Vali Taşyapan, Hudut Komiserleri Toplantısına katıldı

Türkiye Cumhuriyeti ile İran İslam Cumhuriyeti arasında 14 Mart 1937’de imzalanan Tahran Antlaşması gereği her yıl karşılıklı olarak iki ülkede de gerçekleştirilen Hudut Komiserleri Toplantısı, Van Valisi İbrahim Taşyapan başkanlığ

Genel 16.11.2016 00:06:04 0
Vali Taşyapan, Hudut Komiserleri Toplantısına katıldı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 16.11.2016 00:06

Türkiye Cumhuriyeti ile İran İslam Cumhuriyeti arasında 14 Mart 1937’de imzalanan Tahran Antlaşması gereği her yıl karşılıklı olarak iki ülkede de gerçekleştirilen Hudut Komiserleri Toplantısı, Van Valisi İbrahim Taşyapan başkanlığındaki Türkiye heyetinin katılımıyla İran’ın Hoy kentinde 14-15 Kasım 2016 tarihlerinde yapıldı.

Vali Taşyapan’ın yanı sıra Saray Kaymakamı İbrahim Bayır, Özalp Kaymakamı Serdar Karal, 6. Hudut Alay Komutanı Albay Şahin Yenilmez, İl Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici, Özel Kalem Müdürü Mehmet Akkuş ve Mütercim Cemil Sönmez’in yer aldığı heyet, 2016 yılının ikinci toplantısı için karayoluyla Saray ilçesindeki Kapıköy Sınır Kapısından İran’a geçti. İran İslam Cumhuriyeti topraklarında Hoy 1. Derece Hudut Komiseri Albay Hasan Hasanlu başkanlığındaki askeri heyet tarafından törenle karşılanan Türkiye heyeti, buradan Hoy şehrine giderek iki ülkenin hudut güvenliğinde görevli mülki ve askeri yetkililerince gerçekleştirilen Hudut Komiserleri Toplantısına katıldı.

Vali Taşyapan, burada toplantının açılışında yaptığı konuşmada, hudut makamları arasında yapılması öngörülen toplantılardan birini daha gerçekleştirmek üzere bir araya gelindiğini söyledi. Van ile Hoy şehirleri arasında iki ülkeyi ayıran sınırın, iki ülkeyi ayıran değil birleştiren bir hat olması gerektiğini vurgulayan Vali Taşyapan, vatandaş geçişleri ve terörist geçişleri gibi konuların, samimi şekilde takibi ve izlenmesi hususuna dikkat çekti. Görüşülen konuların ekonomik ve güvenlik sıkıntıları doğurduğunu da ifade eden Vali Taşyapan, “Güvenlik her türlü şekilde önemlidir. Özellikle terörizme karşı güçlü bir şekilde mücadele etmemiz gerekmektedir. İlişkiler ne kadar güçlenirse her iki ülke de o kadar kazanır. İlinizde bulunmaktan büyük memnuniyet duymaktayız” diye konuştu.

Hudut Komiseri Albay Hasan Hasanlu da, Vali Taşyapan ve beraberinde Hoy’a giden Türkiye heyetini kentlerinde görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, yapılan görüşmelerin her iki ülke için hayırlı olmasını diledi.

Toplantının devamında, ülkelerin kendi sorumluluk alanlarında meydana gelen hudut ihlalleri, kaçak geçişler, terörist unsurlarla mücadele gibi konular görüşülerek, karşılıklı talep ve beklentiler iletildi. Heyet başkanları, görüşmeler sonunda kendi ülkelerinin hudut güvenliğinden sorumlu birimler tarafından alınan tedbirlerin gözden geçirilmesini kararlaştırırken, hudutta bundan böyle istenmeyen olayların yaşanmaması temennisinde bulunuldu.

Vali Taşyapan başkanlığındaki Türkiye heyeti, toplantı sonrasında İranlı yetkililerle birlikte kenti gezdi. İlk olarak Hoy Organize Sanayi Bölgesine giden Vali Taşyapan ve berberindekiler, burada Türkiye vatandaşı Murat Güloğlu’nun müdürü olduğu kâğıt malzeme fabrikası ile Rıza Hüseyni isimli İran vatandaşına ait mobilya fabrikasında incelemelerde bulunarak bilgi aldı.

Hoy’da bulunan Şems-i Tebrizi türbesini de ziyaret eden Türkiye heyeti, daha sonra şehir merkezini, kentin kapalı çarşısını ve yeni açılan çok katlı Şems Alışveriş Merkezini gezdi.

Kentteki ilk gün temaslarının sonunda Vali Taşyapan, Hoy Kenti Fermandarı Hüseyin Sivani Asl’i makamında ziyaret etti. Burada, hudut güvenliği görüşmeleri için kente gelmelerine rağmen, fermandarın kendilerine vakit ayırmasından memnuniyet duyduğunu kaydeden Vali Taşyapan, Fermandar Asl ile yoğunluklu olarak Kapıköy Sınır Kapısının mevcut durumu ve ticari konular hakkında görüştü. Vali Taşyapan, Fermandar Asl’e Hoy ile Van arasındaki karayolunun standartlara uygun halde, özellikle büyük araçların geçeceği şekilde bitirilmesi taleplerini iletti. Vali Taşyapan ve Hoy Fermandarı Hüseyin Sivani Asl, görüşme sonunda İran Devlet Televizyonuna açıklamalarda bulundu.

Hoy’daki temasların ikinci gününde ise, Cihangerdi Otel’de bir araya gelen iki ülke heyeti, dostane ve samimi şekilde gerçekleşen görüşmelerin ardından kâğıda dökülen mutabakat metninin imza törenine tanıklık etti.

Vali Taşyapan ve Hoy 1. Derece Hudut Komiseri Albay Hasan Hasanlu, hayırlı olması dilekleriyle toplantıda alınan kararların altına birlikte imza attı. Vali İbrahim Taşyapan başkanlığındaki Türkiye heyetinin Hoy ziyareti imza töreninin ardından karşılıklı jestlerle son bulurken, heyet karayoluyla Kapıköy Sınır Kapısından geçerek Van’a döndü.
 

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Bingöllü sporcular 8 madalya kazandı


Van Spor

Galatasaray, Rams Park'ta Fırtına Gibi Esti: Kayserispor'u 4-0 Mağlup Etti!


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da "Murat Yıldırım" dönemi başladı


Van Spor

Burak Altıparmak Elazığspor’da


Van Spor

Iğdır FK - Antalyaspor maçının ardından


Van Spor

Erzincanlı halterci Özbay Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Iğdır FK: 6 - Antalyaspor: 0


Van Spor

Satrançta Elazığ gururu: Türkiye şampiyonu ve milli davetler


Van Spor

Ergan Dağı’nda Minikler Festivali ödül töreni düzenlendi


Van Spor

Erzincanlı karateciler Türkiye Yıldızlar Ligi finallerinden 5 madalya ile döndü


Van Spor

Elazığlı sporcular gümüş madalya kazandı


Van Spor

Ergan Dağı Kayak Merkezi’nde yarışma heyecanı başladı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 2 - Altınordu: 0


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a para cezası


Van Spor

Erzincanlı sporcular Trabzon’daki havalı silahlar müsabakalarına damga vurdu


Van Spor

Erzincanlı kayakçılar Hakkari’den 6 madalya ile döndü


Van Spor

Iğdır FK - Manisa FK maçının ardından


Van Spor

Serkan Özbalta: "Önümüzde 15 hafta var ve çok sayıda final maçı oynayacağız"


Van Spor

Iğdır’ın yeni stadyumunun açılışını Bakan Osman Aşkın Bak gerçekleştirdi


Van Spor

Ümit İnal: "4-0’lık yenilgi ağır oldu"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Manisa FK: 0


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ