AİÇÜ’lü öğrenciler Türkiye birincisi oldu

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nin (AİÇÜ) öğrencileri Kemalettin Demirbaş ile Habip Demirbaş, ilham kaynağı oldukları çırpan kanat İHA teknolojisinde Rümeysa Demirbaş’la birlikte, Teknofest 2021 Uluslararası Serbest Görev İnsa

Haberde İnsan 20.09.2021 15:46:21 0
AİÇÜ’lü öğrenciler Türkiye birincisi oldu
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 20.09.2021 15:46

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nin (AİÇÜ) öğrencileri Kemalettin Demirbaş ile Habip Demirbaş, ilham kaynağı oldukları çırpan kanat İHA teknolojisinde Rümeysa Demirbaş’la birlikte, Teknofest 2021 Uluslararası Serbest Görev İnsansız Hava Araçları Yarışmalarında Altın Performans Ödülünü kazanarak Türkiye birincisi oldu.

AİÇÜ Meslek Yüksekokulu Mekatronik Bölümü öğrencileri Kemalettin Demirbaş ile Habip Demirbaş, geçtiğimiz yıl “Robot Kuş” projesi ile Tübitak 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışması Teknofest Festivali “Savunma, Uzay ve Havacılık” kategorisinde Türkiye ikincisi olmuşlardı.

Danışmanları Meslek Yüksekokulu’ndan Doç. Dr. Bünyamin Aygün ve Öğr. Gör. Ahmet Özmen gözetiminde tasarladıkları alçak ve orta irtifada uçabilen “Robot Kuş” projesi ile Teknofest’te sabit kanat, döner kanat, hibrit kategorilerinden sonra çırpan kanat kategorisinin eklenmesine esin kaynağı olan Kemalettin Demirbaş ve Habip Demirbaş ile AİÇÜ Eğitim Fakültesi Resim Öğretmenliği bölümü öğrencisi Rümeysa Demirbaş’tan oluşan Mekatronikçi Tayfam takımı, 13-18 Eylül 2021 tarihleri arasında Bursa’da gerçekleştirilen Teknofest 2021 Uluslararası Serbest Görev İnsansız Hava Araçları Yarışmalarında Altın Performans Ödülünü kazanarak Türkiye birincisi oldu.

Bir kuş gibi kanat çırparak uçan İHA’nın 1 metre kanat açıklığına sahip olduğunu belirten öğrencilerden Kemalettin Demirbaş, “Kuyruk manevra kabiliyeti ile yön alan robot kuş, üzerinde bulundurduğu pusula, barometre, jiroskop ve GPS modülleri ile otonom uçuş yeteneğine sahiptir. 10-12 kilometre irtifaya çıkabilen, havada aktif kanat çırpma ile 20 dakika uçuş yapmakta olan robot kuş, ek olarak süzülebilme özelliği ile 30-40 dakika uçuş süresine sahiptir. Bu süreler kullanılacak batarya gücü ile artırılabilir” dedi.

Öğrencilerden Habip Demirbaş, “Tasarlanan robot kuş İHA havalimanlarında, tarım arazilerinde, arı kovanlarında ve güneş panellerinde tahribata neden olan kuş sürülerinden korumak için kullanılabilir. Devriye uçuşu yaptığı bölgelerde, kuşların tedirgin olmasına sebep olarak kuşların bir sonraki yuvalama döneminde o bölgeden uzaklaşmalarını sağlayacaktır. Türkiye’de ilk olan bu proje tasarımı itibari ile kamufle olarak askeri casusluk, kaçakçılık ve göçmen geçişlerinin kontrol edilmesi gibi görevler için kullanılabilecektir” dedi.

AİÇÜ Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut, geçen yıl Türkiye ikincisi olan, bu sene de başarılarını sürdürerek Türkiye birincisi olan öğrencileri ve danışmanlarını elde ettikleri büyük başarıdan dolayı tebrik ederek, başarılarının devamını diledi.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

U14 Türkiye Şampiyonası’nda Malatya’yı Doğanşehir Belediyespor temsil edecek


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 2 - Bodrum FK: 2


Van Spor

Elazığ’da 4 branşta müsabakalar sona erdi


Van Spor

Elazığspor’dan olaylara ilişkin açıklama


Van Spor

Hakkari’de karlar üzerinde ilk adımlar


Van Spor

Güreşte Elmira Yasin Türkiye Şampiyonu oldu


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 4 - İnegölspor: 2


Van Spor

Karslı atletler Avrupa Kros Şampiyonası’nda altın madalya için koçacak


Van Spor

TFF, Yeni Malatyaspor’u hükmen mağlup saydı


Van Spor

Malatya’da spor tesislerinin hizmet kalitesi değerlendirildi


Van Spor

Erzurum’da Basketbol hakem kursu açıldı


Van Spor

Malatya Büyükşehir’den amatöre 43 milyonluk yatırım


Van Spor

Ağrı’da taekwondo çalışmaları geleceğin sporcularını yetiştiriyor


Van Spor

Oltulu liseliler bilek güreşinde rakiplerine geçit vermedi


Van Spor

Sakaryasporlu Kaleci Yunus Emre Tekoğul'un "İlla Ki Gol Yerim Ben" Mesajlarıyla Tutuklanması Şike Soruşturmasını Alevlendirdi


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı, deplasmandan galibiyetle ayrıldı


Van Spor

Teknik Direktör Adem Çağlayan: "Kötü günler geride kalacak"


Van Spor

Çakmur’dan spor tesislerinde çalışan personele teşekkür belgesi


Van Spor

Yeni Malatyaspor’a ‘talimatlara aykırı hareket’ sevki


Van Spor

Yeni Malatyaspor’dan geriye kusursuz stat zemini kaldı


Van Spor

Korkmaz kardeşlerden çifte başarı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ