Hakkari’de ölçü ve tartı aletleri denetleniyor

Hakkari’de ölçü ve tartı aletleri denetleniyor

Genel 18.02.2026 10:54:15 0
Hakkari’de ölçü ve tartı aletleri denetleniyor
Tarih: 18.02.2026 10:54 Güncelleme: 18.02.2026 10:54
Hakkâri Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Erol Baykara, yaptıkları denetimlerle esnafı mevzuat konusunda bilgilendirmeyi, eksiklikleri gidermelerine destek olmayı ve ticari hayatın düzen içinde sürdürülmesini sağlamayı amaçladıklarını söyledi.
Hakkâri Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, 2026 yılının ilk ayı ile birlikte ölçü ve tartı aletlerine yönelik denetimlerini sıklaştırdı. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İl Müdürü Erol Baykara; ölçü ve tartı aletlerinin ticari hayatın güven, şeffaflık ve hakkaniyet ilkeleri çerçevesinde sürdürülebilmesi açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Baykara, "Kurum olarak ‘Ölçüde Adalet, Tartıda Güven’ diyerek esnafımızı ziyaret ediyoruz. Kullanılan tartı aletlerinin mevzuata uygunluğunu titizlikle kontrol ediyor; doğruluk, hassasiyet ve güvenilirlik esaslarına göre incelemeler gerçekleştiriyoruz. Denetimlerimiz bir yaptırım anlayışından ziyade rehberlik ve bilinçlendirme yaklaşımıyla yürütülmektedir. Amacımız esnafımızı mevzuat konusunda bilgilendirmek, eksiklikleri gidermelerine destek olmak ve ticari hayatın düzen içinde sürdürülmesini sağlamaktır. Bu süreçte hem üreticinin hem satıcının hem de tüketicinin hakkını gözetiyor, güven ortamını daha da pekiştirmeyi hedefliyoruz" dedi.
Ölçü ve ölçü aletlerine ilişkin iş ve işlemlerin 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu ve ilgili yönetmelikler doğrultusunda yürütülmekte olduğunu vurgulayan Erol Baykara, tüm ölçü ve ölçü aletlerinin periyodik muayeneye tabi olduğunu kaydetti. Baykara, "Ölçü ve tartı aletlerinin muayenelerine ilişkin iş ve işlemler de yetki alanına göre İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü, belediye ve bakanlığımız tarafından yetkilendirilen yetkili muayene servislerince yürütülmektedir. Uygulama kapsamında; elektrik, su ve gaz sayaçlarının periyodik muayenelerinin 10 yılda bir, ısı sayaçlarının 5 yılda bir, tartı aletleri, hassas kütle ölçüleri, 5 kilogramdan yukarı kütle ölçüleri, hububat muayene aletleri, demiryolu yük ve sarnıçlı vagonları, naklimetreler, takograflar, CNG (sıkıştırılmış doğalgaz) sayaçlarının, akaryakıt ölçek ve sayaçları ile likit petrol gazı (LPG) sayaçlarının periyodik muayenelerinin 2 yılda bir, taksimetrelerin ve egzoz gazı emisyon ölçme cihazlarının periyodik muayenelerinin en son muayene gününe göre yılda bir yaptırılması zorunludur. Ölçü ve ölçü aleti sahiplerinin kullanmış oldukları ve periyodik muayene zamanı gelen ölçü ve ölçü aletleri için yukarıda yetki kapsamları belirtilen kurum ve kuruluşlara 2 Mart 2026 günü mesai bitimine kadar periyodik muayene yaptırmak için müracaat etmeleri gerekmektedir. Ayrıca hassas teraziler başta olmak üzere ölçü aletlerinin kalibrasyon işlemleri iki yılda bir yapılmak zorundadır. İşletmelerimizin kalibrasyon tarihlerini mutlaka kontrol etmeleri gerekmektedir. Müracaat etmeyen ölçü ve ölçü aleti sahiplerine 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu’nun 15/c maddesine göre ‘damga süresi dolmuş ölçü aleti kullanmak’ fiilinden dolayı her bir ölçü aleti için 5.811 - 116.230 TL arası idari para cezası uygulanacaktır" şeklinde konuştu.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 2 - Ağrı 1970 Spor Kulübü: 2


Van Spor

24Erzincanspor sahasında farklı kazandı: 4-0


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Muğlaspor: 0


Van Spor

Yüksekovalı kayakçılar Türkiye şampiyonasına damga vurdu


Van Spor

Galatasaray, Liverpool'u tek golle devirdi!


Van Spor

Şampiyona çiçekli karşılama


Van Spor

Ağrı’da futbol heyecanı başladı


Van Spor

Elazığ, Floor Curling gençler grup müsabakalarına ev sahipliği yaptı


Van Spor

Hakkâri’de ‘Üç Bant Bilardo Turnuvası’ başladı


Van Spor

Bitlis’te iftar sonrası kayak keyfi


Van Spor

Maden’de 81 yıllık hasret sona erdi


Van Spor

Elazığlı güreşçilerden Türkiye Yarı Finalleri’nde büyük başarı


Van Spor

Ergan Dağı’nda kurumlar arası kar voleybolu turnuvası tamamlandı


Van Spor

Yeşilyurtspor’dan göğüs sponsoruna ziyaret


Van Spor

Finalin adı Aşkale oldu: Kupa Aşkale’nin


Van Spor

Kars 36 Spor U16 takımı şampiyon oldu, Türkiye Finalleri’ne katılacak


Van Spor

Palandöken’de FIS SBX Snowboard Dünya Kupası zirvesi


Van Spor

Yusuf Ziya Bey Anadolu Lisesi Türkiye finallerinde


Van Spor

Erzurum Üniversiteli Gençler Spor Kulübü iki yıl üst üste şampiyon


Van Spor

Elazığspor’dan kadın taraftarlara jest


Van Spor

Snowboard Cross World Cup sona erdi


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ