Vali Baruş’tan kayısı rekoltesi ile ilgili açıklama

2020 YILI KAYISI HASAT SEZONU ÖNCESİ AÇIKLANAN TAHMİNİ KAYISI REKOLTESİNE YAPILAN İTİRAZLARA DEĞİNEN VALİ AYDIN BARUŞ, “ŞAHİT OLUYORUZ Kİ SPEKÜLATİF AMAÇLI BAZI AÇIKLAMALAR YAPILIYOR. BUNLARA İTİBAR EDİLMEMESİ GEREKİYOR” DEDİ.

Genel 16.06.2020 18:15:46 0
Vali Baruş’tan kayısı rekoltesi ile ilgili açıklama
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 16.06.2020 18:15

2020 yılı kayısı hasat sezonu öncesi açıklanan tahmini kayısı rekoltesine yapılan itirazlara değinen Vali Aydın Baruş, “Şahit oluyoruz ki spekülatif amaçlı bazı açıklamalar yapılıyor. Bunlara itibar edilmemesi gerekiyor” dedi.

Kayısı üretiminde ilk sırada yer alan Malatya’da bugünlerde hasat öncesi açıklanan tahmini kayısı rekoltesi tartışması yaşanıyor. Malatya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bünyesinde Malatya Ticaret Borsası, Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası, Kayısı Araştırma Enstitüsü, Kayısı Araştırma ve Geliştirme Vakfı temsilcilerinin oluşturduğu rekolte tespit komisyonu tarafından geçtiğimiz hafta açıklanan rekolte ziraat odaları ile bazı üreticilerin tepkisine yol açtı.

Rekoltenin yüksek gösterilerek kayısı fiyatlarının düşük olacağı endişesi nedeniyle ziraat odaları ve üreticiler tespitin doğru yapılmadığını savunuyor. Rekolte tartışmaları sürerken Vali Aydın Baruş’da konuyla ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Malatya’da şuanda 8 milyon meyve veren kayısı ağacının bulunduğunu ifade eden Baruş, bu nedenşe Malatya’nın kayısıda dünyada ve Türkiye’de de rakipsiz bir konumda olduğunu söyledi. Kuru kayısın ihracatı ile Malatya’ya her yıl yaklaşık 300 milyon dolar ekonomik girdiğinin de geldiğini ifade eden Baruş, “Üreticimizin hak ettiği kazancı elde etmesi ve kayısı ticareti ile uğraşan ticaret erbabının gerekli faaliyetleri sürdürebilmesi için tüm tedbirlerin alınması önemli” dedi.

Bu yıl kayısı da don ve dolu zararlarının yanı sıra Manolya hastalığının da baş gösterdiğini dile getiren Baruş, yapılan tespitlerde 237 mahallede 3 bin 685 kayısı üreticisinin yaklaşık 57 bin 907 dekar alanında hasar oluştuğunu söyledi. Bu hasarın karşılanması için gerekli girişimlerde bulunduklarını ve konuyu Cumhurbaşkanlığına ilettiklerini anlatan Baruş, “Monilya hatalığı TARSİM kapsamında zararı karşılanan hasarlara girmiyor. Dolayısıyla çiftçimizin bu noktada hasarının karşılanması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz” ifadelerine yer verdi.

Malatya’da 1978 yılından beri tarım müdürlüğü tarafından her yıl kayısıda tahmini rekoltenin açıklandığını anımsatan Baruş, bu yıl ise Tarım ve Orman Bakanlığı’nın talimatları doğrultusunda ilgili kurumların temsilcilerinin oluşturduğu bir komisyon kurduklarını söyledi. Şuana kadar yapılan rekolte tahminlerinin gerçek üretim bandına yakın olduğunu ifade eden Baruş, “Bu çalışma 15 yıldır yapılıyor. Yapılan rekolte tahminlerinin her yıl gerçek üretime çok takın olduğunu doğrulamış bulunuyoruz. 78 yılından beri 2 milyon 560 bin 420 ton kuru kayısı üretimi yapıldığı görülüyor ilimizde. Yapılan tahminlerde de bu oranın çok büyük oranda tuttuğunu görüyoruz. Geçen yılda 87 bin 642 tonkuru kayısı tahmini rekoltesi açıklandı. Büyük oranda tahminlerin tuttuğunu görüyoruz. Bu rakamın bu yılda Bakanlığımızın talimatı kapsamında ilimizde ki ilgili kurumların katılımı ile tespit ettik. Tespit komisyonu oluşturuldu. Saha çalışmaları gerçekleştirildi. Komisyon üyeleri daha sonra toplanarak ilçe tarım ve orman müdürlükleri ile bu çalışmayı tamamladı” dedi.

Bu yılki tahmini yaş kayısı rekoltesinin 381 bin 737 ton olarak açıklandığını kaydeden Baruş, bunun 40 bin 637 tonunun yaş olarak piyasaya sunulacağını ve geri kalan 341 bin 100 tonun ise kurutularak 85 bin 375 ton kuru kayısı elde edileceğinin tahmin edildiğini ifade eti.

Üreticiler ve kayısı ticareti ile uğraşan ticaret erbaplarının tahmini rekolte açıklaması ile hareket ettiğini belirten Baruş, “Ancak şahit oluyoruz ki spekülatif amaçlı bazı açıklamalar yapılıyor. Bunlara itibar edilmemesi gerekiyor. Bu açıklamalar ticaret erbabımıza, üreticilerimize zarar veriyor. Yaptığımız çalışmaları kamuoyuyla paylaşarak üreticilerimizi koruma amacındayız. Bu çok önemli bir konu neticede. İnşallah verimli bir kayısı üretim mevsimi geçiririz” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Malatya Voleybol deplasmanda, Nicer Hotel Voleybol evinde galip geldi


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 2 - Karaman FK: 0


Van Spor

Fenerbahçe'de Şok Karar: İrfan Can ve Cenk Tosun Kadrodan Çıkarıldı


Van Spor

Kars 36 Spor: 4 Şırnak Petrol Spor: 1


Van Spor

Nesine 3. Lig: Malatya Yeşilyurt Spor: 0 - Erciyes 38 Futbol: 0


Van Spor

Bitlis Spor 1916, Ağrı Doğubeyazıt’ı 1-0 mağlup etti


Van Spor

Necdet Ayaz, adının verildiği sahada eşiyle birlikte koştu


Van Spor

Tarihi Gece: Ay-Yıldızlılar Bulgaristan'da Fırtına Gibi Esti!


Van Spor

Arda Güler'den Coşkulu Mesaj: "Sesimizi Yer, Gök, Su Dinlesin!"


Van Spor

A Milli Takım'dan Bulgaristan'da 6 gollü tarihi zafer


Van Spor

Kars’ta sporun enleri ödüllendirildi


Van Spor

Yeşilyurtspor evinde ilk galibiyetini almak istiyor


Van Spor

Kars 36 Spor, Şırnak Petrol Spor karşılaşmasının hakemleri belli oldu


Van Spor

Okan Buruk'tan Berkan Kutlu Kararı: Galatasaray'da Yol Ayrımı


Van Spor

Yıldız Futbolcudan Jose Mourinho İtirafları: "Her Gece 'Miki, Lütfen Git' Mesajı Atıyordu"


Van Spor

Galatasaray Başkanı Özbek'ten Flaş Kerem Açıklaması: "TFF İnceleme Başlattı, FIFA ve UEFA Cezaları Var"


Van Spor

Erol Bulut, Süper Lig'e Antalyaspor ile Dönüyor: "2 Yıllık İmza"


Van Spor

Real Madrid'den Kritik Hamle: Nico Paz'ın Geri Dönüşü Arda Güler'in Önünü Kesecek mi?


Van Spor

Galatasaray, Okan Buruk ile Yeni Sözleşmeyi Açıkladı: "Resmileşti"


Van Spor

Galatasaray'da Transfer Rüzgarları: Icardi'nin Geleceği ve Barış Alper'in Yeni Sözleşmesi


Van Spor

Hakkari’de Okul Sporları Kros Yarışları yapıldı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ