Hakkarili vatandaş ’hibrid anjiyo’ ile hayata tutundu

Hakkarili vatandaş ’hibrid anjiyo’ ile hayata tutundu

Sağlık 1.01.2024 11:34:13 0
Hakkarili vatandaş ’hibrid anjiyo’ ile hayata tutundu
Tarih: 01.01.2024 11:34 Güncelleme: 01.01.2024 11:34
HAKKARİ (İHA) – Hakkari’de iki bacağında damar tıkanıklığı bulunan 53 yaşındaki tek böbrekli vatandaş, devlet hastanesinde yapılan ’hibrid anjiyo’ yöntemiyle sağlığına kavuştu.
Hakkari Devlet Hastanesinde görevli Operatör Dr. Doğan Yetüt, her iki bacağında yürüme ve ağrı şikayetlerinin yanı sıra hipertansiyon ve koroner arter hastalığı bulunan 53 yaşındaki bir hastayı takip ettiklerini söyledi. Hastanın daha önce böbrek taşı nedeniyle sol böbreğinin ameliyatla alındığını, ayrıca damar hastalıkları nedeniyle karındaki aort damarından her iki kasığa uzanacak şekilde sentetik damar kullanılarak baypas ameliyatı olduğunu ifade en Yetüt, yapılan tetkikler sonucunda her iki kasıktan bacağa giden damarlarda tıkanıklık olduğunu tespit ettiklerini belirtti. Hastanın mevcut riskli hastalıkları ve damar yapısını değerlendirerek hastaya hibrit ameliyat planladıklarını söyleyen Yetüt, “Hastamızın, sağ bacağındaki damar tıkanıklığının anjiyoya uygun olmadığını ve ameliyatla açılabileceğini ve diğer bacağın anjiyo için uygun olduğunu değerlendirip karar verdik. Daha hızlı ve daha az komplikasyon için her iki bacağa aynı seansta hastayı uyutmadan belden uyuşturarak, hasta ile iletişim halinde önce ameliyata alınıp sağ bacağına sentetik damar ile baypas yaptıktan sonra hasta, ameliyathane ile bitişik olan anjiyo birimine alındı. Hastanın diğer bacağına kesi yapmadan böbrek için zararlı olan kontrast ilacını daha az vererek kapalı olan diğer bacağındaki damarı anjiyo ile açtık. İşlem sonrası hasta yoğun bakım ihtiyacı olmadan kalp ve damar cerrahisi servisine alındı. 2 gün serviste takip edildikten sonra herhangi bir komplikasyon yaşanmadan hastanın şikayetleri tamamen geçerek hasta şifa ile taburcu edildi” dedi.
Yetüt, hem cerrahi hem de kardiyolojik girişimsel yöntemle gerçekleştirdikleri bu operasyonun Hakkari’de bir ilk olduğuna dikkati çekerek, ’’Son yıllarda damar hastalıklarının tedavisinde geleneksel yöntemlere ek olarak tercih edilen hibrit ameliyatlar, Türkiye’de önemli bir tıbbi gelişimi temsil ediyor. Hibrit yöntemler, açık cerrahi ve anjiyo işlemlerini birleştirerek daha karmaşık vakalara müdahale etme avantajı sunuyor ve bu alandaki başarılar giderek artıyor. Hibrit ameliyatlar, hasta iyileşme süreçlerini hızlandırarak ve daha az invaziv bir tedavi yaklaşımı sunarak, hastalara daha kısa sürede sağlıklarına kavuşma fırsatı tanıyor.
Sağlık Bakanlığı, Türkiye’nin sağlık sektöründeki kilit rolünü güçlendirmek adına neredeyse tüm yeni kurulan hastanelerde hibrit ameliyathaneler oluşturarak önemli bir etki oluşturmuştur. Hakkari’de ameliyathane ve anjiyo ünitemiz imkanları sayesinde kalp cerrahisi dışındaki bütün damar hastalıklarını tedavi etme şansı buluyoruz. Hiçbir hastamızı başka birimlere sevk etmiyoruz. Çalışmalarını yürüttüğümüz çok yakın zamanda kurmayı planladığımız kalp merkezi ile kalp cerrahisi ihtiyacı olan bütün hastalarının merkezimizde ameliyatını gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Ayrıca hastanemizde kurulacak olan kalp merkezi birimi ile hibrit ameliyathane zeminlerinin kurulması ve geliştirilmesini hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Erzincan’da "Spor Güvenliği Semineri" düzenlendi


Van Spor

Engelleri aştı, Türkiye 5’incisi oldu


Van Spor

Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Kafkas Üniversitesi’nden ÜNİLİG Kar Boccesi Türkiye Şampiyonası’nda çifte başarı


Van Spor

Kars 36 Spor: 1 Batman Sason Spor: 1


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor Başkanı Ramazan Ayhan: "Kurumsal kimliği olan bir kulüp inşa etmek için yola çıkıldı"


Van Spor

Rektör Hacımüftüoğlu, Milli takıma seçilen özel sporcuları misafir etti


Van Spor

ETÜ kayaklı koşuda Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Elazığ’da yurtlar Ramazan’a hazır


Van Spor

Erzurum Teknik Üniversitesi Snowboard Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor, ligin ikinci yarısına 35 milyon TL yatırımla başladı


Van Spor

Beytepe Koleji öğrencilerinden basketbolda çifte galibiyet


Van Spor

Ünilig kış oyunlarında Atatürk Üniversitesi rüzgârı


Van Spor

Rize’de çifte şampiyonluk: Oltulu Erhan Şahin Azerbaycan yolcusu


Van Spor

Oltu’da yeni öğretmenevinin temelleri açılıyor


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor, Diyarbekir Spor’u ağırlayacak


Van Spor

Ata sporu cirit Erzincan’da yaşatılıyor


Van Spor

Elazığspor’da Erkan Sözeri dönemi


Van Spor

Elazığspor’da Fuat Bavuk affedildi


Van Spor

ÜNİLİG Muay Thai Türkiye Şampiyonası’nda BEÜ zirvede


Van Spor

Elazığ’da 9 bin öğrenciye yetenek taraması yapılacak


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ