Yeşilay, dünyaya örnek olduğu uygulamalarını BM Uyuşturucu Madde Komisyonunda anlattı

Yeşilay Genel Müdürü Işık, 'Birbirini tamamlayıcı niteliği bulunan Okulda Bağımlılığa Müdahale (OBM) ve Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim (TBM) modelleri, dünyada BM tarafından diğer ülkelere örnek uygulama modeli olarak gös

Genel 2.03.2020 18:23:05 0
Yeşilay, dünyaya örnek olduğu uygulamalarını BM Uyuşturucu Madde Komisyonunda anlattı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 02.03.2020 18:23

Birleşmiş Milletler (BM) Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) bünyesinde düzenlenen Uyuşturucu Madde Komisyonu (CND) Viyana'da toplandı.

BM Merkezinde bu yıl 63'üncüsü düzenlenen CND toplantısına katılan Yeşilay, Türkiye'de bağımlılıkla mücadele konusunda yapılan faaliyetleri ve tecrübeleri paylaştı.

"Madde Kullanımının Önlenmesi ve Tedavisinde Toplumsal Hareketler" başlıklı oturumda konuşan Yeşilay Genel Müdürü Sultan Işık, Yeşilay'ın Türkiye'deki tecrübelerini anlattı.

Farklı yaş gruplarına ulaşarak farklı bağımlılık alanlarında eğitim verdiklerinin altını çizen Işık, Yeşilay tarafından model haline getirilen ve uygulanan TBM ve OBM modelleri hakkında katılımcılara bilgi verdi. Işık, birbirini tamamlayıcı niteliği bulunan bu iki modelin dünyada BM tarafından diğer ülkelere örnek uygulama modeli olarak gösterildiğini ve birçok ülkede uygulamaya geçildiğini bildirdi.

"Öğrencilere, madde kullanmaya başlamadan önce ulaşmaya çalışıyoruz"

Işık, TBM ve OBM'ye dair şu bilgileri paylaştı:

"TBM'de öğrencilere, madde kullanmaya başlamadan önce ulaşmaya çalışıyoruz. Onlara o yaşta sağlıklı yaşam ve dijital bağımlılıkla ilgili bilgiler veriyoruz. Ortaokul çağından sonra, alkol bağımlılığı ve tütünün zararları hakkında bilgi veriyoruz. Bu eğitim programlarıyla Yeşilay olarak Türkiye'de her yıl 10 milyon öğrenciye ulaşmış oluyoruz, 2 milyon da yetişkine ulaşıyoruz. OBM'de ise bir şekilde madde kullanımına başlamış fakat henüz bağımlı olmamış olan gençlere ulaşılmakta."

Sadece okullarda eğitim vermediklerini, sosyal alanda da aktiviteler aracılığıyla iyi ve sağlıklı yaşama insanları yönlendirdiklerini ifade eden Işık, sanat, spor gibi alanlarda çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.

Işık, Sağlıklı Gelecek Yetenek Yarışması, Uluslararası Yeşilay Karikatür Yarışması gibi faaliyetlerde bulunduklarını da vurguladı.

Uluslararası sempozyumlara katıldıklarını ve ev sahipliği yaparak madde bağımlılığıyla ilgili çalışmalar sürdürdüklerini dile getiren Işık, bu bağımlılıkları şöyle özetledi:

"Bağımlılık dediğimiz 5 alanda çalışmalar yapıyoruz. Alkol, tütün, uyuşturucu madde, kumar ve dijital bağımlılıklardan oluşuyor. Yeşilay'ın bu bağımlılıklarla en iyi mücadele stratejisi, gençlere bağımlı olmadan önce ulaşmaktır. Yeşilay 100 yıllık tecrübesiyle gençlerin farkındalığını artırarak, sağlıklı yaşam temalarıyla toplumu bağımlılıklardan uzak tutmayı hedefliyor."

Yeşilay'ın önleme çalışmalarının yanı sıra bağımlı olanlar için de farklı danışma merkezleri olduğunu söyleyen Işık, "Yeşilay Danışmanlık Merkezlerinde (YEDAM) ayakta tedavi yapılıyor. Türkiye'nin 47 farklı noktasında bu merkezler bulunuyor. YEDAM'da ücretsiz psiko-sosyal destek veriliyor. Bu destek, bağımlı kişiye hem hayat boyu veriliyor hem de sadece kedisine değil, ailesine de destek veriliyor." diye konuştu.

Toplantıda 18 ülkeden temsilciler de kendi tecrübelerini paylaştı.

130 farklı ülkenin katıldığı ve 5 gün sürecek olan komisyonda, Yeşilay 11 oturumda sunum yapacak. Komisyon 6 Mart'ta sona erecek.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Korkut’ta okçuluk antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Elazığspor: "Gelişmeler kulübümüz tarafından izlenmekte"


Van Spor

Erzincan Belediyesi Birimler Arası Halı Saha Futbol Turnuvası sona erdi


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu Afal’dan Türkiye rekoru


Van Spor

24 Erzincanspor’dan bahis soruşturmasıyla ilgili açıklama


Van Spor

Elazığspor’dan 5 futbolcu PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Zirvede puan farkı 1'e indi! Fenerbahçe evinde hata yapmadı


Van Spor

Curling milli takımı Prag’da ikinci oldu


Van Spor

Elazığ Gençlik ve Spor Kulübü’nden 5 şampiyonluk, 11 madalya


Van Spor

Kick Boks Milli Takımı Erzurum’da


Van Spor

Kocaelispor, Galatasaray'ı Devirdi! Süper Lig'de Tarihi Sürpriz: 1-0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 2 Hacettepe A.Ş. Türk Metal 1963 Spor: 3


Van Spor

Osman Özköylü: "Bir hakem çıkıp bizim geleceğimizle oynayamaz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bütün amacımız bu takımın ilk 7’nin içinde olabilmesi"


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 2 - Diyarbekirspor:0


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 1 - Esenler Erokspor: 1


Van Spor

Karslı atlet balkan şampiyonu oldu


Van Spor

Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen'e Dev Talip! Bonservis Bedeli 150 Milyon Euro


Van Spor

Nesine 2.Lig Yeni Malatyaspor: 0- Arkent Arnavutköy Belediyesi FK: 0


Van Spor

Muş’ta voleybol aday hakem kursu başladı


Van Spor

Nesine 2. Lig: Elazığspor: 1 - Ankaraspor: 2


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ