Vali Azizoğlu; 'Muhtarlar demokrasinin temelidir'

Genel 19.10.2017 15:32:07 0
Vali Azizoğlu;
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 19.10.2017 15:32
Erzurum’da, 19 Ekim ‘Muhtarlar Günü’ çeşitli etkinliklerle kutlandı. Sabah kahvaltı yapıp ardından Havuzbaşı Atatürk anıtına çelenk sunan muhtarlar, daha sonra Vali Seyfettin Azizoğlu’nu makamında ziyaret etti.
Merkez Mahalle Muhtarlarının hemen hepsinin katıldığı ziyaret, karşılıklı fikir alış verişi içerisinde geçti. Muhtarların demokrasinin temelini oluşturduklarına dikkat çeken Vali Azizoğlu, “Muhtarlık müessesesi demokrasinin en temel kurumlarının başında gelir. Türk Milletine; Osmanlı İmparatorluğu döneminde demokrasiye hediye ettiği kurumların başında muhtarlık geliyor. Bu sebeple, muhtarlıklar bizim için temel idari birim olarak vazgeçilmez bir kurumumuzdur. Muhtarlık kurumu aynı zamanda tüzel kişiliktir. Yani devletin 3 tane mahalli idari birimi var; il özel idaresi, belediyeler ve muhtarlıklardır. Bu ne demektir; kendi başına karar alma, dava açma, dava da taraf olma, salma yaparak; satın alma, satma, imece usulüyle bulunduğu köy ve mahalle halkına hizmet için iş yaptırma hakkına sahiptir. Bulunduğu köyün mahallenin en küçük idari birimidir. Tüm idari işlerinden sorumludur. İnsanlar arasındaki bir takım sıkıntıların çözmesinde yetkileri vardır. Böyle önemli bir vazifenin ülkemizde vazgeçilmez olduğunu devleti idare edenlerin hepsi de yakından biliyor” diye konuştu.
Muhtarın ayrı bir bütçesi olmalı
Muhtarlık müessesini canlandırmak onu daha aktif hale getirmek, köyde sorunları çözecek imkânla donatmak maksadıyla, Cumhurbaşkanımızın muhtarlarımızla zaman zaman toplantılar yaptığını dile getiren Vali Azizoğlu, “Muhtarlarımız tüzel kişi olduğuna göre aynı zamanda bütçe yapma hakkına sahiptir. Ama içini dolduracak kaynak olmadığı için işlerini yaptırmakta zorlanıyor. Bunu valilikler, kaymakamlıklar, belediyeler vasıtasıyla yaptırmaya çalışıyor. Ama bir bütçesi olsa kaynakla doldurabilsek, küçük işleri yapabilir. Örneğin, okul, cami, altyapı gibi hizmetlerini çok rahat halleder. Kapı kapı dolaşmasına ve zaman kaybetmesine gerek kalmaz” dedi.
Tek gayemiz hizmettir
Erzurum Muhtarlar Derneği Başkanı Cemal Korkmaz, bu yılki kutlamaların bir bayram havasında geçtiğini söyledi.
Devletin tüm birimlerini yanlarında gördüklerini ifade eden Korkmaz, “26 ay içerisinde Cumhurbaşkanımız 40’ncı muhtarlar toplantısını gerçekleştirdi. Bu da muhtarlara verilen önemi göstermektedir. Devletimizin katkılarıyla birlikte bu yılki kutlamalarımız bir Cumhuriyet Bayramı havasında geçmektedir” şeklinde konuştu.
Birçok konuda muhtarların görev aldığını fakat yetki konusunda sıkıntıların olduğunu belirten Korkmaz, “Cumhurbaşkanımızın başkanlık sistemine muhtarlık sistemini de uyarlaması yetki konusunda bizleri umutlandırıyor. Muhtarlarımızın tek gayesi vatandaşa hizmettir” dedi.
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Yeni Malatyaspor kalesini gole kapatamıyor


Van Spor

Atlı cirit ön eleme müsabakaları Erzincan’da yapıldı


Van Spor

Fenerbahçe Samsunspor Engeline Takıldı: 19 Mayıs'ta Golsüz Beraberlik


Van Spor

Iğdır FK - İstanbulspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 2 - İstanbulspor: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2- Aliağa Futbol Kulübü: 2


Van Spor

Yeni Malatyaspor 1- Somaspor 7


Van Spor

Bingöllü milli atletten Balkan Şampiyonası’nda bronz madalya


Van Spor

Galatasaray ve Beşiktaş'tan Heyecan Dolu Derbi: Rams Park'ta Skor 1-1


Van Spor

İngiliz Futbol Efsanesi Lineker, Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen'den Özür Diledi


Van Spor

Korkut’ta tenis antrenmanları sürüyor


Van Spor

Elazığspor Asbaşkanı Şerifoğulları’na ceza


Van Spor

Fenerbahçe, Fransız ekibi Nice’i İstanbul’da 3. kez yendi


Van Spor

Erzurumspor’da borç engeli tamamen kalktı


Van Spor

Çıran’dan sağduyu çağrısı


Van Spor

Galatasaray - Beşiktaş derbisini Yasin Kol yönetecek


Van Spor

Erzurumspor FK, Vanspor FK maçının hazırlıklarını sürdürdü


Van Spor

Osimhen geri döndü! Galatasaray'dan tek golle tarihi zafer


Van Spor

Elazığspor’da Mustafa Sarıgül dönemi


Van Spor

Teknik Direktör Fırat Gül: "Elazığspor’a başarılar diliyorum"


Van Spor

Elazığspor’da Fırat Gül’le yollar ayrıldı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ