Halk Sağlığı Uzmanı Doktor Dursun: ’’Üst solunum yolu hastalıkları viral hastalıklardır, antibiyotikler faydasızdır”

Halk Sağlığı Uzmanı Doktor Dursun: ’’Üst solunum yolu hastalıkları viral hastalıklardır, antibiyotikler faydasızdır”

Sağlık 7.09.2023 09:58:17 0
Halk Sağlığı Uzmanı Doktor Dursun: ’’Üst solunum yolu hastalıkları viral hastalıklardır, antibiyotikler faydasızdır”
Tarih: 07.09.2023 09:58 Güncelleme: 07.09.2023 09:58
Mevsim geçişleri ve üst solunum yolu hastalıkları konusunda vatandaşları uyaran Halk Sağlığı Uzmanı Doktor Raşit Dursun, “Hastalık sürecinde doktor tavsiyesi olmaksızın antibiyotik kullanımından uzak durulması gerekmektedir. Üst solunum yolu hastalıkları viral hastalıklardır, antibiyotikler faydasızdır” dedi.
Hava sıcaklıkların önümüzdeki günlerde düşmesi beklenirken, sonbahar aylarında ortaya çıkan nezle ve grip gibi vakalara karşı, uzmanından çeşitli uyarılar geldi. Bingöl İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı Toplum Sağlığı Merkezinde görevli Halk Sağlığı Uzmanı doktor Raşit Dursun, üst solunum yolu hastalıklarında dikkat edilmesi gereken noktalara değindi. Sonbahar ve kış aylarında solunum yolu enfeksiyonlarının artış gösterdiğini belirten Dr. Dursun, “Mevsim değişiklikleri fiziksel ve ruhsal açıdan doğrudan veya dolaylı olarak insanları etkileyen, rahatsızlıklara neden olabilen çevresel faktörlerdir. Özellikle yaz aylarında ishalli hastalıklar artabilirken sonbahar ve kış mevsiminde ise solunum yolu enfeksiyonları artış gösterebilmektedir. En sık görülen solunum yolu enfeksiyonlarından özellikle nezle, burun akıntısı, burun tıkanıklığı hafif halsizlik gibi genelde hafif belirtilerle seyreden ve ayakta atlatılabilen bir hastalıkken, özellikle belirtmemiz gereken infulenza (grip) hastalığı ise daha ağır tablolara sebep olabilen özellikle risk gruplarında. Bu risk grupları nelerdir, yaşlı hastalar, kronik hastalığı olanlar, bakımevi, huzurevi gibi yerlerde kalanlar ve gebeler bu risk grubundadır, daha ağır seyredebilir” diye konuştu.

“Kapalı ve kalabalık ortamlara dikkat”
Kapalı ve kalabalık ortamlardan çok bulunulmaması gerektiğini belirten doktor Dursun, söz konusu alanların sık sık havalandırılması gerektiğini vurguladı. Hijyen ve beslenmenin de üst solunum yolu hastalıklarından korunmak için önemli olduğuna değinen Dr. Dursun, “Üst solunum yolu enfeksiyonlarında ne yapmalıyız? Korunmak için kapalı, kalabalık ortamlar üst solunum yolu enfeksiyonların bulaşması, yayılması için müsait alanlardır. Kapalı ve kalabalık ortamların sık sık havalandırılması ve bu ortamlarda çok bulunulmaması bulaş açısından faydalı olacaktır. Özellikle el ve çevre hijyeni de önemlidir. Düzenli ve dengeli beslenme, tütün ürünlerinden uzak durmak da faydalı olacaktır. Bir diğer önlem ise bahsedeceğimiz riskli gruplarda yine grip aşısıdır” şeklinde konuştu.

Üst solunum yolu hastalığında antibiyotik uyarısı
Antibiyotik konusunda da uyaran Doktor Dursun, açıklamasını şu şekilde tamamladı:
“Üst solunum yolu enfeksiyonları genelde destek tedavisi, istirahat ve doktorunuz vereceği reçeteyle evde atlatılabilen hastalıklardandır. Beklenmedik bir durum görüldüğünde ise doktorunuza başvurma faydalı olacaktır. Bu durumda vatandaşları uyarabileceğimiz iki nokta vardır, mutlaka hastalık sürecinde doktor tavsiyesi olmaksızın antibiyotik kullanımından uzak durulması gerekmektedir. Üst solunum yolu hastalıkları viral hastalıklardır antibiyotikler faydasızdır. Diğer konu ise gıda takviyeleri, içeriğini bilmediğimiz takviyelerden sağlığımız için dikkat etmemiz lazım.”
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Galatasaray, UEFA Şampiyonlar Ligi’nde Ajax deplasmanında


Van Spor

Elazığspor-Ankaraspor maçı biletleri satışta


Van Spor

Sivrice’de "Atatürk ve Gençlik Koşusu" coşkusu


Van Spor

U15 Okçuluk bölge müsabakaları şampiyonu Elazığ


Van Spor

Elazığsporlu Maksut’un annesi hayatını kaybetti


Van Spor

Hem okuyorlar hem buz pateni öğreniyorlar


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Bandırmaspor: 1


Van Spor

Fenerbahçe, 10 Kişi Kalan Beşiktaş'ı 3-2 Mağlup Etti! Tarihi Geri Dönüş ve 2 Kırmızı Kartla Dolu Bir Derbi


Van Spor

Oliver Roy Camio: "Tüm oyuncularımız gayet güzel performans gösterdi"


Van Spor

A Milli Hentbol Erkek Milli Takımı, Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ni yenerek ikinci tura yükseldi


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 4 - 1461 Trabzon FK: 0


Van Spor

Erzincanlı badmintonculardan Macaristan’da çifte bronz madalya


Van Spor

Gol sesi çıkmadı! Galatasaray'a kendi evinde Trabzon çelmesi


Van Spor

Elazığ’da milli maç heyecanı


Van Spor

Elazığ’a dünya şampiyonluğu gururu


Van Spor

Varto’da voleybol kursuna yoğun ilgi


Van Spor

Milli badmintoncular Avrupa’da yarı finalde


Van Spor

Muşspor, 1461 Trabzon FK maçı hazırlıklarına başladı


Van Spor

TFF 3.Lig’de Yeşilyurtspor Niğde Belediyespor’a konuk olacak


Van Spor

Muğlaspor maçı Elazığspor taraftarına yasak


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ