Ehram’ın şehir tartışmaları devam ederken Erzurumlu hanımlar ehrama modern dokunuşlarla bir geleneği sürdürüyor

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI HAYAT BOYU ÖĞRENME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ERZURUM OLGUNLAŞMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ KAYBOLMAYA YÜZ TUTMUŞ EHRAM GELENEĞİNİ MODERN DOKUNUŞLARLA SÜRDÜRÜYOR.

Haberde İnsan 14.03.2020 11:05:16 0
Ehram’ın şehir tartışmaları devam ederken Erzurumlu hanımlar ehrama modern dokunuşlarla bir geleneği sürdürüyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 14.03.2020 11:05

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Erzurum Olgunlaşma Enstitüsü Müdürlüğü kaybolmaya yüz tutmuş Ehram geleneğini modern dokunuşlarla sürdürüyor.

2019 yılında kurulan Enstitü 6 öğretmen ve 24 usta öğretici ile çalışmalarına devam ediyor. Kurum Müdiresi Fatma Taşbaşı ve müdür yardımcısı Fatıma Yeşilyurt Enstitüde modern dokunuşlarla hem geleneksel Ehramı yaşatıyor hem de farklı ürünlerle ilgi odağı haline geldi.

Enstitüsü bünyesinde giyim, nakış, el sanatları, sanat tasarım, Hüsnü Hat, Tezhib, Kuyumculuk, Oltu Taşı, Gümüş İşlemeciliği, Geleneksel El Sanatları, Ehram, Bardız kilimi ve Bardız halısı üretimi yapılıyor.

Erzurum Olgunlaşma Enstitüsünde üç farklı yönde hizmet verdiklerdini belirten Fatma Taşbaşı, “Birincisi eğitimde açık lise ve Meslek edindirme kurslarının verilmesi, İkincisi Üretim alanında, tema projesi doğrultusunda üretim faaliyetleri, üçüncüsü ise Sipariş alanları, Enstitüsü bünyesinde üretimi yapılan ürünler kurumun arşiv bölümünde arşivlenerek gelecek nesillere tanıtımı sağlamaktadır. Ehram sanatının önemli bir parçası ise yünün taranması, ehram iplerinin eğirilmesi, makaraya sarılmaları ve ardından da ehramın örülmesi ve ehrama desenlerin verilmesi ile son buluyor” dedi.

Üretim atölyelerinde müşteri olarak gelenler seçtikleri her hangi bir ürünü beğenerek aynı ürünün imalatı yapılarak müşteriye sunuluyor. Ayrıca Enstitü bünyesinde bir de satış ofisi yer alıyor. Ehramların 500 ile 800 TL arasında değişen fiyatlardan satılırken, ehramdan yapılan farklı ürünlerinde vatandaşlardan yoğun ilgi gördüğü belirtiliyor.

Enstitünün vizyonunun kültürel değerlerimizi koruyarak gelecek nesillere aktarmak, ulusal ve uluslararası alanda tanıtımını sağlamak olduğunu ifade eden Fatma Taşbaşı, “Enstitünün Misyonu ise kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel sanatlarımıza tekrar hayat vermek” dedi.

Erzurum Olgunlaşma Enstitüsü Müdiresi Fatma Taşbaşı, kurumun çalışmaları hakkında İHA’ya bilgi verdi. Taşbaşı, “Zengin bir kültüre sahip olan Erzurum’un geleneksel el sanatlarını yaşatması adına Erzurum Olgunlaşma Enstitüsünde ilk hedefimiz ehram dokuması adına çalışmalar yapmak, sonuç olarak ehram unutulmaya yüz tutmuş bir dokuma sanatıdır. Biz ehramı ilk aşamasından son aşamasına kadar geleneksel olarak faaliyetlerini yürütmek istiyoruz. Anneannelerimizin yapmış oldukları işlemlerin aynısını birebir uygulamak hedeflerimiz arasındadır. Hem ulusal hem de uluslararası bazda ehramı tanıtmak istiyoruz” diye konuştu.

Erzurum Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı Zekiye Çomaklı ise Ehramın yörelere göre hanımların farklı örtünmeleri konusunda bilgi verdi "Ehram sadece Bayburt veya Erzurum’un değil, bu konuda Erzincan ve Gümüşhane’nin de sayılması gerekir. Ehram kumaşı en önemli yöresel ögelerimizden birisidir. Sahip çıkmalıyız. Bizim çocukluğumuzda hemen hemen on evden en az beşinde veya altısında ehram tezgahları vardı. Bayburt tarafı ise başka bir taraktır. Çok kaliteliydi. Daha sonra 30 yıldan fazla oldu bu tezgahlar ortadan kalktı. Ehram kumaşı tarihe karışacak gibi oldu. 2017 yılında Erzurum Aziziye Belediyesi Coğrafi işaret alınmış ve tescili yapılmıştı. Bu tür yöresel ögeler ne kadar gündemde tutulursa unutulması da zor olur. İçişleri Bakanlığı Proje Destekli olan Prodesten onaylı projemizi bitirdik. Ehram tezgahlarımızı kurduk. 5 ay süreli ehram dokuma projemizi yürüttük. Erzurum Büyükşehir Belediyesi ve Erzurum Olgunlaşma Enstitüsü bunu en iyi şekilde devam ettiriyor. Özellikle Erzurum Olgunlaşma Enstitüsünün kurulması çok yerinde bir karardır. Yeter ki yöresel öğelerimiz kaybolmasın. Ehram kumaşı Erzurum’un olsun” şeklinde konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Fenerbahçe Samsunspor Engeline Takıldı: 19 Mayıs'ta Golsüz Beraberlik


Van Spor

Iğdır FK - İstanbulspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 2 - İstanbulspor: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2- Aliağa Futbol Kulübü: 2


Van Spor

Yeni Malatyaspor 1- Somaspor 7


Van Spor

Bingöllü milli atletten Balkan Şampiyonası’nda bronz madalya


Van Spor

Galatasaray ve Beşiktaş'tan Heyecan Dolu Derbi: Rams Park'ta Skor 1-1


Van Spor

İngiliz Futbol Efsanesi Lineker, Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen'den Özür Diledi


Van Spor

Korkut’ta tenis antrenmanları sürüyor


Van Spor

Elazığspor Asbaşkanı Şerifoğulları’na ceza


Van Spor

Fenerbahçe, Fransız ekibi Nice’i İstanbul’da 3. kez yendi


Van Spor

Erzurumspor’da borç engeli tamamen kalktı


Van Spor

Çıran’dan sağduyu çağrısı


Van Spor

Galatasaray - Beşiktaş derbisini Yasin Kol yönetecek


Van Spor

Erzurumspor FK, Vanspor FK maçının hazırlıklarını sürdürdü


Van Spor

Osimhen geri döndü! Galatasaray'dan tek golle tarihi zafer


Van Spor

Elazığspor’da Mustafa Sarıgül dönemi


Van Spor

Teknik Direktör Fırat Gül: "Elazığspor’a başarılar diliyorum"


Van Spor

Elazığspor’da Fırat Gül’le yollar ayrıldı


Van Spor

2026 Snowboard Dünya Kupası yeniden Erzurum’da


Van Spor

Elazığlı güreşçi Balkan Şampiyonasında


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ