Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, Vanlıları su tüketimi konusunda uyardı.
Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, Vanlıları su tüketimi konusunda uyardı. Dünya üzerinde temiz su kaynaklarının giderek azaldığını belirten Müdür Görentaş, kişi başına 999 metreküp ile su fakiri ülkeler arasına girilmemesi için, suyun bilinçli şekilde tüketilmesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye genelinde olduğu gibi Van'da da son yıllarda temiz su kaynakları giderek azalıyor. Bu kapsamda harekete geçen kurumlar, vatandaşları bilinçli su tüketimi konusunda uyarmaya devam ediyor.
Türkiye genelinde başlatılan Su Verimliliği Seferberliği kapsamında çalışmalar aralıksız bir şekilde devam ediyor. İsraf etmeden, bilinçli tüketerek su kaynaklarına sahip çıkılması gerektiğini söyleyen Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, bir damla suyun, bir umut olduğunu ifade etti.
"SU FAKİRİ OLMAYA ADAY ÜLKEYİZ"
Su kullanımı konusunda Vanlılara uyarılarda bulunan Müdür Görentaş "Dünyada ve ülkemizde küresel ısınma ve iklim değişikliği su üzerindeki baskıları artırıyor, su rezervlerini tehdit ediyor. Evlerde, iş yerlerinde ve sosyal alanlarda su tasarrufu sağlayacak basit ama etkili önlemler alınmalıdır. Özellikle çamaşır makinesi ve bulaşık makineleri dolmadan çalıştırılmaması gerekiyor. Su fakiri olmaya aday ülkeyiz. Bu kapsamda suyu çok bilinçli kullanmamız gerekiyor. Kişi başına 999 metreküp ile su fakiri ülkeler arasına girmeyelim. Bilinçli tüketimle su israfına dur diyelim, çevremize ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakalım. İsraf etmeden, bilinçli tüketerek su kaynaklarımıza sahip çıkalım. Bir damla su, bir umut demektir. Dünya üzerinde temiz su kaynakları giderek azalıyor. Suya vefa göstermek, su tüketimimizi bilinçli hale getirmekle mümkün. Küçük adımlarla büyük farklar yaratabiliriz. Siz de suya vefa gösterin, israf etmeyin. 2030 yılında ülkemiz nüfusunun %10 artması, su kaynaklarının ise %20 azalması bekleniyor. Geleceğimiz için bu tehditleri, krize dönüşmeden yönetebiliriz. Suyumuzu korumakla vatanımızı korumak arasında mahiyet itibariyle hiçbir fark görmüyoruz. Yarınlarımız, çocuklarımız ve vatanımız için suda sıfır kayıp diyoruz. Çünkü biliyoruz su toprağımıza can, soframıza aş, evimize ışıktır. Suyumuzu ve geleceğimizi kurtarmak için Ocak ayında başlatılan Su Verimliliği Seferberliği kapsamında çalışmalar devam ediyor. Seferberlik doğrultusunda belirlenen hedeflere ulaşmak için gereken tek şey, topyekûn mücadele. Kişi başı yıllık su potansiyelimiz 1000 metreküpün altına düşerse su kıtlığı çeken bir ülke olacağız. Suya vefa göstermezsek, veda edeceğiz. Alınacak önlemlerle su verimliliğini artırarak, riski afete dönüşmeden engellemek bizim elimizde" dedi.
"GÜNLÜK ALIŞKANLIKLAR SUYUN FAZLA KULLANILMASINA SEBEP OLUYOR"
Özellikle evlerde su israfının önüne geçilmesinin büyük önem taşıdığını belirten Müdür Görentaş, "Yaşamımızın vazgeçilmezi, hayat kaynağımız su; unutmayalım ki sınırlı bir doğal kaynak. Bu anlamda suyumuzu bilinçli ve tasarruflu bir şekilde kullanalım. Eskiden beri gündemde olan dişleri fırçalarken musluğu açık bırakmak, tuvaletlerde yüksek hacimli rezervuarlar kullanmak, elimizi yıkarken musluğu fazla açmak gibi pek çoğumuzun farkında olmadan yaptığı günlük alışkanlıklar suyun fazla kullanılmasına sebep oluyor. Bu alışkanlıkların günde 5 litre fazla su harcanmasına bile sebep olması 84 milyon nüfuslu ülkemizde yılda yaklaşık 150 milyon metreküp (150 milyar litre) suyun boşa harcanmasına sebep olabilir. Öncelikle davranışsal olarak dişleri fırçalarken musluğu açık bırakmak, tuvaletlerde yüksek hacimli rezervuarlar kullanmak, elimizi yıkarken musluğu fazla açmak gibi davranışlardan kurtulmamız gerekiyor. Bunun dışında çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi kullanımı her ne kadar su tüketimini azaltsa da bu cihazların dolmadan sık sık çalıştırılması ve fazla su tüketen modellerinin tercih edilmesi de suyun daha fazla tüketilmesine yol açıyor. Bunun dışında musluklarda suyun kullanımını azaltan ve su tasarrufu sağlayan basit yapılı donanımlar mevcut. Bunların dışında duşta kalınan sürenin kısaltılması da su tüketimini ciddi oranda azaltacak tedbirlerden bir diğeri olarak söylenebilir" ifadelerini kullandı.