Söğüt ağacından sepet yapıyor

Bitlis’in Hizan ilçesinde yaşayan Arif İltaş, yaklaşık 40 yıldır dedesinden ve babasından kalan sepetçilik mesleğini tek başına yaşatmaya çalışıyor.

Haberde İnsan 30.11.2020 15:18:23 0
Söğüt ağacından sepet yapıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 30.11.2020 15:18

Bitlis’in Hizan ilçesinde yaşayan Arif İltaş, yaklaşık 40 yıldır dedesinden ve babasından kalan sepetçilik mesleğini tek başına yaşatmaya çalışıyor.

Hizan’ın Yeşilova Mahallesi’nde yaşayan sepet ustası Arif İltaş, el işi örme sepetler yaparak, günümüzde çok da yaygın olmayan sepetçilik geleneğini sürdürüyor. 50 yaşındaki İltaş, ne ilçede ne de ailesinde bu işi yapanın olmadığını ifade ederek, tek başına siparişlere yetişemediğini söyledi. Kış aylarında evinin içinde yaz aylarında ise dışarıda oluşturduğu atölyesinde söğüt ağacından sepet yapan İltaş, kazancının iyi olduğunu ifade etti. Kendi evinin bir bölümünü atölyeye çeviren İltaş, ördüğü sepetleri bölgedeki köylülere satıyor. 20 ila 100 TL arasında değişen fiyatlara sattığı sepetleri artık hobi olarak yapmaya başladığını belirten İltaş, “Aslında çok zor bir iş değil. Çocuklarımın rızkını bu şekilde çıkarıyorum. Her gün 2-3 sepet üretip ailemin geçimini sağlıyorum” dedi.

“Bu mesleğin son temsilcisi benim”

Sepetçilik mesleğinin dedesinden kaldığını belirten İltaş, “Evimde çalışıyorum. Çok şükür bugüne kadar beni kimseye muhtaç etmedi. Şimdi bu işin çok fazla zorluğu yok. Zevkli bir meslektir. Ancak benden başkası da bu işi yapmıyor. Amcam çocukları vardı. Onlarda artık yapmıyor. Bu mesleğin son temsilcisi benim” ifadelerini kullandı.

“Günlük 300-400 TL para kazanıyorum”

İltaş, dere kenarları ve köylerdeki söğüt ağaçlarının küçük dallarını kesip temizleyerek ayrıştırdığını söyleyerek, “Daha sonra da siparişlere göre bazen sepet, bazen karakovan, bazen de değişik alanlarda kullanılan malzemeler üretiyorum. Bu şekilde ekmeğimiz çıkıyor. Ekmek sepeti, karakovan, meyve saklama sepetleri ve süs sepetleri gibi ürünleri üretiyorum. Ayrıca ne tür sepet isterlerse ben yaparım. Ben tek başıma bu mesleği sürdürüyorum. Benden sonra kimse yapar mı bilmem. Bu mesleği öğrenmek için kimse gelmiyor. Günlük 300-400 TL para kazanıyorum. Siparişler köylerden geliyor. Yapıp gönderiyorum” şeklinde konuştu.
Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Spor Köyü atletizm pisti inşaatına başlandı


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Erzurumspor: 4 - Keçiörengücü: 2


Van Spor

Muş’ta karate antrenmanları hız kesmeden sürüyor


Van Spor

ETÜ 2026 kış oyunlarının şampiyonu oldu


Van Spor

Oltu’ya dev yatırım: Modern spor salonu için imzalar atıldı


Van Spor

Elazığspor’dan seremoni açıklaması


Van Spor

Kars 36 Spor Başkanı Osman Yaşar Uluman görevi bıraktı


Van Spor

24Erzincanspor ailesi iftar sofrasında buluştu


Van Spor

Elazığspor üst üste 2. kez kazandı


Van Spor

Elazığ Valisi Hatipoğlu, iftarda gençlerle buluştu


Van Spor

İstanbul Doğa Sporları Kulübü’nden Süphan Dağı’na kış tırmanışı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Şanlıurfaspor: 0


Van Spor

24Erzincanspor yönetimi iftarda basınla buluştu


Van Spor

Deniz Çınar Doğan taekwondoda Türkiye 3’üncüsü


Van Spor

Elazığ’da amatör maçlar ertelendi


Van Spor

Elazığ’da basketbol bölge şampiyonası sona erdi


Van Spor

Avrupa ve dünya şampiyonu Erivan Barut, mezun olduğu okulda öğrencilerle buluştu


Van Spor

Elazığspor’dan 17 Yaş altı taraftarlara ücretsiz bilet


Van Spor

Elazığ’dan 4 büyük başarı


Van Spor

Erzurum GSK araç filosunu güçlendiriyor


Van Spor

Elazığspor - Şanlıurfaspor maç biletleri satışta


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ