Yüksekovalı çiftçiler soğuk havaya rağmen dağdan kızakla ot taşıyor

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde yaşayan vatandaşlar, hayvanları için yaz aylarında dağlarda biriktirdikleri otları, kışın köylerine kızaklarla taşıyor.

Haberde İnsan 8.01.2021 11:53:26 0
Yüksekovalı çiftçiler soğuk havaya rağmen dağdan kızakla ot taşıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 08.01.2021 11:53

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde yaşayan vatandaşlar, hayvanları için yaz aylarında dağlarda biriktirdikleri otları, kışın köylerine kızaklarla taşıyor.

Yüksekova ilçesine 35 kilometre uzaklıkta bulunan Yeni Işık köyüne bağlı Basamak mezrasında yaşayan ve geçimlerini hayvancılıkla sağlayan vatandaşlar, yaz döneminde dağlık kesimlerde yığınlar halinde biriktirdikleri otları karlı yokuşlu yoldan getirmek için yoğun çaba sarf ediyor. Her yıl aynı yöntemle otları taşımak zorunda kalan köylüler, hayvanlara günde iki defa ot veriyor. Yazın dağlık alanda biriktirdikleri ot balyalarını, kışın kızaklara yükleyip çetin kış koşullarında hayvanlarına ulaştırıyorlar.

Tüm zorluklara rağmen dağdan ot indiren Yusuf Baki, "Her gün aynı zorlukları çekiyoruz. Sabahın ilk ışıklarıyla soğuk havalara rağmen otlarımızın olduğu yere çıkarak, kızaklarla indiriyoruz. Biz ailece indirdiğimiz otları, hayvanlarımız için belirlediğimiz meydana getirerek yemeleri için hazır hale getiriyoruz" dedi.

Hayvanları için kışın büyük zorluk çektiklerini ifade eden Ömer Baki, "16 senedir bu işi yapıyorum. Zor bir meslek ve zor bir iş. Bu işi de yapmak zorundayız. Köyde sadece bu iş yapılır. Biz de her gün kızaklarla dağdan otlarımızı beraber indiriyoruz. Her sene olduğu gibi bu sene de karla beraber hayvancılık zorluyor. Ama bu sene diğer senelere göre fazla kar olmadığı için de bazen soğuk havalar nedeniyle indirmekte zorlanıyoruz. İndirdiğimiz otları öncelikle yerini yaparak hayvanlarımıza hazır hale getirerek besinlerini sağlıyoruz. Bizi kar değil, daha çok soğuk havalar engelliyor. Yoksa bizler yıllarca hep aynı yöntemle otlarımızı indiriyoruz” dedi.
Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

TFF 2. Lig: Elazığspor: 4 - İnegölspor: 2


Van Spor

Karslı atletler Avrupa Kros Şampiyonası’nda altın madalya için koçacak


Van Spor

TFF, Yeni Malatyaspor’u hükmen mağlup saydı


Van Spor

Malatya’da spor tesislerinin hizmet kalitesi değerlendirildi


Van Spor

Erzurum’da Basketbol hakem kursu açıldı


Van Spor

Malatya Büyükşehir’den amatöre 43 milyonluk yatırım


Van Spor

Ağrı’da taekwondo çalışmaları geleceğin sporcularını yetiştiriyor


Van Spor

Oltulu liseliler bilek güreşinde rakiplerine geçit vermedi


Van Spor

Sakaryasporlu Kaleci Yunus Emre Tekoğul'un "İlla Ki Gol Yerim Ben" Mesajlarıyla Tutuklanması Şike Soruşturmasını Alevlendirdi


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı, deplasmandan galibiyetle ayrıldı


Van Spor

Teknik Direktör Adem Çağlayan: "Kötü günler geride kalacak"


Van Spor

Çakmur’dan spor tesislerinde çalışan personele teşekkür belgesi


Van Spor

Yeni Malatyaspor’a ‘talimatlara aykırı hareket’ sevki


Van Spor

Yeni Malatyaspor’dan geriye kusursuz stat zemini kaldı


Van Spor

Korkmaz kardeşlerden çifte başarı


Van Spor

Erzincan’da cirit gösterisine davet


Van Spor

Havalı silahlar seçmelerinde Erzincan rüzgârı


Van Spor

Malatya’dan 7 sporcu milli takım kampına gitmeye hak kazandı


Van Spor

Erzurum Teknik Üniversitesi, ÜNİLİG Türkiye şampiyonluğunu kutladı


Van Spor

Elazığ dartta Türkiye 3’üncüsü oldu


Van Spor

Hakkari’de ‘satranç il birinciliği’ yapıldı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ