Uzmanından kronik hastalara rinoplasti ameliyatı ile ilgili uyarı

- Medicana International İstanbul Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Esra Bayrı: - 'Rinoplasti ameliyatı, her ne kadar göreceli olarak kısa süreli ve erken dönemde hastaneden taburculuğun hedeflendiği bir ameliyat olsa

Genel 7.12.2020 15:23:47 0
Uzmanından kronik hastalara rinoplasti ameliyatı ile ilgili uyarı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 07.12.2020 15:23

İSTANBUL (AA) - Medicana International İstanbul Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Esra Bayrı, burun iskeletinin hem fonksiyonel bakımdan hem de estetik görünüş olarak yeniden düzenlenmesi yöntemi olan rinoplastiye ilişkin, "Rinoplasti ameliyatı, her ne kadar göreceli olarak kısa süreli ve erken dönemde hastaneden taburculuğun hedeflendiği bir ameliyat olsa da netice itibarıyla vücuda yapılan çeşitli girişimleri ve anestezi kullanımına bağlı bazı riskleri beraberinde getirir." ifadesini kullandı.

Medicana'dan yapılan açıklamada, günümüzde hem estetik kaygılar hem de solunum yolu ile ilgili çeşitli şikayetler nedeniyle sıklıkla uygulanan tedavi yöntemlerinin başında rinoplasti-septorinoplasti cerrahisinin geldiği belirtildi.

Rinoplastinin; burun iskeletinin hem fonksiyonel bakımdan hem de estetik görünüş olarak yeniden düzenlenmesi ile gerekirse beraberinde soluk alıp vermenin kolaylaştırıldığı ve güzel bir görünüme kavuşturulduğu bir cerrahi yöntem olduğu aktarılan açıklamada, kısa bir ameliyat sonrası erken dönemde hastaneden taburculuğun hedeflendiği bu yöntemin, akla birtakım soruları da beraberinde getirdiği kaydedildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Medicana International İstanbul Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bayrı, rinoplasti ameliyatının, her ne kadar göreceli olarak kısa süreli ve erken dönemde hastaneden taburculuğun hedeflendiği bir ameliyat olsa da netice itibarıyla vücuda yapılan çeşitli girişimleri ve anestezi kullanımına bağlı bazı riskleri beraberinde getirdiğini vurguladı.

Bayrı, özellikle burun bölgesinin iyi kanlanan bir doku bütünlüğüne sahip olması, cerrahi sonrası enfeksiyon etkenlerine açık olması ve genel anestezi altında yapılması sebebiyle ameliyat öncesi doğru hastanın belirlenmesinde ve ameliyat hazırlığında çeşitli ölçütlerin göz önünde bulundurulduğunu aktardı.

Öncelikle çeşitli sağlık sorunlarından ileri gelen kanama bozukluğuna sahip kişilerde, ameliyat öncesinde mümkünse kanama bozukluklarının kontrol altına alınması gerektiğini belirten Bayrı, "Şayet alınamıyorsa ameliyat kararı yeniden gözden geçirilmelidir. Bu anlamda hemofili, Von Willebrand hastalığı veya trombosit sayısındaki düşüklük gibi çeşitli kanamaya yatkınlık durumlarına sahip hastaların rinoplasti kararı öncesi dikkatle değerlendirilmesi çok önemlidir." ifadelerini kullandı.

Bayrı, ameliyat sonrası enfeksiyon riski yüksek kişilerin bu anlamda ön değerlendirme sonrası ameliyat kararı alması gerektiğini vurguladı.


- "Kronik hastalıkları olan kişilerin ilaçlarının yeniden düzenlenmesi gerekebilir"


Prof. Dr. Esra Bayrı, diyabet, böbrek yetmezliği veya bağışıklık sistemini baskılayıcı düzenli ilaç kullanan kişilerin rinoplasti cerrahisi açısından çeşitli riskler taşıdığının unutulmaması gerektiğine işaret ederek, bu kişilerde altta yatan hastalığın kontrol altına alınması veya ilaçlarının yeniden düzenlenmesinin gerekebileceğini kaydetti.

Genel anestezide kullanılan çeşitli ilaçlara yönelik alerjisi bulunan veya genel anestezi kullanımının sakıncalı olduğu hastalara rinoplasti cerrahisi uygulanmasının sakıncalı olabileceğine dikkati çeken Bayrı, bu kişilerin, ameliyat öncesi anestezi uzmanı hekim tarafından dikkatle değerlendirilmesi ve alternatif yöntemlerin ele alınmasının gündeme gelebileceğini aktardı.

Rinoplasti cerrahisinin, genel anestezi altında açık veya kapalı yöntemle gerçekleştirilebildiğini bildiren Bayrı, devamla şunları kaydetti:

"Buna göre, iki yöntemde uygulanan kesinin boyutu farklılık arz etse de burun iskeletinin yeniden düzenlenmesi söz konusu olduğundan rinoplasti cerrahisinin önemli bir ameliyat olduğunu söylemek mümkündür. Özellikle diyabet, hipertansiyon, karaciğer ve böbrek yetmezliği ve çeşitli romatolojik rahatsızlıklar gibi uzun süreli ve düzenli ilaç tedavisini gerektiren kronik hastalıkları olan kişilerde, ameliyat sonrası kan şekerinin düzenlenmesi, ilaç tedavisinin yeniden planlanması gibi çeşitli konular gündeme gelebilir. Bununla birlikte ameliyat öncesi gerek anestezi uzmanı hekimin yönlendirmesi ile, gerek ameliyatı uygulayacak cerrahi ekibin ameliyat öncesinde, ameliyat esnasında ve sonrasında yürüttükleri takip ve tedavi süreciyle kronik hastalığı olan kişilerde meydana gelebilecek sorunlar önlenmekte ve kontrol altına alınmaktadır. Bu tarz kronik rahatsızlığı olan kişilerde kan şekeri, tansiyon veya çeşitli ilaçların kullanımına ait düzenlemeler başarıyla yerine getirilmekte ve cerrahinin uygulanması açısından önemli bir problem meydana getirmemektedir."


- "Tedavinin azami düzeyde başarılı olması kemik ve kıkırdak dokularının gelişimlerini tamamlamasına bağlı"


Medicana International İstanbul Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bayrı, rinoplastinin, gelişimini tamamlamış burun iskeletinin ve bu iskeletin yapısını oluşturan kemik ve kıkırdak dokularının estetik ve fonksiyon anlamında yeniden düzenlenmesi işlemi olduğunu hatırlatarak, "Dolayısıyla cerrahi tedavinin azami düzeyde başarılı olması kemik ve kıkırdak dokularının gelişimlerini tamamlamasına bağlıdır. Aksi takdirde cerrahi sonrası düzenlenen dokular gelişimlerine devam ederken, hedeflenen estetik görünüm ve solunum fonksiyonu kaybedilebilir." uyarısında bulundu.

Burun iskeletinin gelişiminin kadınlarda 16 yaşında, erkeklerde ise 17-18 yaşlarında tamamlandığını, bu doğrultuda, rinoplasti cerrahisinin cinsiyete göre bu yaşlar ve sonrasında uygulanabildiğini hatırlatan Bayrı, "Bununla birlikte solunum fonksiyonu yönünden ciddi sorun yaşayan ve hem vücut sağlığı hem de hayat kalitesi bakımından ciddi manada olumsuz etkilenen kişilerde, fonksiyonel düzeltmenin hedeflendiği rinoplasti cerrahileri daha erken yaşlarda yapılabilmektedir." ifadelerini kullandı.



Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığlı güreşçi Balkan Şampiyonasında


Van Spor

Derbi öncesi moral buldu! Beşiktaş 3 puanı 3 golle aldı


Van Spor

Galatasaray, Liverpool’u konuk edecek


Van Spor

Elazığspor: "Hakem maçın gidişatını tamamen değiştirmiştir"


Van Spor

Hakkarili Zehra Özdemir dünya 6’ncısı oldu


Van Spor

Plaj futbolu Adilcevaz etabı sona erdi


Van Spor

Erzincan’da "Avrupa Spor Haftası" pedallarla kutlandı


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu badmintonda şampiyon oldu


Van Spor

Konyaspor, Başakşehir'i Sahanında Devirdi: 2-1'lik Galibiyetin Ardındaki Dramatik Anlar


Van Spor

Kadıköy'de Fırtına Gibi Başlangıç: Fenerbahçe Öne Geçti!


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Batman Petrolspor: 2


Van Spor

Yüksekovalı kayakçılar can güvenliği olmayan yollarda ter döküyor


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor berabere kaldı


Van Spor

Genç Yıldız Arda Güler, Madrid Derbisinde Rüzgar Gibi Esti: 11 Dakikada Gol ve Asist


Van Spor

Elazığlı sporcular milli takım seçmelerine davet edildi


Van Spor

Ağrı’da Avrupa Spor Haftası etkinlikleri düzenlendi


Van Spor

Avrupa Cross Snowboard Yarışları 2026’da Erzincan’da!


Van Spor

Galatasaray’dan ligde üst üste 15. galibiyet


Van Spor

Vali Hatipoğlu, başarılı gençlerle bir araya geldi


Van Spor

Speed Skating spor kulübü yönetiminden Çakmur’a ziyaret


Van Spor

Sporla yükselen şehir Erzincan!


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ