Yüksekovalı çiftçiler soğuk havaya rağmen dağdan kızakla ot taşıyor

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde yaşayan vatandaşlar, hayvanları için yaz aylarında dağlarda biriktirdikleri otları, kışın köylerine kızaklarla taşıyor.

Haberde İnsan 8.01.2021 11:53:26 0
Yüksekovalı çiftçiler soğuk havaya rağmen dağdan kızakla ot taşıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 08.01.2021 11:53

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde yaşayan vatandaşlar, hayvanları için yaz aylarında dağlarda biriktirdikleri otları, kışın köylerine kızaklarla taşıyor.

Yüksekova ilçesine 35 kilometre uzaklıkta bulunan Yeni Işık köyüne bağlı Basamak mezrasında yaşayan ve geçimlerini hayvancılıkla sağlayan vatandaşlar, yaz döneminde dağlık kesimlerde yığınlar halinde biriktirdikleri otları karlı yokuşlu yoldan getirmek için yoğun çaba sarf ediyor. Her yıl aynı yöntemle otları taşımak zorunda kalan köylüler, hayvanlara günde iki defa ot veriyor. Yazın dağlık alanda biriktirdikleri ot balyalarını, kışın kızaklara yükleyip çetin kış koşullarında hayvanlarına ulaştırıyorlar.

Tüm zorluklara rağmen dağdan ot indiren Yusuf Baki, "Her gün aynı zorlukları çekiyoruz. Sabahın ilk ışıklarıyla soğuk havalara rağmen otlarımızın olduğu yere çıkarak, kızaklarla indiriyoruz. Biz ailece indirdiğimiz otları, hayvanlarımız için belirlediğimiz meydana getirerek yemeleri için hazır hale getiriyoruz" dedi.

Hayvanları için kışın büyük zorluk çektiklerini ifade eden Ömer Baki, "16 senedir bu işi yapıyorum. Zor bir meslek ve zor bir iş. Bu işi de yapmak zorundayız. Köyde sadece bu iş yapılır. Biz de her gün kızaklarla dağdan otlarımızı beraber indiriyoruz. Her sene olduğu gibi bu sene de karla beraber hayvancılık zorluyor. Ama bu sene diğer senelere göre fazla kar olmadığı için de bazen soğuk havalar nedeniyle indirmekte zorlanıyoruz. İndirdiğimiz otları öncelikle yerini yaparak hayvanlarımıza hazır hale getirerek besinlerini sağlıyoruz. Bizi kar değil, daha çok soğuk havalar engelliyor. Yoksa bizler yıllarca hep aynı yöntemle otlarımızı indiriyoruz” dedi.
Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Patnos’ta "Okul Sporları" müsabakaları başladı


Van Spor

Muş’ta 35 amatör spor kulübüne 2 milyon TL malzeme desteği


Van Spor

Erzurum Büyükşehir Belediyespor Kick Boksta Türkiye finallerinde


Van Spor

Tunceli’den kick boksta büyük başarı


Van Spor

Badmintonda Erzincan Telekom Spor ikinci oldu


Van Spor

Erzincan’ın kızları Ağrı’ya 5-0 yenildi


Van Spor

Aleyna Korkut’tan Çekya’da altın madalya


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Takımı, Erzincan’ı 5-0 mağlup etti


Van Spor

Trabzonspor, deplasmanda Hakkarigücü’nü 2-1 mağlup etti


Van Spor

Malatya temsilcisi Hakkari’yi 3-2 mağlup etti


Van Spor

Erzincanlı genç raket uluslararası arenada yarı finalde


Van Spor

Grekoromen güreşte Erzincan ekibi yarı finale çıktı


Van Spor

Elazığ hentbolu Türkiye gündeminde: 14 sporcudan ulusal başarı


Van Spor

Montella'dan Sürpriz 11! A Milli Takım'ın Bulgaristan Maçı Kadrosu Açıklandı


Van Spor

Varto Spor Salonu’nda voleybol antrenmanları devam ediyor


Van Spor

Battalgazi Belediyesi’nden 3. Arslantepe 3 Bant Bilardo Turnuvası


Van Spor

İşitme engelli sporcular olimpiyat yolunda


Van Spor

Çakmur: Başarılarımızı takım ruhu ile elde ediyoruz


Van Spor

Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi: Hakkarigücü: 0 - Fenerbahçe: 2


Van Spor

Beşiktaş’ta Flaş Gelişme! Ersin Destanoğlu ve Necip Uysal’a Tedbir Kararı Kaldırıldı


Van Spor

Muş Lalezar Spor, ilk yarıyı galibiyetle tamamladı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ