Vali Mustafa Masatlı, hayvancılık eğitim programına katıldı

Ardahan Valisi Mustafa Masatlı, Valiliğimizin Talebiyle Tarım Ve Orman Bakanlığı Tarafından 2019 Yılı İçerisinde Uygulanması Planlanan, Üreme Verimliliği Projesi, Etçi Irklar Ve Melezlemelerin Yaygınlaştırılması, Sürü Büyütme Ve Y

Genel 1.07.2019 16:50:00 0
Vali Mustafa Masatlı, hayvancılık eğitim programına katıldı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 01.07.2019 16:50

Ardahan Valisi Mustafa Masatlı, Valiliğimizin talebiyle Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2019 yılı içerisinde uygulanması planlanan, Üreme Verimliliği Projesi, Etçi Irklar ve Melezlemelerin Yaygınlaştırılması, Sürü Büyütme ve Yenileme Desteklemesiyle ilgili düzenlenen eğitim programına katıldı.

Valilik Toplantı Salonunda düzenlenen eğitim programına, Vali Mustafa Masatlı, Vali Yardımcısı Salih Kalkan, Bakanlıktan Gelen Uzman Ekip, il ve ilçe tarım müdürlüğü yetkilileri, DSYB temsilcileri, hayvan üreticileri ve yetiştiricileri katıldı.

Eğitim programının açılışında konuşan Vali Mustafa Masatlı, Ardahan’da hayvancılığı geliştirmek, hayvan hastalıklarınıI önlemek, buzağı atımlarının önüne geçmek ve üreticilerin temel geçim kaynağına sahip çıkmak adına her türlü gayreti gösterdiklerini söyledi.

Vali Masatlı, daha sonra şöyle konuştu: “Bugün burada düzenlenen eğitimlerin ilimize büyük katkı sağlayacağına inanıyorum. Ülkemizde uygulanan son yıllardaki tarım ve hayvancılık politakaları ve destekleriyle önemli aşama katedildiğini, 2023 tarım hedeflerine göre çalışıldığını, Bizim ilimiz büyükbaş hayvancılık üssü konumunda olduğunu, büyükbaş hayavncılık üssü olmakla beraber önemli derecede arı popülasyonuna da sahip ve Türkiye’nin tek gen merkezidir. Bizim burada ki insanlarımız, yetiştiricilerimizin hayvancılıktaki kapsamı mera hayvancılığıdır. İlimizin yüzölçümüne baktığımızda Türkiye’de en fazla mera oranına sahip illerden biridir.. Fakat biz bundan yeterince yararlanamadığımız gibi çok ciddi derecede hayvan hastalıklarıyla mücadele ediyoruz. Ayrıca buzağı atımlarıyla mücadele veriyoruz. Bu sene biz meralarımızı yerel yetiştiricilerimize verdik, onlar meralarımızı kullansınlar dedik. Bunu yaptık ve arkasından kontrol mekanizmasını oluşturduk. Çok sıkı bir tedbir uyguladık. Bunlarla birlikte aşılamaya önem verdik. Aşılamayı yüzde 110’a çıkardık. Özel idareden ayrılan 30 bin TL’yi, 300 bin TL’ye çıkardık. Biz gerekiyorsa bir kilometre yol yapmayacağız ama hayvancılığı burada geliştirmek, buzağı atımlarını önlemek için mücadele edeceğiz. Buzağı atımlarının ilimize verdiği kaybı araştırdık. İlimizde bu oranın Türkiye ortalamasının üç kat üzerinde, yüzde 16 olduğunu gördük. Bu çok vahim bir tabloydu. İlimize verdiği kayıp ise 70 milyon TL’dir. Bunu yıllara yaydığınızda kayıp oranı çok fazladır. İşte biz bununla mücadele ediyoruz. Suni tohumlama konusunda da araştırmalar yaptık ama mera hayvancılığı için verimli olmadığı gerekçesiyle yöremize uygun yerli sığırların ürümesi konusunda çalışmalar yapıyoruz. Ayrıca Bakanlığa bilgi verdik, talepte bulunduk, ‘gelin bize eğitim verin’ dedik. İşletmelerimiz çok küçük. Bir üreticimizin bir buzağıyı kaybetmesi demek o üreticinin bir yıl kendisine gelememesi demektir. İşte bizim hayvancılığa, meralara, hayvan hastalığına verdiğimiz önemin altında yatan temel sebepler bunlardır. Biz burada gerek et gerekse süt üretimini arttırmak, üreticilerimizin kazancını arttırmak için her türlü çabayı sarf edeceğiz. Çünkü bu bizim geçim kaynağımızdır.”

Arıcılık konusunda da değinen Vali Masatlı, “Bizim durumumuz şu; ilimiz, dünyada 4 ırktan birisi olan Kafkas Arısının gen merkezidir. Dünyada ki kovan sayısı oranında ikinciyiz. Bal üretiminde üçüncüyüz, verimlilikte ise 9.9 kilogram ile Türkiye ortalamasının yüzde 50 altındayız. Normalde bizim endemik bitki floramız var. Biz ondan yararlanamıyoruz. Bizim, bu oranı arttırmak gibi bir derdimiz elbette olacak. İşte bunun için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz” diye konuştu.

Toplantıda, Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından gündemle ilgili sunumlar yapıldı. Bakanlıktan gelen uzman ekip ise tarım yetkililerini, üretici birlik temsilcilerini, üretici ve yetiştiricileri bilgilendirdi.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Çakmur’dan stadyum açıklaması


Van Spor

Elazığspor’da Erkan Sözeri galibiyetle başladı


Van Spor

Beşiktaş, Göztepe'yi Farklı Geçerek Süper Lig'de Puanını 3'e Çıkardı


Van Spor

Erzurumspor FK - Serikspor maçının ardından


Van Spor

Kars 36 Spor: 2 Doğubayazıt Spor: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 1 - 68 Aksaray Belediyespor: 1


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Diyarbekirspor: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig Erzurumspor FK: 4 - Serikspor: 0


Van Spor

Hakkârili sporculardan büyük başarı


Van Spor

Iğdır FK - Esenler Erokspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Esenler Erokspor: 3


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 0 - Kırşehir FSK: 1


Van Spor

Digor Gençlik ve Spor Müdürü Bahattin İnce ve milli sporcu Tuğba Toptaş’tan, Kaymakam Kahraman’a ziyaret


Van Spor

Elazığspor’da Enes Soy sakatlandı


Van Spor

Yeşilyurtspor-Diyarbekir Spor karşılaşmasının hakemi belli oldu


Van Spor

Erzincan’da "Spor Güvenliği Semineri" düzenlendi


Van Spor

Engelleri aştı, Türkiye 5’incisi oldu


Van Spor

Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Kafkas Üniversitesi’nden ÜNİLİG Kar Boccesi Türkiye Şampiyonası’nda çifte başarı


Van Spor

Kars 36 Spor: 1 Batman Sason Spor: 1


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor Başkanı Ramazan Ayhan: "Kurumsal kimliği olan bir kulüp inşa etmek için yola çıkıldı"


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ