Güçlü Türk kadınları anlatıldı

Atatürk Üniversitesi ve Erzurum Kalkınma Vakfı (Er-Vak) iş birliği ile Güçlü Kadınlar Sempozyumu düzenlendi. Üç oturum şeklinde gerçekleşen sempozyumda hayatın her alanında başarılı olan “Güçlü Kadınlar” hakkında sunumlar yap

Haberde İnsan 3.04.2022 10:53:42 0
Güçlü Türk kadınları anlatıldı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 03.04.2022 10:53

Atatürk Üniversitesi ve Erzurum Kalkınma Vakfı (Er-Vak) iş birliği ile Güçlü Kadınlar Sempozyumu düzenlendi. Üç oturum şeklinde gerçekleşen sempozyumda hayatın her alanında başarılı olan “Güçlü Kadınlar” hakkında sunumlar yapıldı.

Atatürk Üniversitesi ev sahipliğinde, Kültür Merkezi Mavi Salonda düzenlenen ve ilginin oldukça yoğun olduğu sempozyuma; Erzurum Vali Yardımcısı Can Atak, Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Bayrakçeken Yurtcan, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Fevzi Polat ile çok sayıda akademisyen ve izleyicinin katıldı.

Sempozyum Başkanı Özkurt: “Türk Kadınının Önemini Vurgulamak İçin Bu Sempozyumu Düzenledik”

Sempozyuma başkanlık yapan Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Er-Vak Kadın Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Zülal Özkurt, konuyla ilgili bir değerlendirmede bulunarak bu sempozyumu hazırlamalarındaki amaçlarının; kadının değerini ve moralini yükseltmek için güçlü kadın rol modeller eşliğinde tarihte, edebiyatta, bilim dünyasında, sanatta, musikide ve İslam dünyasında başarılı olan Türk kadınının önemini vurgulamak ve bu sayede kendilerini güçlü hisseden, özgüveni yüksek kadınların, mutlu bir ailede daha iyi bir eş, daha iyi bir anne, hayırlı nesilleri yetiştiren bir öğretmen, başarılı bir iş kadını, yani sosyal hayata ve topluma tüm yönlerden katkısını sunan üretken, verimli, saygın bir insan ve en önemlisi de aynanın karşısına geçtiğinde kendisiyle gurur duyan ve asıl önemli olanın da her şeyden bağımsız olarak tam da bu an ve bu duygu olduğunun farkına varabilen kadınlar olarak hayatların sürdürmelerine destek olmak, kadınların çalışma azmini ve hedefini yükseltmek, motivasyonunu artırma konusunda milli hedefler doğrultusunda kadınlara misyon yüklemek ve rol model seçmeleri için vizyonlarını genişletmeye yardımcı olmak şeklinde özetledi.

Er-Vak Başkanı Güzel: “Milli Kahramanı Kadın Olan Tek Şehir Erzurum’dur”

Er-Vak Başkanı Erdal Güzel ise erkek egemen bir coğrafyada yaşandığının altını çizerek, kadın cinayetlerinin yaşandığı bu süreçte “Güçlü Kadın” sempozyumu ile kadının gücünün hatırlatılmasını ve bir farkındalık oluşturulmasını hedeflediklerini belirterek Cumhuriyeti kurarak kadınlara çeşitli haklar tanıyan Mustafa Kemal Atatürk’ü saygıyla andıklarını ifade ederek sempozyuma ev sahipliği yapan Atatürk Üniversitesi Rektörü Ömer Çomaklı’ya ve sempozyuma destek veren katılımcılara teşekkür etti.

Erzurum’un kadın egemen bir şehir olduğunu belirten Güzel, milli kahramanı kadın olan tek şehrin Erzurum olduğunu hatırlatarak, tarihte isminden bahsedilen çok sayıda Erzurumlu güçlü kadınların varlığından bahsedip, bunlar içerisinde İzmir işgali sırasında Erzurumlu kadınları toplayıp miting yapan Faika Hakkı Hanım’dan, Kurtuluş Savaşı’nda müfrezesi ile destan yazan üsteğmen Fatma Seher’e kadar birçok güçlü kadından örnekler verdi. Başkan Güzel; Semerkant’a “Şehirlerin Şahı ”, Kahire’ye “Şehirlerin Annesi”, Kurtuba’ya “Şehirlerin Pırlantası” ismi verildiği gibi Erzurum’a da “Güçlü Kadınların Şehri” denilmesinin uygun olacağını belirtti.

Üç Ana Başlık Altında 12 Sunum Gerçekleştirildi

Güçlü Kadınlar Sempozyumunun Prof. Dr. Leyla Sağlam’ın başkanlığını yaptığı İz Bırakan Türk Kadınları başlıklı birinci oturum ile başlayan sempozyumda Prof. Dr. Esin Dayı Tarihte Türk Kadını, Prof. Dr. Nesrin Feyzioğlu Edebiyatta ve Musikide Türk Kadını, Dr. Veli Kılıçarslan Tanzimat Sonrası Edebiyatta Türk Kadını, Doç. Dr. Didem Özışık Sanatta Türk Kadını, Prof. Dr. Zülal Özkurt ise Bilimde Türk Kadını başlıkları altında sunumlarını gerçekleştirdiler.

Doç. Dr. Dilşad Güzel’in başkanlığını yaptığı Toplumsal Yaşamda Türk Kadını başlıklı ikinci oturumda Doç. Dr. Esra Hacımüftüoğlu İslam’da Kadın, Av. Ayşe Dilruba Çınar Karadabağ Hukukta Kadın, Prof. Dr. Mevlüt Özben Sosyal Hayatta Kadın, Prof. Dr. Nuray Karaca Ailede Kadın, Feride Eda Çalıkuşu ise İş Dünyasında Kadın başlıklarıyla konu hakkındaki görüş ve fikirlerini aktardılar.

Son oturum ise Prof. Dr. Reva Balcı Akpınar başkanlığında gerçekleşen Cumhuriyet Kadınları konusuyla Dr. Öğr. Üyesi Esra Çınar Tanrıverdi Pandeminin Kadın Kahramanları, Nuran Çelenk, Havva Kanca ve Arzu Özdoğan Köy Öğretmenleri ve Köy Ebeleri başlıkları altında sunumlarını yaptılar.

Sempozyum, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş’ın şiir dinletisi ile son buldu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

TFF'nin Hakem Krizi Kararı: Yabancı Hakem Yerine, Yerli ve Ahlaklı Hakemlik Vurgusu


Van Spor

Romanya’dan Malatya’ya şampiyonluk geldi


Van Spor

Kulaçlar Gazze için atıldı


Van Spor

Berçelan’dan Zap Vadisi’ne doğa yürüyüşü


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Kastamonuspor: 2


Van Spor

Serikspor'da Finansal Kriz Patladı! Sergey Yuran; "Para Almıyoruz, Ayrılmak Zorunda Kalacağım"


Van Spor

Trabzonspor, 131 Hafta Sonra Tarihi Bir Seriye Ulaştı: Süper Lig'de 4 Maç 4 Galibiyet!


Van Spor

Galatasaray, 10 Kişi Kalan Göztepe'yi Zorlu Mücadelede 2-1 Mağlup Etti! Osimhen ve Sara Golleriyle Farkı Yarattı


Van Spor

Bandırmaspor, 45 Dakika 9 Kişi Mücadele Ettiği Maçta Esenler Erokspor'u Sahanda Göndermedi


Van Spor

RAMS Başakşehir Antalyaspor'u 4-0 Mağlup Etti: 5 Maçlık Galibiyetsizlik Serisi Sona Erdi!


Van Spor

Kars 36 Spor: 3 Bulanık Kop Spor: 0


Van Spor

Elazığ’da binin üzerinde karate sporcusu, Milli Takım’a seçilmek için ter döküyor


Van Spor

Hakkârili Bedirhan Durğun Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Fırtına seriye bağladı! Evinde Eyüpspor'u rahat geçti


Van Spor

Bölgesel Amatör Lig: Bitlis 1916 Futbol SK: 2 - Dersim Spor: 0


Van Spor

Nesine 2. Lig: Yeni Malatyaspor: 0 - 1461 Trabzon FK: 4


Van Spor

Bingöl’de 750 öğrenciye forma desteği


Van Spor

Bülent Bölükbaşı: "Çok sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz"


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ