Yıpranan Kur’an-ı Kerimlere 45 yıldır hayat veriyor

Bir zamanların gözde mesleklerinden biri olarak kabul edilen, şimdilerde ise yok olmaya yüz tutmuş ciltçilik mesleğini Erzincan’da 45 yıldır aralıksız sürdüren Orhan Ersu, yarım asra yakın yıpranmış ve aşınmış Kur’an-ı Kerimleri

Haberde İnsan 6.04.2022 09:46:31 0
Yıpranan Kur’an-ı Kerimlere 45 yıldır hayat veriyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 06.04.2022 09:46

Bir zamanların gözde mesleklerinden biri olarak kabul edilen, şimdilerde ise yok olmaya yüz tutmuş ciltçilik mesleğini Erzincan’da 45 yıldır aralıksız sürdüren Orhan Ersu, yarım asra yakın yıpranmış ve aşınmış Kur’an-ı Kerimleri onararak ciltleme yapıyor.

Erzincan’da İnönü Mahallesi Merkez Çarşısında 10 metrekarelik bodrum katta bulunan atölyesinde 45 yıllık ciltçilik mesleğini sürdürmeye çalışan Orhan Ersu, Ramazan ayı münasebetiyle işlerinde yoğunluk yaşadığını belirtti. Manevi duyguların yoğun yaşandığı bu günlerde 100 yıllık Kur’an-ı Kerimleri yeniden okunabilir hale getiren cilt ustası Orhan Ersu, gelişen teknolojiye karşın unutulmuş işini sürdürmeye devam ediyor.

1923 basım tarihli, yıpranmış ve aşınmış Kur’an-ı Kerim’ini yeniden eski haline kavuşturmak için ciltçiye getiren Kenan Çeribaşı, kendisi için manevi öneme sahip kutsal kitabı güvenerek emanet ettiğini belirtti. Çeribaşı, “1923 basımlı bir Kur’an-ı Kerim getirdim. Orhan abi insanların manevi kıymetlerini aslında tedavi ediyor. Çok kıymetli bir meslek ile uğraşıyor. Yaklaşık 45 yıldır da bu mahalle de bu şekilde hizmet veriyor. Güven de çok önemli, biz güveniyoruz bizim için kıymetli olan kitapları emanet edebiliyoruz. Çünkü bizim için gerçekten manevi değeri çok yüksek olan bir şey. Onun için emin ellere bırakmayı tercih ediyoruz” dedi.

Ciltçilik mesleğine 1977 yılında başladığını ifade eden Orhan Ersu ise konuşmasında, “45 yıldır bu işle uğraşıyorum. Çıraklığım dâhil 1977 yılından beri nu işe devam ediyorum. Gelen eski Kur’an-ı Kerimler üzerine ciltleme yapıyorum. Tarihi eser Kur’anlar geliyor bazen. Şuan da Ramazan ayındayız ve işlerimiz sıkılaştı. Eskimiş Kur’anları getiriyorlar, yeniden tazeleyip vatandaşa teslim ediyoruz. Bu ayda manevi duygularda kabardı tabii. Vatandaş Kur’an’ını getirip bazen başında bekliyor iş bitene kadar. Yıpranmış, mesela çocuklar yırtmış Kur’an’ı biz tazeliyoruz onları. Olmayanları fotokopi çekiyoruz veya eski Kur’anlardan yeni yaptıklarımıza takviye yapıyoruz” ifadelerine yer verdi.

“Ciltçilik mesleğinde çırak yetişmiyor”

Ersu, ciltçilik mesleğinde alttan yetişen kimsenin olmadığını ve Erzincan’da mesleği icra eden yalnızca 2 kişinin kaldığını belirterek, “Alttan gelen bir kişi vardı, çırak olarak. O da başka yerde matbaa ustası olarak devam ediyor, ciltçiliği bıraktı. Geriden gelen başka ciltçi de kalmadı. Mesleğin son ustalarıyız. 1977’den beri devam ediyorum ve mesleği yapan 2 kişi kaldı” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Short Track’ta büyük gurur


Van Spor

PFDK’dan Yeşilyurtspor’a bahis cezası


Van Spor

A Milli Takım'ın play-off'taki rakibi Romanya oldu


Van Spor

3 Temmuz Stadı’nda sporcular daha güvenli ortamda spor yapacak


Van Spor

Iğdır’da "Çok Amaçlı Spor Salonu"nun temeli atıldı


Van Spor

Elazığ’da düzenlenen satranç turnuvası sona erdi


Van Spor

Elazığspor, hazırlıklarını sürdürüyor


Van Spor

Elazığ’da basketbol müsabakaları sona erdi


Van Spor

Yüksekova’da 24 kasım öğretmenler günü voleybol turnuvası başladı


Van Spor

Varto’da futbol kursu sürüyor


Van Spor

24Erzincansporlu 6 futbolcuya hak mahrumiyeti


Van Spor

Elazığsporlu futbolcuların cezaları belli oldu


Van Spor

TFF 2.Lig’de Yeni Malatyaspor, Adanaspor’a konuk olacak


Van Spor

Patnos’ta "Okul Sporları" müsabakaları başladı


Van Spor

Muş’ta 35 amatör spor kulübüne 2 milyon TL malzeme desteği


Van Spor

Erzurum Büyükşehir Belediyespor Kick Boksta Türkiye finallerinde


Van Spor

Tunceli’den kick boksta büyük başarı


Van Spor

Badmintonda Erzincan Telekom Spor ikinci oldu


Van Spor

Erzincan’ın kızları Ağrı’ya 5-0 yenildi


Van Spor

Aleyna Korkut’tan Çekya’da altın madalya


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Takımı, Erzincan’ı 5-0 mağlup etti


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ