Van'ın 79 yıllık gazetesinden bulmaca

Van’da 1937’de yayın hayatına başlayan kentin ilk gazetesi Vansesi, bir ilke imza atarak Van bulmacası yayınlamaya başladı.

Genel 27.11.2016 20:25:16 0
Van
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van’da 1937’de yayın hayatına başlayan kentin ilk gazetesi Vansesi, bir ilke imza atarak Van bulmacası yayınlamaya başladı.

1937 yılında yayınına başlayan Van’ın ilk gazetesi olan Vansesi, Van basın tarihinde bir ilke imza attı. Vansesi Gazetesi, her gün Van kültürü, tarihi ile ilgili soruların yer aldığı bulmaca yayınlamaya başladı. Her gün kutu, cumartesi günü tam sayfa bulmacalarla gazete okunurlarının ruh sağlığına, kültür birikimine önemli yararlar sağladıklarını belirten Vansesi Gazetesi Yazı İşleri Müdürü İkram Kali, bulmaca çözmenin insanlarda konuşma, eğitim ve düşünebilme yeteneğini geliştirdiğini söyledi. Van’da 79 yıldır günlük yayın yapan Vansesi Gazetesinin haber, yorum, röportaj, karikatür, şiir, köşe yazıları, sağlık köşesinin yanı sıra yeni bir kültür hizmeti başlattığını dile getiren Kali, “Her gün genel kültür, tarih, coğrafyanın yanı sıra Van’ın tarihi ve kültüründen oluşan kutu bulmaca, cumartesi günü sudoku, çengel, kare bulmacalardan oluşan tam sayfa bulmaca geleneği başlattık. Van ile ilgili soruların yer aldığı bulmaca, okurlardan ve Vanlılardan büyük ilgi gördü” dedi.

Gazete okuyucularından olumlu tepkiler aldıklarını kaydeden Vansesi Gazetesi Yazı İşleri Müdürü İkram Kali, bulmaca hazırlanırken özellikle Van’ın tarihi, kültürü, halk edebiyatı, yemekleri, ünlü simaları, bilinmeyen özellikleri ve Van sözlüğü sorularının kendisi tarafından, genel soruların bulmacacının koordinatörü Nuri Övey tarafından hazırlandığını ve bulmacaya Van’ın köklü ticari kuruluşlarından Türkmenoğlu Mobilyanın sponsor olduğunu söyledi. Bulmaca köşesi ile kentin kültürüne katkı yapmaya çalıştıklarını kaydeden Kali, “Vanlıların buluşma adresi, sesi, gözü, kulağı olan Vansesi’nin önceliği, Van’ın ve Vanlıların sesini duyurmaktır. Biz gazete olarak haber ve bilgi akışı sağlamanın yanında yerel yönetimlerin vitrini, halkın diliyiz. Van için çaba gösteren kurum, kuruluş ve kişilere destek sağlamak, toplumun dertlerinin dile getirilmesi için varız. Gazetemize bulmacıyla bir yenilik daha kattık. Bulmaca çözmek gün içindeki olumsuzluklardan ve stres dolu geçen bir günün ardından ruh sağlığını korumaktadır. Bunama, alzhaimer ve unutkanlık sorunlarıyla boğuşmamak için gerekli en önemli şey, çalışmaya devam eden bir beyne sahip olmaktan geçer. Araştırmalar, düşünce ve eğitim faaliyetine devam eden insanların bu hastalıklara yakalanma şansını düşük buluyor. Zihni çalıştırmanın en kolay yollarından biri ise şüphesiz bulmaca çözmektir. Bulmaca çözerken karşılaşılan birçok kelime, sahip olunan sözcük hazinesini ve konuşma dilinin kalitesini yadsınamaz şekilde arttırır. Pratik çözümler üretme, anlama ve hızlı karar verme yetisi kazanmaya yardımcı olan bulmacalar, hafızayı da güçlendirir. Van’ın özgür, bağımsız ve tarafsız 79 yıllık ilk gazetesi, Vanlıların buluşma adresi olarak böyle bir hizmet başlattık. Gazetemizin değerli okurları, bulmaca tutkunları, bulmaca çözmeye ilgisi olanlar kültür hizmetimizden memnuniyet duyduklarını dile getirdiler” diye konuştu.

“Bulamaca çözmenin sayısız faydası var”
Bulmacaların yazı yazma becerisini koruduğunu ve geliştirdiğine dikkat çeken İkram Kali, “Bulmaca çözmenin sayısız faydası var. Bulmaca her yazıyı dijital ortamda, tuşları kullanarak yazmanın dışında kullanılmayan ve neredeyse yazı yazma becerisini kaybedecek durumda olan ellerimiz için de güzel bir antrenmandır. Bulmaca ya da Sudoku çözmek aynı zamanda kalori yakmaya neden olmaktadır. Araştırmacı Tim Forrester, beyinlerimizin var olabilmesi için dakikada 0.1 kalori harcaması gerektiğini söylüyor. Bulmaca gibi beynini yoran bir şey yaptığınızdaysa, dakikada 1.5 kalori yakabiliyor. Bulmaca çözülen evlerde çocukların daha düzenli ders çalıştığı, kitap okuma ve yazma alışkanlığı edindikleri görülmüştür. Çocukluk döneminden itibaren bulmaca alışkanlığı kazanmak, kelime hazinesini ve kendini ifade etme yeteneğini geliştiriyor. Bulmaca ve zeka oyunlarını sık sık çözen birisi, problemlerin çözümünde çeşitli yollar bulunmasında daha pratiktir. Özellikle bulmaca çözen çocuk, alternatif çözüm yollarını çok hızlı bir şekilde öğrenir. Çünkü bu tip zekası yüksek olan çocuklar; soru sormaya, hesaplamaya, testlere, bilmece ve bulmacalarla ilgilidirler. Gazetemiz 2017’de 80. yayın yılına girmeye hazırlanırken, bulmaca köşesi ile bir yeniliği başlatmaktan bizde mutluluk duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

“Vansesi Gazetemizi ve emeği geçenleri kutluyorum”
Vansesi Gazetesi abonelerinden manifaturacı Mehmet Gülaç ise, gazetede yer alan bulmacaları keyifle çözdüğünü, bulmaca sorularıyla Van hakkında yeni bilgiler edindiğini söyledi. Gülaç, “Van’ın basın hayatında önemli yeri olan Vansesi; yerel gazete olarak çok güzel bir gelenek başlattı. Okurlarını kültür hizmetiyle hem eğlendiriyor hem bilgilendiriyor. Yıllardır bulmaca çözen biri olarak hazırlanan bulmaca sorularını çok beğeniyorum. Bulmacayla aynı zamanda Van’ın hafızasına ve kültürüne katkı yapılıyor. Bulmaca çözmenin genel kültürel, ruh sağlığına faydaları var. Vansesi Gazetemizi ve emeği geçenleri kutluyorum. Herkese bulmaca çözmeyi tavsiye ediyorum” dedi.