Uzaktan eğitim dolayısıyla 'okul çağı aşıları ihmal edilmemeli' uyarısı

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seda Topçu, koronavirüs salgını nedeniyle uzaktan eğitime geçilmesinin okul çağındaki çocukların aşılanmasını engellememesi gerektiğini belirtti.

Genel 19.12.2020 13:01:21 0
Uzaktan eğitim dolayısıyla
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 19.12.2020 13:01

ANKARA (AA) - Sağlık Bakanlığı tarafından okul çağı aşıları, ilköğretim 1'inci sınıfta KKK (kızamık, kızamıkçık, kabakulak) ve DaBT-İPA (difteri, boğmaca, tetanos, çocuk felci), 8'inci sınıfta da Td (tetanos, difteri) olarak uygulanıyor.

Kovid-19 salgını dolayısıyla uzaktan eğitime geçilmesinin ardından, Bakanlığın aldığı kararla bu aşılar, öğrencilere temmuzdan itibaren aile hekimliği birimlerinde yapılmaya başlandı.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seda Topçu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aile hekimliklerinde yapılan okul çağı aşılarının ihmal edilmesinin hem çocukların hem de toplumun sağlığını riske atacağını vurguladı.

Kovid-19 salgını sürecinde, aşıyla önlenebilen diğer bulaşıcı hastalıklarla da mücadelenin sürdüğüne dikkati çeken Topçu, "Kızamık yakın geçmişe kadar salgınlara yol açmış, ülkemiz de dahil birçok ülkede çok sayıda çocuğun ölümüne ya da engelli kalmasına neden olmuştur. Benzer şekilde difteri, boğmaca, tetanos, çocuk felci gibi hastalıklar yaygın bağışıklama sayesinde artık az görülmekte ya da görülmemektedir. Eğer aşılama hızları düşerse bu ölümcül seyreden hastalıklar, tekrardan karşımıza risk olarak çıkacaktır." diye konuştu.

Topçu, Kovid-19'dan daha bulaşıcı ve ölümcül olan kızamık gibi hastalıklarla karşı karşıya kalınmaması için aşılama hızının büyük oranda korunması gerektiğini belirterek, bunun için tüm topluma görev düştüğünü söyledi.

"Okullardaki eğitim öğretime ara verilmesi, çocukların aşılanmasını engellememeli"

Uzaktan eğitim sürecinde okul çağı aşılarının aile sağlığı merkezlerinde gerekli tedbirler alınarak titizlikle uygulandığını vurgulayan Topçu, "Salgın nedeniyle okullardaki eğitim öğretim hayatına ara verilmesi, okul çağındaki çocukların aşılanmasını engellememeli. Okul çağındaki çocukların, bağlı bulundukları aile sağlığı merkezlerinde aşılanmaları sağlanmalı ki toplumsal bağışıklamada herhangi bir risk oluşmasın." uyarısında bulundu.

Topçu, ebeveynlerin çocuklarının aşılarını takip etmeleri gerektiğini belirterek, "Tüm ebeveynlere düşen görev, çocuklarının aşı takvimlerini kontrol etmek ve eğer eksik aşıları varsa bağlı bulundukları aile sağlığı merkezleriyle görüşerek güvenle yaptırmak." ifadesini kullandı.


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Kastamonuspor: 2


Van Spor

Serikspor'da Finansal Kriz Patladı! Sergey Yuran; "Para Almıyoruz, Ayrılmak Zorunda Kalacağım"


Van Spor

Trabzonspor, 131 Hafta Sonra Tarihi Bir Seriye Ulaştı: Süper Lig'de 4 Maç 4 Galibiyet!


Van Spor

Galatasaray, 10 Kişi Kalan Göztepe'yi Zorlu Mücadelede 2-1 Mağlup Etti! Osimhen ve Sara Golleriyle Farkı Yarattı


Van Spor

Bandırmaspor, 45 Dakika 9 Kişi Mücadele Ettiği Maçta Esenler Erokspor'u Sahanda Göndermedi


Van Spor

RAMS Başakşehir Antalyaspor'u 4-0 Mağlup Etti: 5 Maçlık Galibiyetsizlik Serisi Sona Erdi!


Van Spor

Kars 36 Spor: 3 Bulanık Kop Spor: 0


Van Spor

Elazığ’da binin üzerinde karate sporcusu, Milli Takım’a seçilmek için ter döküyor


Van Spor

Hakkârili Bedirhan Durğun Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Fırtına seriye bağladı! Evinde Eyüpspor'u rahat geçti


Van Spor

Bölgesel Amatör Lig: Bitlis 1916 Futbol SK: 2 - Dersim Spor: 0


Van Spor

Nesine 2. Lig: Yeni Malatyaspor: 0 - 1461 Trabzon FK: 4


Van Spor

Bingöl’de 750 öğrenciye forma desteği


Van Spor

Bülent Bölükbaşı: "Çok sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Galibiyeti çok özlemiştik"


Van Spor

51 İlden bin 200 sporcu Elazığ’da karate için buluştu


Van Spor

TFF 3. Lig: Yeşilyurtspor: 0 - Kahramanmaraşspor: 2


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 2 - Ümraniyespor: 0


Van Spor

Korkut’ta atletizm antrenmanları sürüyor


Van Spor

Mehmet Akif Ortaokulu ilçe şampiyonu oldu


Van Spor

Kars 36 Spor’da hedef 3 puan


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ