Hakan Fidan: İran Cumhurbaşkanı Türkiye'ye gelecek

Basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Cumhurbaşkanı'nın Türkiye'ye geleceğini açıkladı.

Politika 1.11.2023 14:41:00 0
Hakan Fidan: İran Cumhurbaşkanı Türkiye
Tarih: 01.11.2023 14:45

Basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Cumhurbaşkanı'nın Türkiye'ye geleceğini açıkladı. Filistin ve İsrail çatışmalarına değinen Fidan, çözüm odaklı alternatif görüşlerin ele alınacağı bir zemin oluşturulması gerektiğini söyledi. Bakan Fidan ayrıca, "Garantör ülke olarak sorumluluk almaya hazırız" dedi. 

Türkiye'nin Filistin diplomasisi sürüyor...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yürüttüğü diplomasiyi mevkidaşlarıyla sürdüren Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan'ı ağırladı.

İran Dışişler Bakanı Hüseyin'i Ankara'da ağırlayan Bakan Fidan, yapılan basın toplantısında konuştu.

Toplantıda İran Cumhurbaşkanı'nın yakın zamanda Türkiye'ye geleceğini duyuran Hakan Fidan, Filistin ve İsrail arasındaki çatışmaların durdurulmasına yönelik atılması gereken adımlardan da bahsetti.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın açıklamaları şu şekilde;

"Gazzeliler günlerdir ağır bombardıman altında"

Gazze'deki trajedi en önemli gündem maddemizdi. Filistinli kardeşlerimizi en temel haklardan mahrum bırakan kuşatma maalesef devam etmekte. Gazzeliler günlerdir ağır bombardıman altındalar.

Acımasızca ve alenen katledilmekteler. İnsanlar yurtlarından tercih edilmekte. Bu kıyım ve zulüm karşısında sessiz kalmamız mümkün değil. İnsanlar dünyanın gözü önünde katlediliyor.

"Diplomasi trafiği içindeyiz"

Türkiye olarak kim tarafından ne amaçla yapılırsa yapılsın masum sivilleri hedef alan saldırıları tasvip etmediğimizi her platforma dile getirdik. İlgili taraflara diplomasi trafiği içindeyiz. İsrail'in girdiği yanlış yoldan dönmesi şiddete son vermesi gerekiyor.

İsrail, Filistinlileri görmezden gelerek bir yere varılamayacağını anlamalı. Bazı ülkelerin Gazze'deki kıyıma destek vermesi kabul edilemez. İnsanlık dramının bölge ülkelerini de etkisi altına alacak bir savaşa dönüşmesini istemiyoruz. Tüm aktörleri kalıcı barışı desteklemeye çağırıyoruz.

Gazze'de sağlık sistemi çöktü: Yaralılar koridorda ameliyat ediliyor

"Garantör ülke olarak sorumluluk almaya hazırız"

Çözüm odaklı alternatif görüşlerin ele alınacağı bir zemin oluşturmamız gerekiyor. Uluslararası Barış Konferansı'nın bu iş için en uygun platform olacağını düşünüyoruz.

Biz Türkiye olarak dostlarımızla eş güdüm içerisinde önce ateşkes, sonra kalıcı barışın tesisi için üzerimize düşeni yapmakta kararlıyız. Yapılacak bir anlaşmanın uygulanması aşamasında garantör olarak sorumluluk almaya da hazırız.

"Huzur iki devletli çözüm yolundan geçiyor"

Tüm bu çabalarımızın amacı 67 sınırları temelinde başkenti Doğu Kudüs olan coğrafi bütünlüğe sahip egemen Filistin devletinin kurulmasıdır. Filistin için de, İsrail için de huzura kavuşmanın yolu iki devletli çözümden geçiyor.

"Siyonist rejim Gazze'de öldürmeye devam ediyor"

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan ise "Siyonist rejim, başta soykırım, savaş suçu olmak üzere kadınlar, çocuklar ve sivilleri Gazze'de öldürmeye devam ediyor. Savaş durdurulmadığı takdirde bölgede durumun kontrolden çıkmasının sorumluluğu ABD, İsrail ve savaş suçlarını destekleyenlerin üzerindedir." açıklamasını yaptı.

Hakan Fidan'ın Filistin diplomasisi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, diplomatik görüşmelerde bulunmaya devam ediyor.

Bakanlığın sosyal medya hesabından, Fidan'ın diplomatik temaslarına ilişkin paylaşım yapıldı.

Paylaşımda, Bakan Fidan'ın, Estonya Parlamentosu Dışişleri Komisyonu Başkanı Marko Mihkelson, Letonya Parlamentosu Dışişleri Komisyonu Başkanı Rihards Kols ve Litvanya Parlamentosu Dışişleri Komisyonu Başkanı Zygimantas Pavilionis'i Ankara'da kabul ettiği belirtildi.

Ayrıca diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Fidan, Malezya Dışişleri Bakanı Zambry Abdul Kadir ile telefonda görüştü. Görüşmede, Filistin meselesi ele alındı..

 


Haber Kaynak : Enson Haber
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

SGK'ye 344 sözleşmeli personel alınacak


İş İlanları

PTT'den Heyecan Verici Fırsat: KPSS Koşulu Olmadan İş Başvuruları Açıldı!


İş İlanları

Göç İdaresi Başkanlığı'na 382 sürekli işçi alınacak


İş İlanları

İçişleri Bakanlığı personel alımı başlıyor! Başvuru nasıl yapılır, şartlar neler?


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem