Güleç; “Özel okul fiyatlarına bakanlık seyirci kalıyor”

Güleç; “Özel okul fiyatlarına bakanlık seyirci kalıyor”

Genel 20.01.2025 13:05:13 0
Güleç; “Özel okul fiyatlarına bakanlık seyirci kalıyor”
Tarih: 20.01.2025 13:05 Güncelleme: 20.01.2025 13:05
Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Teşkilatlanma Sekreteri Mehmet Güleç, özel okul fiyat artışlarına tepki göstererek bakanlığın duruma seyirci kaldığını ve bu durumun birçok aileyi zor durumda bırakmaya başladığını ifade etti.
DES Teşkilatlanma Sekreteri Mehmet Güleç, bazı özel okullardan talep edilen yemek ücreti, etüt ücreti, etkinlik ücreti vb. gibi bakanlık tarafından bir sınır konulmayan ek hizmet bedelleri yoluyla zam oranlarının %55’in bir hayli üzerinde gerçekleştiğini ve bu durumun aileleri çok zor durumda bırakmaya başladığına dikkat çekti. Güleç, bilhassa ek hizmet olarak sunulan yemek ücreti, etüt ücreti vb. hususlara ilişkin belli bir tarife tespit edilmesi suretiyle bu hizmetlere ilişkin bir sınır belirlenmesine yönelik adım atılması için bakanlığı göreve davet etti. DES Teşkilatlanma Sekreteri Mehmet Güleç, sözlerinin devamında şunları kaydetti;
Ek hizmet bedelleri yoluyla veliler zor durumda bırakılmaktadır
“Malumunuz özel okulların 2025-2026 eğitim-öğretim yılına ilişkin erken kayıt dönemi başlarken Demokrat Eğitimciler Sendikası olarak birkaç hususa dikkat çekmekte fayda görüyoruz. Zira okul öncesinden yükseköğretime değin her kademede ek hizmet bedelleriyle birlikte ortaya çıkan toplam tutarın belirlenen zam oranlarını bir hayli aştığı görülmektedir. Bazı kurumların ek hizmet bedellerine %100 zam yaparak sadece eğitim-öğretim için alınan yıllık kayıt bedeline dair belirlenen zam oranı olan %55’in böylece çok üzerine çıktığı görülmektedir.
Çalışan anneler kreş parasına para yetiremez olmuştur
Bazı okul öncesi kreş ve ana okullarının yaptıkları zamlar adeta çalışan annelerin varlığından istifade etmeye kalkışmaktır. Çalışan anne-babanın durumunu kullanmak isteyenlere fırsat sunulmamalıdır. Çalışan annelere destek olunması gerekirken maaşlarına aldıkları zammı direk kreşlere veren aileler zor durumdadır.
Ek hizmet bedelleri zam yapmanın yeni yöntemi olmuş durumdadır
Belirlenen zam oranının üstünde zam talep etmenin yolunu ek hizmetlere bağlayan bazı kurumlar böylece zam oranının çok çok üstünde zam yapmış olmakta ve aileleri zor durumda bırakmaktadırlar. Bu tür ek hizmet yoluyla belirlenen zam oranının çok üstüne çıkan kurumlar denetlenerek tespit edilmelidir. Yine özel okulların ders kitabı adı altında aldırdığı yardımcı kaynakların haddi hesabı yoktur. Kırtasiye ücreti, etüt ücreti, yemek ücreti, ulaşım ücreti, kıyafet ücreti, etkinlik ücreti gibi bakanlık tarafından herhangi bir sınır konulmayan muhtelif hizmetlerden talep edilen ücretler de dahil edildiğinde ortaya aileleri çok zor durumda bırakan bir tablonun çıktığı görülmektedir.
Bakanlık bir düzenleme yaparak sınırlama getirmelidir
Ülkemizde yaklaşık 19 milyona yakın öğrenci örgün eğitim almakta ve bunun yaklaşık % 8’i özel okula gitmektedir. Bazı özel okulların erken kayıt fiyat ücretlerinin bile 900 bin TL’yi bulduğunu ve ek hizmetlerle birlikte bu rakamların 1 milyon TL’yi aştığını duyuyor, görüyoruz. Bazı okullardaki yemek ücretlerinin yıllık KDV dahil 150 bin TL’yi aştığı basına yansımış durumdadır. Ek hizmetlerde yaşanan artışlarda işin içine dahil edildiğinde özel okullara gelen zam %100 civarındadır. Dolayısıyla kayıt ücreti için getirilen sınır olan %55 zam oranı “kayıt ücreti” olarak kâğıt üzerinde kalmaktadır. Gizli zam yapmanın formülü olarak görülen özel okulların söz konusu bu ek hizmetlerine ilişkin bakanlık tarafından bir sınır konulması artık elzem bir hal almıştır. Dolayısıyla bakanlık 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu ve ilgili yönetmelikleri yeniden düzenlenmeli ve bu konuda bir sınır koyarak bu tür ek hizmet bedeli yoluyla belirlenen zam oranlarının çok üstünde zam yapan kurumlar hakkında ciddi yaptırımlara gitmesini bekliyoruz.”
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Malatya temsilcisi Mardin deplasmanından puansız döndü


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 3 - Yeni Malatyaspor: 1


Van Spor

Erzurum Şengel Atlı Spor Kulübü finale yükseldi


Van Spor

Ardahan’ın koşan yıldızları Posof’ta parladı


Van Spor

Elazığspor ve Şanlıurfaspor’dan kardeş paylaşımlar


Van Spor

Yeşil beyazlı sevda sınır tanımıyor


Van Spor

Galatasaray hata yapmadı! Başakşehir'den 3 puanı 2 golle aldı


Van Spor

Rize'yi iki golle geçtiler! Karadeniz derbisinin kazananı Trabzon


Van Spor

Kartal evinde yıkıldı! Beşiktaş Gençlerbirliği'ne mağlup oldu


Van Spor

Vanspor, Pendikspor Karşısında Kazançtan Döndü: Penaltı Kaçırıldı, Puan Paylaşıldı


Van Spor

20. Uluslararası Turgut Özal Karakucak Güreşleri görkemli başladı


Van Spor

Kamu Spor oyunları sona erdi


Van Spor

A Milli Futbol Takımı, FIFA sıralamasında 26. sıraya yükseldi


Van Spor

ETÜ, Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Evindar, güreşte Türkiye 3’üncüsü oldu


Van Spor

Elazığspor’a para cezası


Van Spor

Yeni Malatyaspor-Muşspor maçının hakemi belli oldu


Van Spor

Öğrenciler ve aileleri futbol maçı yaptı, ortaya renkli görüntüler çıktı


Van Spor

Varto’da tenis antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Elazığ’ın taekwondo gururları Romanya yolcusu


Van Spor

Erzurum’da cirit heyecanı başlıyor


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ