Ağzına sigara dahi sürmedi ama 20 yılda 350 çakmak topladı

Malatya’da yaşayan 35 yaşındaki Mustafa Işık, babaannesine hediye edilen çakmak ile başladığı çakmak koleksiyonunda 20 yılda sayıyı 350’ye çıkardı. Işık, “Sen sigara içmiyorsun bize ver” diyenlere aldırış etmeden topladığ?

Haberde İnsan 6.10.2021 09:57:28 0
Ağzına sigara dahi sürmedi ama 20 yılda 350 çakmak topladı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 06.10.2021 09:57

Malatya’da yaşayan 35 yaşındaki Mustafa Işık, babaannesine hediye edilen çakmak ile başladığı çakmak koleksiyonunda 20 yılda sayıyı 350’ye çıkardı. Işık, “Sen sigara içmiyorsun bize ver” diyenlere aldırış etmeden topladığı çakmaklara gözü gibi bakıyor.

Malatya’nın Battalgazi ilçesinde yaşayan Mustafa Işık, babaannesine hediye edilen ‘muhtar çakmağını’ merak ederek araştırmaya başladıktan sonra çakmaklara ilgi duymaya başladı. Işık’ın sigara içmediği halde 20 yılı aşkın süredir para ile satın aldığı ve arkadaşlarının hediye ettiği çakmaklar koleksiyon halini aldı. Işık, ‘Sen sigara içmiyorsun bize çakmak ver’ diyenleri ve satın almak isteyenlerin tekliflerini hiçe sayan koleksiyonunu bozmak istemiyor. Işık’ın koleksiyonunda bulunan saat, silah, el bombası ve değişik modellerdeki çakmaklar görenlerin ilgisini çekiyor.

“Çakmakları satın almak isteyen de hediye isteyen çok oluyor ama ben veremiyorum”

Çakmaları internet üzerinden aldığını, satın almak isteyenlerin olduğunu belirten Mustafa Işık, “Yaklaşık 20 yıldır çakmak koleksiyonu yapıyorum. 350 tane çakmağım var. 20 yıldır biriktiriyorum. Çakmakları para ile alıyorum. Bazen arkadaşlarım hediye ediyor. İnternet ortamında çakmak koleksiyoncularımız var, Türkiye çapında. Orada arkadaşlarımız var, satan oluyor ve o şekilde bulabiliyoruz. Koleksiyonu toplamak zaman alıyor, bir iki günde yapılan bir şey değil ben 20 yılın üzerindedir biriktiriyorum. Çakmakları satın almak isteyen de hediye isteyen çok oluyor. Ama ben veremiyorum çakmaklarımı, çünkü yıllardır biriktirdim” dedi.

“ Osmanlı döneminde çakmak çok önemli ve vergi alınırmış”

Işık, çakmaklara ilgisinin babaannesine hediye edilen muhtar çakmağıyla başladığını ifade ederek, “İlk babaanneme hediye edilen bir çakmaktan esinlenerek başladım. Muhtar çakmağıyla başladım. Neden muhtar çakmağı araştırdım. Bazı bilgilere ulaştım. Osmanlı döneminde Osmanlı döneminde çakmaktan vergi alınırmış ve çakmak çok önemli bir alettir şu anki cep telefonları gibi. Bu da yaklaşık 100 yıllık bir çakmaktır. Avustralya’ya giden iki gurbetçinin Türkiye’de çakmak bulundurması yasak olan bir dönemde çuvallar dolusu çakmağı Türkiye’ye getirmek isterken gümrükte yakalanırlar ve bu çakmaklar dönemin valilerine hediye edilir. Valilerden de muhtarlara hediye edilir ismi muhtar çakmağı olarak kalmıştır” şeklinde konuştu.

“Hiç sigara içmedim ama çakmak taşırım”

Daha önce sigara içmediği fakat çakmak taşıdığını belirten Işık, “Hiç sigara içmedim ama çakmak taşırım. Çakmağın sigara ile bağdaşmaması lazım. Çakmak farklı bir kültürdür. Bazen sen sigara içmiyorsun bize ver gibisinde söylerler. Çakmakları satın almak isteyen de hediye isteyen çok oluyor. Ama ben çakmaklarımı veremiyorum, çünkü yıllardır biriktirdim” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Dünya’nın yıldızları Palandöken’de yarışıyor


Van Spor

ETÜ’lü Damla Köse Avrupa Şampiyonasında altın madalya kazandı


Van Spor

Erzurum’da FIS SBX Snowboard Dünya Kupası heyecanı


Van Spor

TFF Futsal Ligi Tatvan Etabı devam ediyor


Van Spor

Iğdır’da öğrenciler floor curling ile tanışıyor


Van Spor

Spor Köyü atletizm pisti inşaatına başlandı


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Erzurumspor: 4 - Keçiörengücü: 2


Van Spor

Muş’ta karate antrenmanları hız kesmeden sürüyor


Van Spor

ETÜ 2026 kış oyunlarının şampiyonu oldu


Van Spor

Oltu’ya dev yatırım: Modern spor salonu için imzalar atıldı


Van Spor

Elazığspor’dan seremoni açıklaması


Van Spor

Kars 36 Spor Başkanı Osman Yaşar Uluman görevi bıraktı


Van Spor

24Erzincanspor ailesi iftar sofrasında buluştu


Van Spor

Elazığspor üst üste 2. kez kazandı


Van Spor

Elazığ Valisi Hatipoğlu, iftarda gençlerle buluştu


Van Spor

İstanbul Doğa Sporları Kulübü’nden Süphan Dağı’na kış tırmanışı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Şanlıurfaspor: 0


Van Spor

24Erzincanspor yönetimi iftarda basınla buluştu


Van Spor

Deniz Çınar Doğan taekwondoda Türkiye 3’üncüsü


Van Spor

Elazığ’da amatör maçlar ertelendi


Van Spor

Elazığ’da basketbol bölge şampiyonası sona erdi


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ