Ailesi baskı ve zulümden kaçan Kırım Türkü, ’yılın ahisi’ seçildi

YILLAR ÖNCE RUSYA'DA KIRIM TÜRKLERİNE YAPILAN ZULÜMLERE DAYANAMAYAN AİLESİNİN TÜRKİYE’YE GELDİĞİ TORNA USTASI KEMAL ÇOKSU, IĞDIR’DA 'YILIN AHİSİ' SEÇİLDİ.

Haberde İnsan 21.09.2020 13:13:34 0
Ailesi baskı ve zulümden kaçan Kırım Türkü, ’yılın ahisi’ seçildi
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 21.09.2020 13:13

Yıllar önce Rusya’da Kırım Türklerine yapılan zulümlere dayanamayan ailesinin Türkiye’ye geldiği torna ustası Kemal Çoksu, Iğdır’da ’yılın ahisi’ seçildi.

Ahi Evran-ı Veli tarafından Hacı Bektaş-ı Veli’nin tavsiyesiyle kurulan esnaf dayanışma teşkilâtı olan Ahilik Teşkilatı, her yıl düzenlenen "Ahilik Haftası" ile bu sene 14-20 Eylül tarihleri arasında kutlandı. Ticaret Bakanlığı koordinesinde ahilik geleneğini yaşatmak, kültürel mirası gelecek nesillere aktarmak amacıyla her yıl çeşitli etkinlikler düzenliyor. Ayrıca her yıl illerde yılın ahisi de seçiliyor.

Iğdır’da bu yılın ahisi seçilen ise Kırım Türklerinden Kemal Çoksu oldu. Baskı ve zulümden kaçan babasının Türkiye’ye yerleşmesi ile Çoksu’nun tornacılık serüveni başlıyor. Çoksu’nun ailesi yapılan zulüm ve baskıya dayanmayarak Rusya’dan Van’a daha sonra Iğdır’a gelerek yerleşti. Kemal Çoksu’nun babası başta pamuk fabrikası, pirinç fabrikası olmak üzere daha sonra Tarım Kredi Kooperatifinde çalıştı. Daha sonra toprak alarak iş yeri açan Kemal Çoksu’nun babası, Kemal Çoksu dahil birçok torna ustası yetiştirdi. Üç erkek kardeş olan Kemal Çoksu iki kardeşini de kaybetti. Babasının Atatürk’ü çok sevdiğini söyleyen Çoksu, “Benim üç erkek kardeşim vardı. İkisi vefat etti ben kaldım. Babam isimlerini Kemal, Ata, Türk koydu. Onların arasında sadece Kemal kaldı. Belli bir müddet sonra babamın yanında çalıştım. O zaman küçüktüm. Torna işi ile uğraştım. Babamın yanında ona yardım ettim. Babam vefat ettikten sonra bu işi ben aldım. Bu mesleğe başladıktan sonra 40 çırağı usta yaptım. Şimdi o ustalar Türkiye’nin farklı illerinde çalışıyor” dedi.

"Günümüze kadar 40’a yakın çırağı usta yaptı"

Günümüze kadar 40’a yakın çırağı usta yapan Kemal Çoksu’nun çıraklarından Mehmet Kızıl, “Onun sayesinde bu işi öğrendim. Ustamdan çok memnunum. Bana iş verip yanında çalıştırdığı gibi bu işi de bana sevdirdi. Çok şükür bugün iş yerimi açtım. Bugün ben de çocuklarıma bu mesleği öğretiyorum” dedi.

Kemal Çoksu’nun eşi Minadiye Çoksu da, kayınvalidesinden kayınpederinin Rusya’da zulüm gördüğünü, çareyi Türkiye’ye kaçmakta bulduğunu dinlemiş. Minadiye Çoksu, “Kayınpederim Rusya’dan Van’a geliyor. Van’dan da fabrikatörler kayınpederimi Iğdır’a getiriyorlar. Kayınpederim ile kayınvalidem Türkiye’ye geldiklerinde Atatürk’ün öldüğü gün üçüz erkekleri oluyor. Kayınpederim de onun için bunlara Kemal, Ata, Türk ismini koyuyor. Ata ile Türk doktorların da az olmasından dolayı vefat ediyor. Sadece Kemal kalıyor. Babası disiplinli olduğu için Kemal’e biraz yükleniyor. Daha sonra kayınpederim ölünce işi eşim aldı” dedi.

Bugün 82 yaşında olan Kemal Çoksu, ‘Ahilik Kültürü Haftası’ dolayısıyla yılın ahisi seçilerek hayat hikayesi kısa film yapıldı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığ’da suda nefes kesen mücadele sona erdi


Van Spor

Fenerbahçe, Kasımpaşa Maçında 90+11'de Yıkıldı! Zirve Fırsatı Kaçtı


Van Spor

Çakmur’dan stadyum açıklaması


Van Spor

Elazığspor’da Erkan Sözeri galibiyetle başladı


Van Spor

Beşiktaş, Göztepe'yi Farklı Geçerek Süper Lig'de Puanını 3'e Çıkardı


Van Spor

Erzurumspor FK - Serikspor maçının ardından


Van Spor

Kars 36 Spor: 2 Doğubayazıt Spor: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 1 - 68 Aksaray Belediyespor: 1


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Diyarbekirspor: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig Erzurumspor FK: 4 - Serikspor: 0


Van Spor

Hakkârili sporculardan büyük başarı


Van Spor

Iğdır FK - Esenler Erokspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Esenler Erokspor: 3


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 0 - Kırşehir FSK: 1


Van Spor

Digor Gençlik ve Spor Müdürü Bahattin İnce ve milli sporcu Tuğba Toptaş’tan, Kaymakam Kahraman’a ziyaret


Van Spor

Elazığspor’da Enes Soy sakatlandı


Van Spor

Yeşilyurtspor-Diyarbekir Spor karşılaşmasının hakemi belli oldu


Van Spor

Erzincan’da "Spor Güvenliği Semineri" düzenlendi


Van Spor

Engelleri aştı, Türkiye 5’incisi oldu


Van Spor

Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Kafkas Üniversitesi’nden ÜNİLİG Kar Boccesi Türkiye Şampiyonası’nda çifte başarı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ