Tarih: 16.10.2024 13:48

Hak-İş Genel Başkanı Arslan: 'Van'daki İşçilerin Talepleri Karşılansın, Masada Buluşalım!'

Facebook Twitter Linked-in

VAN POSTASI GAZETESİ ÖZEL / Ziya Türk'ün Haberi

Van’da Büyükşehir Belediyesi, VASKİ, İpekyolu Belediyesi, Tuşba Belediyesi, Edremit Belediyesi ve Gevaş Belediyesi başta olmak üzere DEM’li Belediye yönetimlerinin işten çıkardığı 817 işçi 166 gündür işe geri dönmek üzere başlattıkları eyleme, HAK-İŞ Konfederasyonu ve Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan, Hizmet- İş Sendikası Genel Başkan Yardımcıları ile 81 ildeki şube başkanları ve yönetimleri destek vermek üzere Van’a geldi.

 

VAN'DA 166 GÜNLÜK EYLEME HAK-İŞ'TEN DESTEK

Van Büyükşehir Belediyesi, VASKİ, İpekyolu, Tuşba, Edremit ve Gevaş Belediyeleri'ndeki DEM'li yönetimlerin işten çıkardığı işçilere, HAK-İŞ ve Hizmet-İş'ten üst düzey ziyaret gerçekleşti.

Van'da bir süredir DEM'li belediye başkanları tarafından işlerine son verilen ve işe geri dönüş mücadelesi veren 817 belediye çalışanına destek için HAK-İŞ Konfederasyonu ve Hizmet-İş Sendikası yetkilileri İpekyolu Belediyesi önünde kurulan eylem çadırında işçileri ziyaret ederek eyleme katıldı ve basın açıklaması yaptı.

 

HAK-İŞ Genel başkanı Mahmut Arslan burada yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; 

“HAK HUKUK ADALET VE EMEK MÜCADELEMİZİ YÜKSELTEREK SÜRDÜRÜYORUZ”

“Van Büyükşehir Belediyesi, VASKİ, İpekyolu, Tuşba, Edremit ve Gevaş Belediyelerinden DEM Partili Belediye Başkanları tarafından hukuksuz bir şekilde işten çıkarılan emekçi arkadaşlarım. Hizmet-İş Sendikamızın 81 ildeki başkan ve yönetim kurulu üyelerimiz. Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyelerimiz, sendikamızın Van Şube Başkanlığı ve Yönetim Kurulu Üyelerimiz, temsilcilerimiz, iş yerlerindeki komitelerimiz, hasılı HAK-İŞ’li kardeşlerimiz. Bugün eylemin 166’ncı gününde sizlerle birlikte mücadelemizi yükselterek sürdürüyoruz. 

 “BUGÜN HAKSIZLIK VE HUKUKSUZLUKLARIN HESABINI SORMAK İÇİN BURADAYIZ”

Bugün haklı bir mücadelemizin 166 gününde İpekyolu Belediyesi’nin önünde yapılan haksızlıkların hukuksuzlukların ve adaletsizliklerin hesabını sormak için buradayız.

Bunlar Van Büyükşehir Belediyesi, İpekyolu, Tuşba, Edremit ve Gevaş Belediye Başkanları bizi duyun, bizi anlayın. Van halkının helal oyları ile seçildiniz, ama seçildiğiniz andan itibaren emeğin, emekçinin hakkını gasp ettiniz. 

“HANİ SİZ BARIŞTAN, ADALETTEN, HUKUKTAN VE KARDEŞLİKTEN YANAYDINIZ?”

Hani siz barıştan yanaydınız, adalet diyordunuz, hukuk diyordunuz, kardeşlik diyordunuz. Peki bu yaptığınız nedir? Kardeşliğinize bomba attınız. Ne yazık ki adaleti yok saydınız. Barış yerine kavgayı öne sürdünüz.  Sizin cibilliyetinizi ben biliyorum. Bu halk da öğrendi.

“800 ARKADAŞIMIZI İPE SAPA GELMEZ GEREKÇELERLE EKMEĞİNDEN ETTİLER”

800’den fazla arkadaşımızın hiç birisi hukuki bir soruşturma geçirmediler, bir gün haklarında disiplin hükümleri uygulanmadı, hiç birisi hakkında işe gelmedi diye işlem yapılmadı. Sadece kendi zihinlerinden olmadığı için, kendi zihniyetlerine karşı olduğuna inandıkları için, bu arkadaşlarımızı ipe sapa gelmez gerekçelerle ekmeğinden ettiler.

“BUNLARIN GÜCÜ ELİNDE SİLAH OLMAYAN EMEKÇİLERE YETİYOR”

Bunların gücü elinde silah olmayan, alın teri döken, onurlu emekçilere yetiyor, bunların gücü çalışanlara yetiyor, bunların gücü adalet ve hukuk isteyenlere yetiyor. 

“ÇALIŞANLARI SADECE SİZDEN OLMADI DİYE İŞTEN ÇIKARAMAZSINIZ”

Şartlar ne olursa olsun, ilk gün de söyledik, ‘Gelin bu arkadaşlarımızı işe başlatın, haklarında soruşturma yapmışsanız, işe gelmemişse, yanlış yapmışsa, o arkadaşlarımızla ilgili gerekeni beraber yapalım. Ama sadece belli dönemlerde işe girdi diye, sadece kendilerinden olmadı diye bu kardeşlerimizi işten çıkarıyorsanız, karşınızda onlarla beraber bizi bulacaksınız” dedik. Biz 166 gündür buradayız, bundan sonra da arkadaşlarımız işe dönene kadar burada olmaya devam edeceğiz.

“BUNLARIN YAPTIĞI ENTRİKALAR, OYUNLAR VE TEZGÂHLAR HEPİMİZİ ŞAŞIRTIYOR”

Bunların çevirdikleri entrikalar, bunların yaptığı oyunlar, tezgahlar gerçekten hepimizi şaşırtıyor. Yasaların bize verdiği yetkiyi kullanarak 6 bin arkadaşımızı kapsayan yaptığımız toplu iş sözleşmesini hukuka uygun olarak imzaladık. Baştan sona kanun hükmünde olan toplu iş sözleşmelerimizi iptal etmek için dava açtılar. Yazıklar olsun bunlara.

“21 İŞÇİ İÇİN MAHKEME İŞE İADE KARAR VERDİ”

Bunlar alın teri ve emeğinden başka sermayesi olmayan, bu şehre 24 saat hizmet eden binlerce kardeşimizin ekmeğine el uzattılar. Yazıklar olsun size. Biz haktan, hukuktan ve adaletten yana hep taraf olduk. Burada da hak adalet ve hukuk için tarafız. 

Bu taraftarlığımız mahkemeler tarafından da kabul edildi. Haksız ve hukuksuz olarak yapılan işten çıkarmalara karşı açtığımız davalardan 21 arkadaşımızın işe iade kararları verildi. 

“BUNLAR MAHKEMELERİ TANIMIYOR, DAĞI ŞEHRE TAŞIMAK İSTİYOR”

Ancak bunlar mahkemeleri tanımıyorlar.  Bunlar dağı şehre taşımak istiyorlar. Biliyorsunuz ki sizin de dağdakilerin de hesabını bu millet soracak.

“ARKADAŞLARIMIZIN DERHAL İŞLERİNE DÖNMESİNİ İSTİYORUZ”

Türkiye’nin hukuk sistemine ve mahkemelerine buradan bir kez daha çağrı yapıyoruz. Hukuksuz ve haksız şekilde işten çıkarılan kardeşlerimizin verilen mahkeme kararlarının, üst mahkeme tarafından bir an önce sonuçlanmasını ve bu arkadaşlarımızın derhal işlerine dönmelerini istiyoruz.

“BU HUKUKSUZLUĞU YAPANLARDAN HESAP SORULMASI İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ”

Eğer bu ülke hukuk devletiyse, bu ülkede hukuk hâkim ise bu yapılmak zorundadır. Bu hukuksuzluğu ve adaletsizliği yapanlar, bu işçilerin ekmeği ile oynayanlara hesap sormak zorunda bu devlet. Biz bu hesabın sorulması için sonuna kadar mücadele edeceğiz. 

“BUNLAR HUKUKU KENDİ ÇIKARLARINA UYGUN OLUNCA HATIRLIYOR”

Bunlar hukuku, adaleti, barışı halkların kardeşliğini kendi çıkarlarına uygun olunca hatırlıyorlar. Kendilerinden olmayanların ne hakkı, ne hukuku, ne insan hakları, hiçbir şeyini kabul etmiyorlar.

“SENDİKA İLE İLETİŞİME GEÇENLER ERTESİ GÜN SÜRGÜN EDİLİYOR”

Emeği ve alın terinden başka hiçbir sermayesi olmayan Van Belediye emekçileri kendilerinin aksine bir tavır alırsa o gün sürgün ediliyor. Bunların yaptıkları, nasıl bir anlayış ve zihniyete sahip olduklarının göstergesidir.

Şube başkanımızın yanına gelip selam veren bir üyemiz ikinci gün sürgün ediliyor. Türk Bayrağı’nın önünde fotoğraf çektirmişse sürgün ediliyorlar. 

“BUNLARIN İPLİĞİNİ PAZARA ÇIKARACAĞIZ”

Onun için direne direne, bu meydanlarda konuşa konuşa bunların ipliğini pazara çıkaracağız. Bunların ikiyüzlü politikalarını halkımızla paylaşacağız.

“İŞÇİNİN ÜÇ KURUŞLUK EKMEĞİ İLE NİYE OYNUYORSUNUZ”

Sırf mahkeme kararlarını erteletmek ve engellemek için yasal ve hukuki olduğunu bildikleri halde, toplu iş sözleşmelerimizin iptali için dava açtılar. Bu yaptıklarıTürkiye’de görülmemiş bir şey. Toplu iş sözleşmeleri yasalara uygun, yetkiler alınmış, taraflar imzalamış yürürlüğe girmiş. Bu itiraz niye?

İşçinin üç kuruş ekmeği ile siz niye oynuyorsunuz? Bu adaletsizliğin hesabını soracağız.

“DİYARBAKIR MİLLETVEKİLİ ADAMSAN İSTİFA ET”

Diyarbakır’dan birisi sesleniyor. ‘İşten çıkarılanların arasında eğer 6 aydan fazla çalışan varsa ben milletvekilliğinden istifa edeceğim’ diyor.

Ona buradan sesleniyorum adamsan istifa edeceksin. Çünkü 6’dan fazla çalışan yüzlerce arkadaşımız var. Bunlarda adamlık ne gezer? Bunlar kandilin emrinde birer taşeron, bunlardan bu millet hesabını soracak. 

“HUKUK ÖNÜNDE TEK TEK HEPSİNDEN HESAP SORACAĞIZ”

Van’ı Van halkı ile birlikte bunlara dar edeceğiz. Bu adaletsizliklerden vazgeçmezse, işçilerimiz işlerine dönmezse, bu milletle beraber bunlardan hesabını tek tek soracağız,

Van 1980’lerin, 1990’ların Van’ı değil artık. Van halkı bunların nasıl ikiyüzlü bir politika güttüğünü bu seçimlerden sonra gördü. Onun için Van halkının helal oylarıyla bu istismarı yapanlardan Van işçileri ve Van halkı ile beraber hesap soracağız. Bunların haksız ve hukuksuz tüm işlerinin hesabını hukuk önünde hep beraber soracağız.

“AKLA HAYALE GELMEDİK UTANMAZLIKLARI YAPIYORLAR”

Bugüne kadar 166 gündür bizimle beraber yol yürüdünüz. Bütün tehditlere rağmen buradaydınız. Allah sizden razı olsun. Biliyorum ki ben, her gece evleriniz telefonla aranıyor. Yurt dışı numaralardan arayıp sizlere, yarın şubeye gidersen, eylem çadırına gidersen başına geleceği düşün diyorlar. Akla hayale gelmedik utanmazlıkları yapıyorlar.

“İŞÇİLERİN ALACAKLARINI VE HAKLARINI GASP ETTİLER”

İpekyolu Belediyesi’nin başkanı ve yöneticileri seçim öncesi, adeta cennetin dışında her şeyi vadettiler. İşçilerin haklarına saygı göstereceklerini, hiçbir işçiyi çıkarmayacaklarını, haklarını fazlasıyla vereceklerini söylediler. Bugün İpekyolu belediyesinde çalışan arkadaşlarımız geriye dönük haklarını, ikramiyelerini, fazla mesailerini alamadılar. Bunlar da vermiyorlar, tehdit ve baskı ile işçilerin analarının ak sütü gibi helal olan haklarını gasp ettiler.

“HAK-İŞ GÜÇLÜ BİR SENDİKAL HAREKETTİR”

HAK-İŞ olarak bir siyasi parti ve aktör değil, emek hareketiyiz. Uluslararası sendikal hareketin en etkin güçlü bir tarafıyız. HAK-İŞ, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’nun başkan yardımcılığını yürütmektedir. Avrupa Sendikalar Konfederasyonu’nun icra kurulu ve yönetim kurulu üyesiyiz. Uluslararası sendikal hareketin güçlü bir aktörüyüz. Bu mücadelemizi sadece bu ülkede değil, yeryüzünün bütün coğrafyalarına 210 milyon üyesi olan konfederasyonlarla birlikte yürütüyoruz.

“ULUSLARARASI SENDİKAL HAREKET MENSUPLARI İLE ÇADIRLARI ZİYARET EDECEĞİZ”

İnşallah önümüzdeki günlerde uluslararası sendikal harekette görev alan arkadaşlarımızla birlikte bu çadırları ziyaret edeceğiz. Siz burada olduğunuz sürece, işe dönünceye kadar sizinle beraber yol yürümeye, bu meydanda durmaya ve bunları söylemeye devam edeceğiz.

“BURADAKİ MÜCADELEYİ 81 İLDE BASIN TOPLANTILARI İLE TÜRKİYE’YE TAŞIYACAĞIZ”

Burada yürüttüğümüz haklı mücadelemize destek vermek için Türkiye’nin 81 ilinden gelen il başkanlarımız, şube başkanlarımız, şube yönetim kurulu üyelerimizle beraber buradan döndükten sonra tüm illerimizde Van direnişini tekrar bir basın toplantısı ile Türkiye’nin her tarafına tekrar yayacağız.

“HİZMET-İŞ VAN ŞUBE BAŞKANINI VE YÖNETİMİNİ KUTLUYORUM”

Buradaki mücadeleyi yükselterek devam eden HAK-İŞ İl Başkanımız ve Hizmet-İş Sendikası Şube Başkanımız Fatih Akdeniz ve ekibini kutluyorum.

Değerli arkadaşlar bizim ne silahımız var, ne de dağda eşkıyalarımız var. Bizim sadece inancımız, azmimiz, kararlılığımız ve ekibimiz var. Biz bu ekibe güveniyoruz.

“İŞÇİLERİN ACISINI HİSSETMEYEN VE SIKINTISINI DUYMAYANLARA YAZIKLAR OLSUN”

Okullar açıldı, işten atılmış kardeşlerimizden çocukları okula gidenler var. 

Çocuğuna bir kalem ve defter almakta zorlanan bu kardeşlerimizin acılarını hissetmeyenlere yazıklar olsun.

Onların yaşadığı sorunları sıkıntıları duymayan o kulaklara yazıklar olsun.

Bu ülkede yaşayıp da bu mağduriyetlere ve yapılan zulümlere sessiz kalanlar bu zulmü yapanlar kadar sorumludur.

“İŞÇİLERİMİZ EVİNE HELAL RIZIK GÖTÜRÜNCEYE KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ”

Bu kardeşlerimizin evine ekmek götürmeleri, ailesine çocuklarına onurlu bir yaşam sağlamaları için yeniden işe dönmelerini istiyoruz. Yeniden işe dönecekler, onlar da alın teriyle, emeğiyle çoluk çocuğuna helal rızık götürecekler. Bunu sağlayana kadar birlikte mücadele edeceğiz.

“BELEDİYE ÇALIŞANLARINA SENDİKAL BASKI VE MOBİNG YAPILIYOR ”

Ben biliyorum Van Büyükşehir’deki, VASKİ’deki, İpekyolu’ndaki Tuşba’daki, Edremit’teki Gevaş’taki kardeşlerimizin kalplerinde, gönüllerinde bu meydanın sesi çınlamakta ve bizi hissediyorlar. Peki buraya neden gelemiyorlar, tehditler ve baskılar var. Şube başkanının yanına gelenler sürgün ediliyor. Bunlar bu ülkeye, Van’a ve hukuk devletine yakışmıyor. Bunların hesabını hukuk önünde bir bir sormak zorundayız.

“TALEPLERİMİZİ YAPSINLAR OTURUP KONUŞALIM”

  1. Bütün işten çıkarılan arkadaşlarımızın derhal yeniden işlerine dönmesinin sağlanmasını istiyoruz.
  2. Bütün sürgünlerden vazgeçilerek arkadaşlarımızın eski yerlerine iade edilmesini istiyoruz.
  3. Baskı yapılarak sendikamızdan istifa ettirilme girişimlerine son verilsin istiyoruz.
  4. Mahkeme kararlarına derhal uyulsun istiyoruz.
  5. Toplu iş sözleşmelerinin iptal edilmesi için açılan davalar derhal geri çekilmelidir.
  6. Ödenmeyen ikramiyeler, verilmeyen mesailer ve toplu iş sözleşmesi farklarının derhal ödenmesini istiyoruz.

Bunlar yapılsın oturalım konuşalım. Bunlar yapılmadığı sürece eylemlerimiz ve mücadelemiz devam edecek, bunların ipliğini pazara çıkarmaya, iki yüzlülüklerini, emek düşmanlıklarını, istismarlarını anlatmaya devam edeceğiz.

“MÜCADELEMİZİ MEŞRU ZEMİNDE SÜRDÜRECEĞİZ”

Biz HAK-İŞ’iz, haktan, adaletten, hukuktan ayrılmadan, mücadelemizi meşru zeminde sürdürmeye devam edeceğiz.

Ama bunların yaptığı yanlışların, ihanetlerin ve zulümlerinin de asla peşini bırakmayacağız. 

Bu gün bu meydanda sendikamızın 81 ildeki teşkilatlarına, HAK-İŞ’in 850 bin üyesine, Türkiye’de hak hukuk adalet diyen her kese bu meydandan selam gönderiyoruz.

Başta Diyarbakır olmak üzere işini aşını kaybetmiş, kendi belediyelerinin zulmüne uğramış, haksız yere işten çıkarılmış kardeşlerimize buradan selamlar gönderiyoruz.

“PKK’NIN YANDAŞLARI İLE MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Bu kutlu şehir Van’dan bütün Türkiye’ye ve bütün Dünyaya bir kez daha haykırıyoruz, haklamız için, adalet ve hukuk devletinin hâkim kılınması için, kökü dışarıda PKK terör örgütünün yandaşları ile de hesaplaşmaya bundan sonra da devam edeceğiz.

“BİZİ TEHDİTLERİNİZLE KORKUTAMAZSINIZ”

Bizi başkaları ile karıştırmayın. Bizi tehditlerinizle korkutamazsınız. Tehditleriniz bize vız gelir tırıs gider. Biz hakkımızı hukukumuzu aramak için mücadelemizi sonuna kadar sürdürmek için biz buradayız.

Ekmeğimiz için, geleceğimiz için, çoluk çocuğumuzun nafakası ve rızkı için çalışıyoruz. Bizim arkamızda bunların olduğu gibi kandil yok, dağdaki teröristler yok, PKK yok.

Bizim arkamızda milletimiz var, emekçiler var, alın terinden başka sermayesi olmayan mazlum insanlar var. Biz onlarla varız, onlarla yürüyeceğiz, onlarla başaracağız inşallah.

Bizi korkutamazsınız. Biz emekçilere, halkımıza inanıyor ve güveniyoruz. Sizin tehditleriniz, sizin kandil ile işbirlikleriniz, bizi yıldıramayacak, korkutamayacak. Biz burada onurlu ve haysiyetli mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz.

“ARKADAŞLARIMIZ DEM’Lİ PKK ORTAĞI BELEDİYELER TARAFINDAN İŞTEN ÇIKARILDI”

Yaklaşık 800 arkadaşımız hiçbir kusurları olmadan, DEM’li PKK ortağı bu belediyeler tarafından iş yerlerinden uzaklaştırıldılar. Onlar bize güvendiler, sendikamızın arkasında saf tuttular. Bugün bu güvenlerini biraz daha güçlendirmek için, Türkiye’nin her yerindeki başkanlarımızla bu çadıra geldik.

“MÜCADELEMİZİ SONUNA KADAR SÜRDÜRECEĞİZ”

Bu kardeşlerimize buradan bir kez daha sesleniyorum. Asla onursuz olmayın, asla endişe etmeyin, asla korkuya kapılmayın, bunlara karşı mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Yeter ki bizimle beraber olun.

Taleplerimiz karşılanana, arkadaşlarımız işlerine dönene, hukuk galip gelene, adaletsizlikler ortadan kalkana kadar mücadelemiz devam edecek.

Yeni arkadaşlarımızla, yeni gruplarla, yeni misafirlerle sizleri yalnız bırakmayacağız, Van’dan ateşlediğiniz bu meşaleyi söndürmeyeceğiz, sizinle beraber sonuna kadar yürüyeceğiz. Allah yolunuzu açık eylesin, geleceğiniz aydınlık olsun, gazanız mübarek olsun."

VAN'DAN YÜKSELEN MÜCADELE SESİ TÜM TÜRKİYEYE YAYILACAK

Van'dan yükselen sendikal mücadele sesinin, tüm Türkiye'ye yayılma kararlılığında olan HAK-İŞ, işçi hakları ve adalet vurgusuyla bu süreçte önemli bir rol üstlenmeye devam ediyor.

Kaynak: Van Postası Gazetesi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —