez getirilir. Bu tekbirler süresince Hanefiler ellerini salarken, Şafiler ellerini bağlı tutar. Ardından Fatiha Suresi ve bir zammı sure okunduktan sonra rükû ve secdeye varılır, böylece birinci rekât tamamlanmış olur.

İKİNCİ REKATTA YAPILACAKLAR

İkinci rekâtta, Şafi mezhebine göre, ilk rekâtın aksine beş tekbir alınır ve sonra Fatiha ile zammı sure okunur. Hanefilere göre önce kıraat yapılır, ardından üç zevaid tekbiri verilir. Kıyam tamamlanıp rukû ve secdeler yerine getirildikten sonra bayram namazı son bulur. Burada önemli bir ayrıntı, ihram tekbiri ve Hanefi mezhebinde ikinci rekâtta rükû öncesinde getirilen tekbirin, zevaid tekbirlerine dahil olmadığıdır.

HUTBENİN ÖNEMİ VE İÇERİĞİ

Namazın ardından okunacak hutbe sünnettir ve cuma namazındaki gibi farz değildir. İmam hutbe okumadan evvel ve hutbeler arasında belirli sayılarda tekbir getirir. Hutbenin içeriği bayrama göre değişiklik gösterebilir. Ramazan Bayramı'nda genellikle fitre sadakası, Kurban Bayramı'nda ise kurban kesimi ve bu ibadetin hikmeti üzerinde durulur.

Bayram namazı, İslami geleneğin korunması ve manevi atmosferin yaşatılmasında büyük bir rol oynar. Her iki mezhebin inançlarına göre, dini ritüel her yıl büyük bir katılımla, coşku içinde icra edilmeyi sürdürüyor.

Kaynak: Van Postası Gazetesi


Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Öğretmen Adayları Dikkat: 2024 KPSS ÖABT Giriş Belgeleri Yayında!


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Bosna'nın Özgürlük Sembolü Aliya İzzetbegoviç: Bağımsızlık Mücadelesinin Yıl Dönümünde Anıyoruz


Öteki Gündem

Simpsonlar Trump'a yönelik suikast girişimini de bildi mi? Trump Suikastını Öngörmüşler mi?


Öteki Gündem

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem