GTO meclisi deprem gündemi ile toplandı

GTO meclisi deprem gündemi ile toplandı

Genel 23.02.2023 21:53:42 0
GTO meclisi deprem gündemi ile toplandı
Tarih: 23.02.2023 21:53 Güncelleme: 23.02.2023 21:53
Gaziantep Ticaret Odası (GTO) şubat ayı olağan meclis toplantısı Meclis, Meslek Komite ve Disiplin Kurulu üyelerinin katılımıyla Meclis Başkanı M. Hilmi Teymur başkanlığında genişletilmiş olarak gerçekleştirildi.
Deprem gündemiyle toplanan GTO Meclisi, bölgedeki KOBİ’leri ile halkın ekonomik ve sosyal refahının yeniden yapılanması amacıyla “Bölgesel Yeniden Yapılanma Merkezi” kurma kararı aldı.
Meclis Başkanı M. Hilmi Teymur toplantının açılışında yaptığı konuşmada felakette gösterilen dayanışmaya vurgu yaparak, “13 milyon insanımızı vuran, on binlerce can kaybı verdiğimiz, maddi manevi derin yara aldığımız yüzyılın felaketinin ardından ‘yüzyılın dayanışması’ başladı. Türkiye tek yürek oldu. Herkes el ele verdi, Bu dayanışmaya dünya ülkeleri de ortak oldu” dedi.

“Deprem etkisiyle meydana gelebilecek kayıpları azaltmak bizim elimizde”
Deprem riski altındaki binalarda çevresel ve yapısal olarak tedbirlerin alınmasına dikkat çeken Teymur, “Bilindiği üzere ülkemiz, büyük depremlerin yaşandığı ve yaşanacağı deprem kuşağı üzerinde bulunuyor. Yaygın doğal afetlerden biri kabul edilen deprem, yapılan hatalar neticesinde ağır maddi, manevi, ekonomik, kültürel kayıp ve hasarlara sebep olmakta. Ülkemizde yaşanan depremlere baktığımızda da yeterli bilincin oluşmamış olması maalesef ki hafızalardan silinmeyecek görüntüler bırakıyor. Oluşumunun engellenmesi mümkün olamayacağından deprem etkisiyle meydana gelebilecek kayıpları azaltmak bizim elimizdedir. Bu kayıpların azaltılması noktasında izlenmesi gereken yollardan bir tanesi de deprem riski altındaki binalarda çevresel ve yapısal olarak tedbirlerin alınmasıdır. Acilen kent yenileme projelerinin hızlandırılması ve evlerin en kısa sürede depreme uygun şekilde yeniden inşa edilmesi gerekiyor. Deprem ülkemizin bir gerçeği, bizler de bu gerçekle yaşamalıyız. Ülke olarak tek temennimiz daha fazla can ve mal kaybının yaşanmamasıdır. Bu vesileyle meydana gelen ve bizleri derinden yaralayan bu felakette hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum. Kalbimiz ve dualarımız onlarla” şeklinde konuştu.

“GTO olarak hızlı aksiyon aldık”
Gaziantep Ticaret Odasının ve deprem sürecinde yaptığı ve bundan sonra yapacağı çalışmalar ile ilgili Meclis ve Meslek Komite üyelerini bilgilendiren GTO Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım, “Yaşanan felaket sürecinde bir kez daha hızlı aksiyon alabilen bir kurum olduğumuzu gösterdik” dedi.
“Üyelerimizin, şehrimizin gelişimine katkı sunmak hedefi ile kurduğumuz iştiraklerimiz GAGA, BULLA ve GETHAM bir anda toplum hizmet merkezine, acil durum koordinasyon merkezine dönüştü.” diyen Yıldırım, “Depremin ilk saatlerinden itibaren kapılarını açtılar. Yönetim Kurulu üyelerimizin, Meclis üyelerimizin ve personelimizin el birliği ile her iki noktada da binlerce kişiye dokunduk. GAGA ve BULLA hizmet kompleksinde 14 gün boyunca ortalama 800 kişi konakladı ve günde 8 bin kişilik yemek ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı. GETHAM’da ise süreç boyunca yaklaşık 300 kişi konakladı ve oluşturulan koordinasyon noktası ile ihtiyaç tedariki ve dağıtımı yapıldı” ifadelerini kullandı.

Online İmece Masası ile müthiş bir koordinasyon oluşturuldu
Depremin ikinci günü kurdukları “Online İmece Masası” ise bölgede ihtiyacın tespiti, tedariki, lojistiği, depolanması ve dağıtımı için müthiş bir koordinasyon oluşturulduğunu belirten Yıldırım, “İhtiyaç Haritası iş birliği ile kurduğumuz ve Adana, Adıyaman, Antakya ve Kahramanmaraş Ticaret Odalarını da dâhil ettiğimiz “Online İmece Masası” ile ihtiyacın tespiti, tedariki, lojistiği, depolanması ve dağıtımı için müthiş bir koordinasyon oluşturuldu. AFAD ile koordineli bir şekilde ihtiyaçlar tespit edildi. Bu ihtiyaçlar için bağışçılar bulundu ve malzemelerin yerel tedarikçilerden satın alınması sağlandı. Böylece hem yerel firmalarımıza destek olundu hem de lojistik sıkıntıları hafifletildi. Online İmece Masası aracılığıyla gıda, barınma, lojistik, seyyar tuvalet, giyecek ve içme suyuna kadar birçok yardım malzemesini tedarik ettik. Ve bu malzemelerin İslahiye, Nurdağı, Pazarcık, Hatay, Adıyaman, Kilis ve Gaziantep merkezdeki ihtiyaç sahiplerine ulaşımını sağladık. Masanın çalışmaları hala devam ediyor” ifadelerine yer verdi.

“Deprem yaralarını “Bölgesel Yeniden Yapılanma Merkezi” ile saracağız”
GTO Başkanı Yıldırım, “Bunlar deprem sürecinde aldığımız kısa vadeli aksiyonlardı. Asıl önemli olan orta ve uzun vadede yapacaklarımız. Bunun için ‘Bölgesel Yeniden Yapılanma Merkezi’ kuruyoruz” diyerek, “Çok şükür Gaziantep merkez olarak afeti az hasar ile atlattık. Biz bu durumu kullanarak bölgedeki ekonomik faaliyetlerin devamlılığını sağlamaya destek olacak sistemler geliştirmeliyiz. Bu noktada bölgenin en büyük meslek örgütü olarak bölgedeki KOBİ’lere ve halka hizmet verecek, sosyo-ekonomik refahının yeniden yapılanmasına katkı sunacak ‘GTO Bölgesel Yeniden Yapılandırma Merkezi’ni kurduk. Merkezimiz çalışmalarını Durum Tespiti, İhtiyaç Analizi, İhtiyaç Tedariki ve Kaynak Koordinasyonu olmak üzere 4 aşamada gerçekleştirecek. Tüm bu çalışmaların ilk adımı olarak, önümüzdeki günlerde durum tespiti ve ihtiyaç analizi için sahayı gözlemlemeye ve bilgi toplamaya çalışacağız” diye konuştu.
Haber Kaynak : İHA
Anahtar Kelimeler: gto meclisi deprem gündemi ile toplandı
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Şanlıurfaspor: 0


Van Spor

24Erzincanspor yönetimi iftarda basınla buluştu


Van Spor

Deniz Çınar Doğan taekwondoda Türkiye 3’üncüsü


Van Spor

Elazığ’da amatör maçlar ertelendi


Van Spor

Elazığ’da basketbol bölge şampiyonası sona erdi


Van Spor

Avrupa ve dünya şampiyonu Erivan Barut, mezun olduğu okulda öğrencilerle buluştu


Van Spor

Elazığspor’dan 17 Yaş altı taraftarlara ücretsiz bilet


Van Spor

Elazığ’dan 4 büyük başarı


Van Spor

Erzurum GSK araç filosunu güçlendiriyor


Van Spor

Elazığspor - Şanlıurfaspor maç biletleri satışta


Van Spor

Elazığ’da suda nefes kesen mücadele sona erdi


Van Spor

Fenerbahçe, Kasımpaşa Maçında 90+11'de Yıkıldı! Zirve Fırsatı Kaçtı


Van Spor

Çakmur’dan stadyum açıklaması


Van Spor

Elazığspor’da Erkan Sözeri galibiyetle başladı


Van Spor

Beşiktaş, Göztepe'yi Farklı Geçerek Süper Lig'de Puanını 3'e Çıkardı


Van Spor

Erzurumspor FK - Serikspor maçının ardından


Van Spor

Kars 36 Spor: 2 Doğubayazıt Spor: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 1 - 68 Aksaray Belediyespor: 1


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Diyarbekirspor: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig Erzurumspor FK: 4 - Serikspor: 0


Van Spor

Hakkârili sporculardan büyük başarı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ