YTB'nin 'Türkiye Bursları' öğrencileri, ülkelerindeki ramazan geleneklerini anlattı

YTB'nin dünyanın dört bir yanından gelen öğrencilere Türkiye'de yüksek öğrenim imkanı sunduğu 'Türkiye Bursları' programı kapsamındaki uluslararası öğrenciler, ülkelerindeki ramazan geleneklerinin Türkiye'deki geleneklerle benzer oldu

Genel 2.05.2021 13:02:15 0
YTB
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 02.05.2021 13:02

ANKARA(AA) - Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) dünyanın dört bir yanından gelen öğrencilere Türkiye'de yüksek öğrenim imkanı sunduğu "Türkiye Bursları" programı kapsamındaki uluslararası öğrenciler, AA muhabirlerine, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını döneminde ülkelerindeki ve Türkiye'deki ramazan ayını anlattı.

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Siyaset ve Sosyal Bilimler Bölümü doktora öğrencisi Iraklı Zehra el-Gazi, Irak'ta ramazan başlamadan önce süslemelerin yapıldığını, yemek ve içeceklerin hazırlandığını söyledi.

Gazi, "Irak’ta ramazana özel dolma ve biryani gibi yemekler vardır. Tatlılarımız ise tulumba, baklava ve calibedir. Tatlılar, Bağdat’taki en meşhur tatlıcılardan alınır. Sahurda davulla uyandırma geleneği vardır." ifadesini kullandı.

İftardan önce komşuların birbirine yemek gönderdiğini belirten Gazi, ramazanın en güzel kısmının ise iftardan sonra oynanan oyunlar olduğunu dile getirdi.

Gazi, Türkiye’de üç ramazan geçirdiğini, YTB sayesinde geçirdiği ramazanların çok güzel olduğunu aktararak, "Ailemi çok özlüyorum ama biz, YTB’de de şimdi bir aile gibi olduk. Onların sayesinde Türkiye’de hiç yabancı gibi hissetmiyoruz." dedi.

"İnsanlar birbirlerine çok yardım ediyor"

Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü doktora öğrencisi Sudanlı Mevahib Hasan, 2015'ten bu yana Türkiye'de olduğunu dile getirerek, ülkesinde kadınların ramazandan bir ay önce mutfaklarına yeni eşyalar aldığını ve ramazana özel yemekler hazırladıklarını söyledi.

Ramazan için özel "Hulu-Murr" adında bir içecek hazırlandığına değinen Hasan, Türkiye'deki ramazana ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye’de ramazanda dikkatimi çeken şeylerden biri, günün çok uzun olması oldu. Yemekler de bizden biraz farklı. Bizim yemeklerimiz daha baharatlı ve ramazan için özel yemekler yiyoruz. Genel olarak yenilen yemekleri ramazanda yemiyoruz ama artık Türkiye’de ramazanlara alıştım.

Ramazan pidesini çok sevdim. İftar pidesiz geçmiyor. Sofralar, Türkiye’de çok zengin. İnsanlar birbirlerine çok yardım ediyor. YTB sayesinde birkaç aileyi ziyaret ettik. İki yıl önce 30 gün boyunca ailelerle iftar yapıyorduk."

"Müslümanların sevincini paylaşıyorduk"

Ankara Üniversitesi Tarih Bölümü Yüksek Lisans öğrencisi Bosna Hersekli Dajana Barusic, 6 yıldır Türkiye'de bulunduğunu, ülkesindeki ramazan geleneklerinin Türkiye'dekine benzer olduğunu söyledi.

Ülkesi Bosna’da Ortodoks ve Katolik Hristiyanlar ile Yahudilerin de yaşadığını vurgulayan Barusic, şunları kaydetti:

"Bir Hristiyan olarak bile çocukluğumda hatırladığım kadarıyla ramazanın geldiği havadan hissediliyordu. Hepimiz Müslümanların sevincini paylaşıyorduk. Bosna’da da iftarda top atma geleneği devam ediyor.

Bosna’daki Müslümanlar, ramazan boyunca dinlerine daha fazla ehemmiyet gösterip araştırıyor. İftarlara özellikle Müslüman olmayanlar da davet ediliyor. Böyle bir adet de var. Bosna da Müslümanlar tarafından davet edildim ama Türkiye’de daha çok iftara katıldım. Dini açıdan Müslümanlar kadar heyecan yaşamasam bile hep güzel hissediyordum." dedi.

Barusic, ramazan pidesinin ülkesinde de çok meşhur olduğunu söyledi.

"Ramazan Bayramı Bulgaristan da sakin geçer"

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencisi Arnavutluklu Rovena Deliu, ülkesinde Osmanlı döneminde yaşanan ile şimdiki ramazanlar arasında çok büyük fark olduğunu belirterek, "Ama şunu söyleyebilirim ki; 500 yıllık ortak bir tarihimiz var, farklılıklarımızdan daha çok benzerliklerimiz var. Mesela çocukluğumda ramazan geldiğinde sokaklarda ramazanın mutluluğu yaşanıyordu ve sahur için insanları uyandırmak için davul çalınıyordu. Türkiye’ye geldiğimde de kültürel açıdan hiçbir farklılık görmedim." diye konuştu.

Ankara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü 3. sınıf öğrencisi Bulgaristanlı Fatime İslam, ülkesinde ramazanın Türkiye’den daha sakin geçtiğini, Müslümanların azınlık olduğu için Türkiye’deki gibi bir hava bulunmadığını kaydetti.

İslam, ramazanı Türkiye’de geçirmeyi çok sevdiğini belirterek, "Hatta muhtemelen mezun olduktan sonra sırf ramazanı Türkiye’de geçirmek için buraya döneceğim." dedi.

"Türkiye’de ramazan pidesi ve bunun gibi pek çok şey ramazanın geldiğini vurguluyor, bu çok hoşuma gidiyor." diyen İslam, Ramazan Bayramı'nın da Bulgaristan da sakin geçtiğini söyledi.

"Kültürümüzde 'ramazani' diye bir oyun var"

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencisi Afganistanlı Harun Hasanzoy, ülkesinde ramazanda insanların heyecanının artığını söyledi.

Çocukların babalarıyla camiye gittiğini, teravih namazını kıldığını aktaran Hasanzoy, "Ramazana özel tatlılar, limon şerbeti gibi şerbetler, Afgan pilavı ve mantısı gibi ana yemekler yapıyoruz. İftara özel gözlemeye benzer 'bolani' adını verdiğimiz yiyecek de hazırlanıyor. Kültürümüzde 'ramazani' diye bir oyun da var. Mahalledeki çocuklar hep birlikte ramazan şarkıları söyleyerek dolaşıyor ve oradaki sakinler çocuklara para veriyor." diye konuştu.

Ankara Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğrencisi Etiyopyalı Osama Kamil de ülkesinin ramazan kültürünün Türkiye'dekine benzer olduğunu söyledi.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Kars’ı gururlandıran başarı: Şampiyon takım yarı finalde


Van Spor

Elazığspor’da Erkan Sözeri etkisi


Van Spor

ETÜ’lü Bingül kardeşler, Zihinsel Engelliler Dünya Kayak Şampiyonası’nda 6 madalya kazandı


Van Spor

Nesine 2. Lig: Elazığspor: 3 - Beykoz Anadolu: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor: 5 - Kahramanmaraş İstiklal Spor: 1


Van Spor

Bulanık’ta gençler spora kazandırılıyor


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 3 - Osmaniyespor: 2


Van Spor

Meşaleler Dadaşların özel gururları için yandı


Van Spor

Erzurum, Avrupa’nın en prestijli üniversite spor organizasyonuna ev sahipliği yapacak


Van Spor

AK Parti’den bin taraftara maç bileti hediyesi


Van Spor

Erzurum "Spor Şehri" unvanı ve tesis vizyonu ile EUSA 2028’e ev sahipliği yapacak


Van Spor

Elazığspor 59 yaşında


Van Spor

Başkan Sekmen; "Erzurum sadece kışın değil, sporun, gençliğin ve geleceğin de merkezi"


Van Spor

EUSA 2028, Erzurum’da düzenlenecek


Van Spor

Ova Beyleri tribünlerden süresiz çekildiğini açıkladı


Van Spor

Muş’ta futbol antrenmanları sürüyor


Van Spor

Elazığspor hata yapmak istemiyor


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un 26. hafta konuğu Osmaniyespor


Van Spor

Iğdır FK - Çorum FK maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Çorum FK: 2


Van Spor

Vali Taşolar tribünde taraftarlarla omuz omuza tezahürat yaptı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ