Zimem defteri geleneğini "Elçi" olarak sürdürüyor

ELAZIĞ'DA YAŞAYAN İBRAHİM KAYAOĞLU (SAĞDA) YAKINLARI, KOMŞULARI VE ARKADAŞLARININ TALEBİ ÜZERİNE RAMAZAN AYINDA, BAKKALLARI GEZEREK İHTİYAÇ SAHİBİ OLAN AİLELERİN BORÇLARINI ÖDEYEREK OSMANLI GELENEĞİ 'ZİMEM DEFTERİ' GELENEĞİNİ S?

Genel 14.05.2020 11:12:25 0
Zimem defteri geleneğini "Elçi" olarak sürdürüyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 14.05.2020 11:12

Elazığ’da yaşayan 53 yaşındaki İbrahim Kayaoğlu, yakınları, komşuları ve arkadaşlarının talebi üzerine Ramazan ayında, bakkalları gezerek ihtiyaç sahibi olan ailelerin borçlarını ödeyerek Osmanlı geleneği "Zimem Defteri" geleneğini sürdürmeye çalışıyor.

Ülke genelinde bazı şehirlerde belediyelerin devam ettirdiği Osmanlı geleneği olarak bilinen Zimem (borç) defteri geleneğini Elazığ’da ise yakınları, arkadaşları ve komşuların desteği ile STK’larda da görev alan 53 yaşındaki 1 çocuk babası İbrahim Kayaoğlu gönüllü olarak yürütmeye çalışıyor. Kendisinden ricacı olan tanıdığı kişilerin talebi üzerine mahalle aralarındaki bakkallara giden Kayaoğlu, borca alışveriş yapan ve ödeme durumu olmayan kişilerin borçlarını ödeyerek alan el ile veren elin bir birinden haberdar olmamasını sağlayarak örnek oluyor. Şu ana kadar 2 bakkalda ihtiyaç sahibi olan ailelerin borçlarını ödeyen Kayaoğlu, Ramazan ayı sonuna kadar komşu ve arkadaşlarının aracılığıyla 10 bin TL’lik borç kapatmayı planladıkları öğrenildi.

Osmanlı geleneğinde zimem defteri var olduğunu anımsatan İbrahim Kayaoğlu, “Bir mahalleye geldik. Burada bulunan bir bakkalda ihtiyaç sahibi olup borcunu ödeyemeyen kişileri tespit edip onların borçlarını kapatıyoruz. Bunu ise maddi durumu iyi olan hayır sahipleri bana ulaşarak ödememi istiyor. Bizde bu isteği yerine getirerek elçilik ediyoruz. Esnafımız borcu olan müşterilerine de borcunun kapatıldığını söylüyor” dedi.

Geliri yüksek olanların borcunu ödeyemeyen vatandaşların borçlarını kapattıklarını aktaran Bakkal işletmecilerden Fatih Şahin ise borcu ödenen müşterilerinin mutlu olduğunu, hayır sahiplerinin de dua aldığını aktardı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Short Track’ta büyük gurur


Van Spor

PFDK’dan Yeşilyurtspor’a bahis cezası


Van Spor

A Milli Takım'ın play-off'taki rakibi Romanya oldu


Van Spor

3 Temmuz Stadı’nda sporcular daha güvenli ortamda spor yapacak


Van Spor

Iğdır’da "Çok Amaçlı Spor Salonu"nun temeli atıldı


Van Spor

Elazığ’da düzenlenen satranç turnuvası sona erdi


Van Spor

Elazığspor, hazırlıklarını sürdürüyor


Van Spor

Elazığ’da basketbol müsabakaları sona erdi


Van Spor

Yüksekova’da 24 kasım öğretmenler günü voleybol turnuvası başladı


Van Spor

Varto’da futbol kursu sürüyor


Van Spor

24Erzincansporlu 6 futbolcuya hak mahrumiyeti


Van Spor

Elazığsporlu futbolcuların cezaları belli oldu


Van Spor

TFF 2.Lig’de Yeni Malatyaspor, Adanaspor’a konuk olacak


Van Spor

Patnos’ta "Okul Sporları" müsabakaları başladı


Van Spor

Muş’ta 35 amatör spor kulübüne 2 milyon TL malzeme desteği


Van Spor

Erzurum Büyükşehir Belediyespor Kick Boksta Türkiye finallerinde


Van Spor

Tunceli’den kick boksta büyük başarı


Van Spor

Badmintonda Erzincan Telekom Spor ikinci oldu


Van Spor

Erzincan’ın kızları Ağrı’ya 5-0 yenildi


Van Spor

Aleyna Korkut’tan Çekya’da altın madalya


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Takımı, Erzincan’ı 5-0 mağlup etti


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ