TYB Erzurum Şube Başkanı İspirli’den Nef’î için makam çağrısı

Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şube Başkanı M. Hanefi İspirli, doğumunun 450.yılında Nef’î için Pasinler’de bir makam/mezar ve şiirlerinden örneklerin sergileneceği bir meydan yapılması için çağrıda bulundu.

Haberde İnsan 15.02.2022 09:13:41 0
TYB Erzurum Şube Başkanı İspirli’den Nef’î için makam çağrısı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 15.02.2022 09:13

Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şube Başkanı M. Hanefi İspirli, doğumunun 450.yılında Nef’î için Pasinler’de bir makam/mezar ve şiirlerinden örneklerin sergileneceği bir meydan yapılması için çağrıda bulundu.

İspirli, yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Divan edebiyatının kudretli hiciv şairi olarak bildiğimiz, hâlâ aşılamayan büyük şair Nef’î’nin doğumunun 450. yılındayız.

Bilindiği gibi Nef’î, 17. yüzyıl Türk şairlerindendir. Kaside de gerçek bir varlık göstermiş ve gerek kendi zamanında, gerekse sonraki yüzyıllarda kaside yazan bütün şairlere etki etmiştir.

Doğum yeri olan ve kayıtlara göre 15 yaşına kadar yaşadığı Pasinler’de, Erzurum’un ve Türk Edebiyatının bu büyük ismi için bir makam yapılması Erzurum’un yetiştirdiği değerlere sahip çıkma anlamında kıymetli olacaktır.

Pasinler’de anıt bir mekân düzenlenerek şiirlerinden örneklerin yazıldığı levhalarla süslenen bir alanın tahsis edilmesi için öncelikle Pasinler Belediyesi ve kaymakamlığı harekete geçmelidir.

TYB Erzurum Şubesi olarak daha önceki yıllarda defalarca bu konuyu gündeme getirmiştik. Şairin doğumunun 450.yılını vesile kılarak bir kez daha bütün ilgililere çağrıda bulunuyoruz.

Doğumunun 450. Yılında yapılacak böyle bir çalışma şairin aziz ruhuna sahip çıkma anlamında olduğu kadar, Pasinler için de bir vefa örneği olacak ve şairi gelecek nesillere taşıyacak, ilçeye gelenler Nef’î’nin o ilçeden olduğunu bilecektir. Erzurum’un ve Pasinler’in tanıtımında da katkısı olacaktır.”

Nef’î Kimdir?

Asıl adı Ömer olan ve hicvin ustası Nef’î’de 1572’de Erzurum Hasankale’de dünyaya geldi. Bu yüzden kaynaklarda kendisinden Erzenü’r-Rumî diye de bahsedilir.

Küçük yaşlarından itibaren güçlü bir eğitim gördü. Öğrenimine, doğduğu Hasankale’de başlayan Nef’î, daha sonra Erzurum’da giderek eğitimine burada devam etti. Türk edebiyatının önemli eserlerini okuyarak kendini geliştiren, Arapça ve Farsça öğrenmiştir.

Genç yaşlarında şiir yazmaya başlayan ve kendine mahlas olarak, “zararlı” anlamına gelen Zarrî’yi seçen Nef’î, 1585’de Erzurum defterdarı Gelibolulu Müverrih Ali, şiirlerini beğendiği genç şaire, Nef’î, yani “yararlı” mahlasını vermiştir.

Nef’î, Padişah I. Ahmet zamanında İstanbul’a gitmiş, devlet hizmetine girerek farklı memurluklarda görev almıştır.

II. Osman ve IV. Murad dönemlerinde sarayla yakın bir ilişki kurdu. Hicivleri ile bilinen Nef’î, birçok ismin nefretini ve öfkesini üstüne çekmiştir

IV. Murat’ın himayesinde korunan Nef’î hakkında birçok şikâyet geliyor ve onun idam edilmesini istiyorlardı. IV. Murat, Nef’î’den artık hiciv yazmamasını istedi.

Nef’î söz verse de kendisini tutamayıp Vezir Bayram Paşa hakkında bir hicviye yazdı. Bunun üzerine idamına karar verilir ve boğularak katledilir.

27 Ocak 1635’te İstanbul’da idam edilir ve cenazesi Sarayburnu’ndan denize atılır.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Ünilig kış oyunlarında Atatürk Üniversitesi rüzgârı


Van Spor

Rize’de çifte şampiyonluk: Oltulu Erhan Şahin Azerbaycan yolcusu


Van Spor

Oltu’da yeni öğretmenevinin temelleri açılıyor


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor, Diyarbekir Spor’u ağırlayacak


Van Spor

Ata sporu cirit Erzincan’da yaşatılıyor


Van Spor

Elazığspor’da Erkan Sözeri dönemi


Van Spor

Elazığspor’da Fuat Bavuk affedildi


Van Spor

ÜNİLİG Muay Thai Türkiye Şampiyonası’nda BEÜ zirvede


Van Spor

Elazığ’da 9 bin öğrenciye yetenek taraması yapılacak


Van Spor

Ağrı Spor Lisesi öğrencilerinden Türkiye şampiyonasında başarı


Van Spor

Elazığspor’da Adem Çağlayan dönemi sona erdi


Van Spor

Erzurum GSİM’den ‘Fırsatları eşitliyoruz’ projesi


Van Spor

Elazığ’da geleneksel ezgilerle büyük rekabet


Van Spor

Oltu’da 6 köprülük dev yatırım hayata geçiyor


Van Spor

Hakkari’de Vatan Tepesi’ne zorlu kış tırmanışı


Van Spor

Oltulu taekwondocular Erzurum’dan madalyayla döndü


Van Spor

Kovancılarspor, Bölgesel Amatör Lig’e yükseldi


Van Spor

12 Bingölspor, seyircisiz maçta rakibini 7-1 mağlup etti


Van Spor

Bulanık Kopspor evinde kazandı


Van Spor

Erzincan 1. Amatör Küme’de yeni sezon heyecanı başladı


Van Spor

Türkiye şampiyonu Erzincan’dan


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ