Verem Savaş Eğitimi ve Propaganda Haftası

Ardahan İl Sağlık Müdürlüğünce Verem Savaş Eğitimi Ve Propaganda Haftası Dolayısıyla Program Düzenlendi. (olgun Yıldız/ardahan-iha)

Genel 13.01.2020 16:40:56 0
Verem Savaş Eğitimi ve Propaganda Haftası
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 13.01.2020 16:40

Ardahan İl Sağlık müdürlüğünce Verem Savaş Eğitimi ve Propaganda Haftası dolayısıyla program düzenlendi.

Ardahan Valiliği toplantı salonunda düzenlenen programa Ardahan Vali yardımcısı Salih Kalkan, kamu kurum ve kuruluş yetkilileri, STK temsilcileri ile muhtarlar katıldı. Vali Yardımcısı Kalkan yaptığı konuşmada, verem mikrobunun insana solunum ve sindirim yoluyla bulaştığını, rahatsızlığın erken evrede teşhis edilememesi durumunda insan vücudunu zayıflattığını söyleyerek, ’’Verem mikrobunun insana solunum ve sindirim yoluyla bulaştığını, rahatsızlığın erken evrede teşhis edilememesi durumunda insan vücudunu zayıflatır. Verem hastalığı, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olmasına rağmen halen dünyanın en ölümcül enfeksiyon hastalığı olmaya devam etmektedir. Dünya Sağlık Örgütünün raporuna göre dünyada her gün, 30 bin kişi vereme yakalanmakta ve 4 bin 500 kişi ise veremden ölmektedir. Ülkemizde ise 2018 yılındaki toplam hasta sayısı 11 bin 786 olup son 10 yıl içerisinde yaklaşık yüzde 45 azalma göstermiştir. Verem hastalığı ile mücadelede Verem Savaş Dispanseri Birimleri büyük rol oynamıştır. Hedefimiz bu hastalığı ülkemizde sıfırlayıncaya kadar çalışmak olmalıdır" dedi.

Açılış konuşmalarından sonra Ardahan İl Sağlık Müdürlüğü İl Verem Koordinatörü Uzm. Dr. Cevriye Ceyda Kolaylı verem hastalığı ile ilgili bilgi vererek, Türkiye ve Ardahan’daki mevcut durumu anlattı. Kolaylı, Ardahan’daki mevcut durumla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

"İlimizde 2019 yılında Merkez Verem Savaş Dispanseri Biriminde 15 hasta takip edilmiştir. Hastalardan 2’sinin tedavisine 2020 yılında da devam edilmektedir. Bütün hastalara ’Doğrudan Gözetimli Tedavi’ ile ilaçları her gün bir sağlık çalışanı veya eğitilmiş bir gönüllü tarafından verilmektedir. Verem hastalarıyla ev veya iş ortamında yakın temas halinde bulunan 40 kişiye temaslı muayenesi yapılmıştır. Verem hastalığı açısında riskli bulunan 22 kişiye koruma tedavisi verilmiştir. Erzurum Bölge Koordinatörlüğünün sorumluluğunda mobil tarama ekipleri tarafından verem hastalığı açısından risk grubu olarak bilinen cezaevi, yurtlar ve huzur evinde yaşayan bin 22 kişiye tarama yapılmıştır. Bir toplumun veremden korunmasının en etkili yolu verem hastalarının erken teşhisi ve başarılı tedavisidir. Bu doğrultuda hastalar ilaçlarını bir gün bile aksatmadan düzenli olarak ve hekimin önerdiği sürede kullanmalıdır. Ayrıca verem hastalarının bulunduğu ortamlar havalandırılmalı, güneş görmesi sağlanmalı. Öksürürken ve hapşırırken ağız ve burun bölgesi mutlaka mendille veya kol ile kapatılmalıdır. İki-üç hafta veya daha uzun süreli öksürük şikayeti olan herkes mutlaka sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Doğumdan sonra 2. ayını bitiren bebeklere Aile Sağlığı Merkezlerinde Verem (BCG) aşısı yaptırılmalıdır. Hedefimiz Veremsiz Bir Türkiye."

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Erzincan’da "Spor Güvenliği Semineri" düzenlendi


Van Spor

Engelleri aştı, Türkiye 5’incisi oldu


Van Spor

Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Kafkas Üniversitesi’nden ÜNİLİG Kar Boccesi Türkiye Şampiyonası’nda çifte başarı


Van Spor

Kars 36 Spor: 1 Batman Sason Spor: 1


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor Başkanı Ramazan Ayhan: "Kurumsal kimliği olan bir kulüp inşa etmek için yola çıkıldı"


Van Spor

Rektör Hacımüftüoğlu, Milli takıma seçilen özel sporcuları misafir etti


Van Spor

ETÜ kayaklı koşuda Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Elazığ’da yurtlar Ramazan’a hazır


Van Spor

Erzurum Teknik Üniversitesi Snowboard Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor, ligin ikinci yarısına 35 milyon TL yatırımla başladı


Van Spor

Beytepe Koleji öğrencilerinden basketbolda çifte galibiyet


Van Spor

Ünilig kış oyunlarında Atatürk Üniversitesi rüzgârı


Van Spor

Rize’de çifte şampiyonluk: Oltulu Erhan Şahin Azerbaycan yolcusu


Van Spor

Oltu’da yeni öğretmenevinin temelleri açılıyor


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor, Diyarbekir Spor’u ağırlayacak


Van Spor

Ata sporu cirit Erzincan’da yaşatılıyor


Van Spor

Elazığspor’da Erkan Sözeri dönemi


Van Spor

Elazığspor’da Fuat Bavuk affedildi


Van Spor

ÜNİLİG Muay Thai Türkiye Şampiyonası’nda BEÜ zirvede


Van Spor

Elazığ’da 9 bin öğrenciye yetenek taraması yapılacak


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ