Zorunlu görevdeki öğretmenlerin kocaları çocuk bakıp ev işi yapıyor

Genel 5.04.2018 11:55:15 0
Zorunlu görevdeki öğretmenlerin kocaları çocuk bakıp ev işi yapıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 05.04.2018 11:55
Zorunlu hizmet için Muş’un Malazgirt ilçesine gelen kadın öğretmenlerin eşleri, ilçede iş ve çocuk bakıcısı bulamadıkları için çocuklarına bakıp ev işi yapıyor. Öğretmen eşlerinin kimisi çocuklarını, kimisi de evini ve işini bırakıp Muş’a gelmek zorunda kaldıklarını belirterek, 6 yıllık zorunlu görev süresinin uzun olduğunu söyledi.
Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) ’Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmeliği’ ile Malazgirt ilçesinde sözleşmeli öğretmenlik yapan kadınların eşleri mağdur olduklarını dile getirdi. Sözleşmeli öğretmen eşlerinden kimisi işini gücünü, kimisi evini, kimisi de çocuklarını ve ailesini bırakıp buraya geldiğini söyledi. Sözleşmeli öğretmenlerin kocaları her sabah bebekleri ile parklara ve çay bahçelerine gidip çocukları ile zaman geçiriyor.

"Burada bakıcı yok, iş yok"
Eşi ilçede öğretmenlik yapan Gökhan Güler, ”Eşlerimiz sözleşmeli öğretmen olarak atandı Muş Malazgirt ilçesine. Biz işimizi bırakıp geldik buraya. Burada çocuk bakıyoruz. Bizler işimize geri dönmek istiyoruz. Bizim gibi mağduriyet yaşayan birçok insan var. Eşini ve çocuklarını bu yeni uygulanan yasa ile iki kere gören var. İşlerini bırakıp gelemeyenler var. Eş durumu yasasının tekrar gelmesini istiyoruz. Cumhurbaşkanımızdan bizim gibi sözleşmeli mağduriyet yaşayan sözleşmeli öğretmen eşlerine yardımcı olmasını istiyoruz. Buralarda bakıcı yok. İş yok. En azından kendi memleketimde olsam kızımın babaannesi anneannesi bakardı. Bizde evlatlarımızın güvende olduğunu bilerek kendi işimize göçümüze bakardık. Buradan devlet büyüklerime sesleniyorum: lütfen bu mağduriyetimizi bir an önce giderin” dedi.

"Çocuklarımız memlekette"
Eşi öğretmen olan Mekan Öğütçü de, ”Eşim geçen yıl buraya atandı. Sözleşmeli öğretmen 4+2. Gecen sene bir çocuğumuz oldu, ayrıca iki tane daha çocuğumuz var. İki tane çocuğumuzu memlekette babaannelerinin yanında okul okuyorlar buraya getiremedik. Burada bir tene çocuğumuz oldu.1 yaşında, burada çocuğumuza bakacak bakıcı bulamadık. Bende çocuğuma bakmak için işimden istifa edip gelmek zorunda kaldım. Şimdi buradayım, iki çocuğum memlekette kaldı. İki çocuğum altı yıl boyunca okul dönemlerinde hem annesiz hem de babasız kalacak. Annesi okula gittiği zaman kızım sabahın altısında uyanıyor, kucağıma alıyorum, durmuyor. Bende sabahın erken saatlerinde parka getirmek zorunda kalıyorum. Karnını doyuruyorum, altını temizliyorum eve gidiyorum evde yemek yapıyorum. Hayatımız çok zorluklarla geçiyor. 6 yıl değil de, 2 yıl olsa veya 3 yıl olsa bir şekil yaparsın alışırsın. Ama dile kolay tam 6 yıl. Nasıl geçecek bilemiyorum. Veya eş durumu gelse en azından memleketimize gitmiş olsak babaannesi var halası var yani bakacak çok kişi var. Burası küçük bir ilçe olduğu için burada bakıcı bulamıyoruz. Cumhurbaşkanımızdan desteklerini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“Antalya’da iş yapmak için kredi aldım, ödeyemiyorum”
Yusuf Babacan ise yaşadıklarını şöyle anlattı:
”Ben Antalya’da kendimi bildim bile çiftçilikle uğraşıyorum. Tabi çiftçi olup da boş durmak olmuyor. Antalya’da yeni yapmış olduğum kapalı 4-5 tane seralarım var. Bunları kurmak için kredi çektim. Eşimin ataması sebebiyle işimi gücümü bırakıp buraya geldim. Haliyle kredi taksitlerimi ödeyemez duruma geldim. Devletimizden şunu istiyoruz: Allah razı olsun eşlerimiz buraya atandı devlet memuru oldu. Eşlerimiz buraya geldiler ve 6 yıl bir tarafa gidemeyecekler. Bizim gibi mağduriyet yaşayan öğretmen eşleri için bir çözüm yolu bulunmasını talep ediyoruz. İşte gördüğünüz gibi çocuk devamlı kucağımızda. Akşama kadar parklarda eşlerimizin gelmesini bekliyoruz. Çocuklarımız bırakıp işimizin başına gitsek bu defa çocuğa bakıcı tutmak zorundayız. Hadi bu bakıcı olmayan ilçede bakıcı buldum diyelim. Bu sefer de çocuk annesinden ayrı babasından ayrı kalmak zorunda. Bu da çocuklarımızın psikolojisini inanılmaz etkiler. Yetkililere sesleniyoruz: en azından evli çiftler için eş durumundan atma olsa, herkes rahata kavuşur. Son olarak ta yetkililere sesleniyoruz: sesimize kulak verin ve bir an önce tüm Türkiye’deki sözleşmeli öğretmen için yeniden bir düzenleme yapın."
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2 - Fethiyespor: 0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0- Ağrı 1970 SK: 0


Van Spor

Erzurum GSİM buz salonlarının çehresini değiştiriyor


Van Spor

Elazığ’da yeni spor branşlarıyla geleceğe yatırım


Van Spor

Curling ve Buz Hokeyinde çifte şampiyonluk


Van Spor

Fenerbahçe Konyaspor'u Fırtına Gibi Geçti: Sahanın Hakimi Sarı-Lacivertliler!


Van Spor

Yeni Malatyaspor, Menemen maçına çıkmayacak


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un konuğu Ağrıspor


Van Spor

Malatya’da 2 hakem Avrupa Şampiyonası’nda görev aldı


Van Spor

Malatya İş İnsanları Platformu’ndan Yeşilyurtspor açıklaması


Van Spor

Hakkari Kadın Judo Takımı Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Yurtlig Masa Tenisi İl Birinciliği Yarışması tamamlandı


Van Spor

Erzincan GSB Yurtları Arası YurtLig Masa Tenisi İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

Yüksekova’ya bin 500 kişilik spor salonu


Van Spor

Erzincan GSB yurtları arası YurtLig Satranç İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Erzincan Gençler Gücü, Siverek Kadınspor’a farklı mağlup oldu


Van Spor

Bingöllü milli atlet maratonda birinci oldu


Van Spor

Serkan Özbalta: "Beni memnun eden şey oyuncuların pes etmemesiydi"


Van Spor

Elazığ’da amatör maçta kavga


Van Spor

Sefer Yılmaz "Üst sıralardaki yerimizi korumak istiyoruz"


Van Spor

U14 Türkiye Şampiyonası’nda Malatya’yı Doğanşehir Belediyespor temsil edecek


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ