Hakkari dağlarında bal hasadı başladı

Hakkari dağlarında bal hasadı başladı

Genel 3.10.2025 09:16:42 0
Hakkari dağlarında bal hasadı başladı
Tarih: 03.10.2025 09:16 Güncelleme: 03.10.2025 09:16
Hakkari’nin zorlu ve yüksek rakımlı coğrafyası arıcılık yapan çiftçiler, 6 aylık çalışmanın ardından geleneksel "sepet kovan" balının hasadına başladı.
Bölgenin zengin ve endemik bitki örtüsünden beslenen arılar, çiftçiler tarafından büyük bir özenle bakılıyor. Bölge arıcıları, bu emeğin karşılığını hasatla alarak, elde edilen doğal balı yurt içi ve yurt dışındaki müşterilerine ulaştırmak için hazırlıklara başladı. Tam 25 yıldır arıcılık yapan Nedim Babat, "Yüksekova’da oturuyorum. Yaklaşık 25 yıldır bu işi yapıyorum. Farklı bir bölge olan Ceylanlı köyüne geldik. Sepet kovan balın hasadına başladık. Tam 3 bin 200 rakımlı bir yerdeyiz. Bu bölgenin çiçeği ve endemik bitkisi çok farklı. İstediğim şekilde balımız çıktı. Şekersiz ve garantili bir bal elde edildi. Tamamen doğal. Arı her şeyi kendi yapıyor. El değmiyor, şeker de verilmiyor. Onun için bu bal çok özel bir bal" dedi.
Babat, "sepet kovan" balının mumunun inceliği ve ağızda çabuk dağılması gibi farklılıklarına değinerek, geleneksel kara kovan balıyla aradaki farkın büyük olduğunu ifade etti. Babat, balın özel olmasından dolayı fiyatının da ortalama 2 bin 500 TL civarında olacağını dile getirdi.
Yıllardır babadan kalma mesleği sürdüren çiftçi İsa Didin ise arıcılığın kendileri için bir gelenek olduğunu söyledi. Didin, "Bizim işimiz arıcılıktır. Babamızdan gelen meslekle arıcılık gelenek haline gelmiş. Arılarımız var ve arılar her şeyi kendisi yapıyor. Mumunu, her şeyi arı yapıyor. Hiç el değmeden en güzel şekilde oluyor. Hasadı yaptıktan sonra piyasaya sunacağız" ifadelerini kullandı.
Çiftçi Ramazan Ege de, balın doğallığını ve üretim şekline değinerek, "Burası 3 bin rakım. Ceylanlı köyü il merkezine bağlı. Yaklaşık 25-27 yıldır ben bu işi yapıyorum. Bu sepet balı, hakiki kara kovandır. Söğüt çubuklarında yapıyoruz. Organik ve doğal. Köyümüzde herhangi bir tarım ilacı kullanmıyoruz. Rakım olarak havası, araç egzoz gazı gibi o tür şeylerden uzak. Havası, her şeyi organik ve temiz" diye konuştu.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Ağrı’da Muay Thai Doğu Anadolu Bölge Şampiyonası başladı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 5 - MKE Ankaragücü: 0


Van Spor

Kayakla Oryantiringde Milli Takım Seçmeleri Refahiye’de yapıldı


Van Spor

Fenerbahçe, Kadıköy'de Aston Villa'ya Geçildi! UEFA Avrupa Ligi'nde Kritik Maçı Kaybetti


Van Spor

Anderson Talisca'ya Brezilya'dan İki Büyük Talip! Corinthians ve Gremio, Yıldızlı Futbolcu İçin Harekete Geçti


Van Spor

Youssef En-Nesyri, Juventus'a Transfer Oldu! İtalyan Devinden Fenerbahçe'ye 5 Milyon Euro Teklif


Van Spor

Elazığ Atatürk Stadyumu karla kaplandı


Van Spor

BEÜ’den Kick Boks Türkiye şampiyonluğu


Van Spor

BEÜ’de kros takımı Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Uçan Türklerden önemli başarı


Van Spor

Iğdır FK, İbrahim Üzülmez ile yollarını ayırdı


Van Spor

Yusuf Demirtaş boccede Türkiye ikincisi


Van Spor

Atatürk Üniversitesi’ne "Spor dostu kampüs" sertifikası aldı


Van Spor

Elazığlı boksör Buse Özgür, WAKO Kick Boks Avrupa Kupası’nda


Van Spor

Hakkarili sporcular Erzurum’dan 22 madalyayla döndü


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da yeni yönetim görev dağılımı


Van Spor

Elazığ’ın pehlivanları Türkiye şampiyonası yolunda


Van Spor

Iğdır FK - Sakaryaspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Sakaryaspor: 0


Van Spor

Elazığspor yoğun kar yağışı altında çalıştı


Van Spor

Adem Çağlayan: "Hayatımda hiçbir zaman bahis oynamadım"


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ