Kars’ta tarihi yerlerin turizme kazandırılması isteniyor

Kars’ta başta Ani Ören yeri olmak üzere Kars Kalesi, Sarıkamış Katerina Köşkü, Osmanlı Evleri ve tabyalar teker teker yıkılarak yok oluyor. 46 tabyanın bulunduğu kentte, Katerina Köşkü’nün de aralarında bulunduğu tarihi yerlerin bi

Haberde İnsan 2.05.2019 12:41:27 0
Kars’ta tarihi yerlerin turizme kazandırılması isteniyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 02.05.2019 12:41

Kars’ta başta Ani Ören yeri olmak üzere Kars Kalesi, Sarıkamış Katerina Köşkü, Osmanlı Evleri ve tabyalar teker teker yıkılarak yok oluyor. 46 tabyanın bulunduğu kentte, Katerina Köşkü’nün de aralarında bulunduğu tarihi yerlerin biran evvel el atılarak turizme kazandırılmasını isteniyor.

Kars’ta çok sayıda tarihi değerin bulunduğuna dikkat çeken vatandaşlar, “Kars çok güzel, Kars’ta bulunan tarihi yerler Türkiye’nin hiçbir yerinde yok. Ama ne yazık ki, Kars’ta bulunan kültürel miras yok oluyor. Anı Ören Yeri, Kars Kalesi, Tabyalar, Tarihi Osmanlı Evleri, Katerina Köşkü’nün durumu içler acısı, yazık bu tarihi değerler herkesin gözleri önünde yok oluyor. Hiçbir kimse bu yerlerin turizme kazandırılması, yıkılmaktan kurtarılması için çaba sarf etmiyor. Yazık yakın gelecekte bu tarihi yerlerden eser kalmayacak” dediler.

“Dereiçi’ndeki taş binalar yok oldu”

Kars’ta geçmiş dönemde askeriyenin Dereiçi’nde kullandığı yüzlerce tarihi taş bina olduğunu ve günümüzde taş binaların yerinde sadece izleri kaldığını hatırlatan vatandaşlar, Kars’ta kaderine terk edilen tarihi yapılarında yıkılarak kaybolacağını kaydettiler.

Kars’ta özellikle askeriye döneminde Dereiçi’nde çok sayıda taş bina bulunduğunu vurgulayan vatandaşlar, “Dereiçi askeriyede bulunurken, her taraf sağlı sollu ikişer katlı taş bina ile çevriliydi. Hepsi bir birinden güzel binalar, askeriye Dereiçi’nin boşalttıktan sonra kısa bir sürede yıkılarak talan edildi. Taş binaların yerinde şimdi sadece izleri kaldı. Başta Katerina Köşkü olmak üzere diğer tarihi mekanlarda kısa sürede önlem alınmazsa yıkılıp kaybolacak. Yazık gözler önünde bir tarih yok oluyor. Yetkililer biran evvel buna önlem almalı. Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Anıtlar Yüksek Kurulu, Müze Müdürlüğü bu yapılarla ilgili restorasyon çalışmaları başlatmalıdır. Yanı başımızda Erzurum’da benzeri tarihi yerlerde restorasyon çalışmaları yapılıyor. Kars’ta neden bu tür çalışmalar yapılmıyor. Biran evvel Kars’ta da tarihi yerlere el atılmalıdır” diye konuştular.

Kars’ta birçok tarihi binanın bulunduğunun altını çizen vatandaşlar, yetkililerden tarihi binaları restore ettirilerek turizme kazandırılmasının istediler.
Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Galatasaray, Rams Park'ta Fırtına Gibi Esti: Kayserispor'u 4-0 Mağlup Etti!


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da "Murat Yıldırım" dönemi başladı


Van Spor

Burak Altıparmak Elazığspor’da


Van Spor

Iğdır FK - Antalyaspor maçının ardından


Van Spor

Erzincanlı halterci Özbay Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Iğdır FK: 6 - Antalyaspor: 0


Van Spor

Satrançta Elazığ gururu: Türkiye şampiyonu ve milli davetler


Van Spor

Ergan Dağı’nda Minikler Festivali ödül töreni düzenlendi


Van Spor

Erzincanlı karateciler Türkiye Yıldızlar Ligi finallerinden 5 madalya ile döndü


Van Spor

Elazığlı sporcular gümüş madalya kazandı


Van Spor

Ergan Dağı Kayak Merkezi’nde yarışma heyecanı başladı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 2 - Altınordu: 0


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a para cezası


Van Spor

Erzincanlı sporcular Trabzon’daki havalı silahlar müsabakalarına damga vurdu


Van Spor

Erzincanlı kayakçılar Hakkari’den 6 madalya ile döndü


Van Spor

Iğdır FK - Manisa FK maçının ardından


Van Spor

Serkan Özbalta: "Önümüzde 15 hafta var ve çok sayıda final maçı oynayacağız"


Van Spor

Iğdır’ın yeni stadyumunun açılışını Bakan Osman Aşkın Bak gerçekleştirdi


Van Spor

Ümit İnal: "4-0’lık yenilgi ağır oldu"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Manisa FK: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 4 - Sarıyer: 0


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ