Yeniden hayat bulan Urumiye Gölü İranlıların yüzünü güldürdü

İran'ın Batı Azerbaycan eyaletinde bulunan dünyanın en büyük tuz göllerinden Urumiye Gölü'nün son aylarda artan yağışlar sayesinde yeniden canlılık kazanması bölge halkı tarafından sevinçle karşılanıyor.

Genel 18.07.2019 14:55:06 0
Yeniden hayat bulan Urumiye Gölü İranlıların yüzünü güldürdü
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 18.07.2019 14:55

URUMİYE (AA) - İran'ın kuzeybatısında Türkiye sınırında yer alan ve adını Azerbaycan Türkleri ile Kürtlerin yaşadığı Urumiye şehrinden alan Urumiye Gölü, geçen yıla kadar tamamen kuruma tehlikesiyle karşı karşıyaydı.

En derin noktası 16 metre olan ve yaklaşık yüzde 95'i kuruyan göl, bu sene ülkede artan yağışlar sayesinde yeniden hayat buldu.

Büyük bir felaket önlendi

Urumiye Gölü'nün su hacminin 9 ay gibi bir sürede 5 katına çıkması bölge halkı arasında büyük sevince yol açarken, bu canlılığın büyük bir çevresel ve sosyal felaketi de önlediği belirtiliyor.

AA muhabirine konuşan Batı Azerbaycan Valisi Muhammed Mehdi Şehriyari, Urumiye Gölü'nün su hacminin geçen yıllarda 1 milyar metreküpün altına düştüğünü ancak bugünlerde yaklaşık 5,5 milyar metreküpe çıktığını söyledi.

Son yıllarda yağışların azalması ve sıcaklıkların artması gibi nedenlerle Urumiye Gölü'nün kurumaya yüz tuttuğunu aktaran Şehriyari, buradaki suyun tarım faaliyetlerinde kullanılmasının da gölün kurumasını etkileyen faktörlerden olduğunu ifade etti.

"Gölün kuruması yaklaşık 20 milyon insanı etkileyebilirdi"

Şehriyari, gölün su hacminin geçen yıllarda 1 milyar metreküpün altına düşmesi üzerine hükümetin Urumiye Gölü İhya Merkezini kurduğunu ve buranın eski haline dönmesi için 1 milyar dolara mal olan 29 proje hazırladığını dile getirdi.

Zap Nehri ve Kanisib Barajı'ndan su nakli projesi ile yılda 600 milimetrekare suyun göle dökülmesinin planlandığını ve bu projenin yıl sonuna kadar hizmete girmesini beklediklerini belirten Şehriyari, şunları söyledi:

"Urumiye Gölü'nün etrafında yaklaşık 15 milyon insan yaşıyor. Allah göstermesin eğer Urumiye Gölü kurusaydı tuz fırtınaları meydana gelebilirdi ve bu büyük krizlere neden olurdu. Böyle bir felaketin meydana gelmesi durumunda Kazvin Ovası ciddi olarak etkilenirdi. Gölün kuruması ve onunla bağlantılı olarak meydana gelecek felaketler yaklaşık 20 milyon insanı etkileyebilirdi. Bu da milyonlarca insanın göçüne ve sosyal problemlere yol açardı."

Şehriyari, Tebriz ve Urumiye'nin atık sularının arıtılması için de tesislerin kurulduğuna işaret ederek, "Nehir yatakları temizlenmediği için akan sular daha önce göle ulaşamıyordu. Yaptığımız temizleme çalışmaları ve diğer düzenlemelerin yanı sıra yağışların da artmasıyla Urumiye Gölü'nün şimdiki durumu çok iyi." diye konuştu.

"Gölün su hacmi 1 milyar metreküpten 5,5 milyar metreküpe çıktı"

Göldeki su kayıplarını ve buharlaşmayı tespit edip buna önlem alacaklarını açıklayan Şehriyari, şu bilgileri paylaştı:

"Geçen yıl 23 Eylül'de göldeki su miktarı 1 milyar metreküptü, şimdi ise 5,5 milyar metreküpe ulaştı. Bu yüzden gölün yeniden canlandığını ve ihya olmaya doğru gittiğini söylemek mümkün. Gelecek yıllarda uygulamaya geçecek projelerle Urumiye Gölü'nü daha iyi seviyelere çıkaracağımızı ve tam olarak ihya edeceğimizi ümit ediyoruz."

Hayata geçirilecek projelerle Urumiye Gölü'nü besleyen kaynak sorununun çözülmesini ve su hacminin ekolojik denge için de gerekli olan 12 ila 13 milyar metreküp seviyesine çıkmasını temenni ettiklerini dile getiren Şehriyari, "Bu şartların korunması ve daha ileri götürülmesi 29 projenin hayata geçirilmesine bağlıdır. Bu projelerle yılda 2 milyar metreküp suyun göle dökülmesi sağlanırsa buharlaşan su da telafi edilmiş olur. Yağışlar bu sene olduğu gibi devam eder ve bahsettiğimiz projeleri hayata geçirebilirsek gölün seviyesi korunur." ifadelerini kullandı.

Kuraklık bölge halkını olumsuz etkiliyor

Tahran yönetimi, gölü 10 yıl içinde eski haline getirme hedefiyle çevre projeleri başlatsa da henüz önlenemeyen kuraklık bölge halkının yaşamını olumsuz etkiliyor.

Urumiye Gölü'nun suyu, kuraklık nedeniyle 2003'te azalmaya başlamış ve göl 2013'te tamamen kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı. Ülke genelinde gölün kurtarılması için gösteriler düzenlenirken İran hükümeti, Urumiye Gölü'nü ihya etmek için yaptığı çalışmalardan bir netice alamayınca Türkiye başta olmak üzere uluslararası kamuoyundan destek talebinde bulunmuştu.

- İran'ın Türkiye sınırında bulunan Batı Azerbaycan eyaletindeki Urumiye Gölü'nün su hacminin 9 ayda 5 katına çıkması bölge halkı arasında büyük sevince yol açarken, bu canlılığın büyük bir çevresel ve sosyal felaketi de önlediği belirtiliyor
- Batı Azerbaycan Valisi Muhammed Mehdi Şehriyari:
- "Urumiye Gölü'nün etrafında yaklaşık 15 milyon insan yaşıyor. Allah göstermesin eğer Urumiye Gölü kurusaydı tuz fırtınaları meydana gelebilirdi ve bu büyük krizlere neden olurdu"
- "Gölün kuruması ve onunla bağlantılı olarak meydana gelecek felaketler yaklaşık 20 milyon insanı etkileyebilirdi. Bu da milyonlarca insanın göçüne ve sosyal problemlere yol açardı"
- "Geçen yıl 23 Eylül'de göldeki su miktarı 1 milyar metreküptü, şimdi ise 5,5 milyar metreküpe ulaştı. Bu yüzden gölün yeniden canlandığını ve ihya olmaya doğru gittiğini söylemek mümkün"

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor U16 Ligi’nde şampiyon oldu


Van Spor

Iğdır FK - Sivasspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Sivasspor: 1


Van Spor

Aşkale voleybolda il ikincisi oldu


Van Spor

Ağrı Spor Lisesi hentbolda Türkiye yarı finallerine yükseldi


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Atmaktan çok, kaçırdıklarımızı sorgulamalıyız"


Van Spor

Elazığ’da gençlik merkezleri ile gelecek inşa ediliyor


Van Spor

Karslı dağcılardan Kars’a Spor Tırmanış hakemliği


Van Spor

Oltu Anadolu Lisesi voleybolda finalde


Van Spor

Yeni Malatyaspor 3. Lig’e düştü


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Kulübü’nden hakem raporuna sert tepki


Van Spor

Elazığspor yönetimi, İskenderunspor maçının biletlerini ücretsiz dağıtacak


Van Spor

Elazığspor, Türkiye’de bu sezonun en çok gol atan takımı


Van Spor

Bakan Yardımcısı Eminoğlu, Muş’ta sporun geleceğini gençlerle konuştu


Van Spor

Başkan Dal, "Bahis sürecinde altı oyuncumuz ceza aldı"


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2 - Fethiyespor: 0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0- Ağrı 1970 SK: 0


Van Spor

Erzurum GSİM buz salonlarının çehresini değiştiriyor


Van Spor

Elazığ’da yeni spor branşlarıyla geleceğe yatırım


Van Spor

Curling ve Buz Hokeyinde çifte şampiyonluk


Van Spor

Fenerbahçe Konyaspor'u Fırtına Gibi Geçti: Sahanın Hakimi Sarı-Lacivertliler!


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ