Tarih: 16.11.2016 12:04

Tuşba'da ambalaj atıkları geri dönüşüme kazandırılıyor

Facebook Twitter Linked-in

Van’ın Tuşba Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği kapsamında üçüncü bir lisanslı firmayla daha protokol imzalayarak, ambalaj atıklarının geri dönüşüme kazandırılmasını sağlamaya devam ediyor.

Tuşba Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği kapsamında ilçe sınırları içerisinde biriken ambalaj atıklarının (kâğıt, karton, metal, plastik, kompozit) kaynağında ayrı ayrı toplanarak geri dönüşüme kazandırılması için üçüncü bir lisanslı firma ile daha toplama ve ayırma işlemlerinin yürütülmesi için protokol imzaladı. İmza protokolü Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, Tuşba Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Vehbi Akyürek ve firma yetkililerinin katılımları ile gerçekleştirildi. İmza protokolünün ardından konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Tuşba Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Vehbi Akyürek, “İlçemiz sınırları içerisinde biriken ambalaj atıkları, kaynağında ayrı toplanarak geri dönüşüme gönderiliyor. Bu işleri, belediyemiz ile sözleşmesi olan üç adet lisanslı toplama-ayırma tesisi yürütmektedir. Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği kapsamında ilçemiz sınırlarında bulunan kamu-kurum ve kuruluşları, alışveriş merkezleri, konutlar gibi yerlerden kâğıt-karton, plastik, metal ve kompozit nitelikteki ambalaj atıkları karışık olarak toplanmaktadır. Toplanan bu atıklar toplama-ayırma tesislerinde ayrılmaktadır. Bu atıklar türlerine göre ayrıldıktan sonra geri dönüşüm tesisine gönderilmektedir. 2015 yılından bu yana ilçemiz sınırları içerisinde toplanıp geri dönüşüme gönderilen ambalaj atığı miktarı 3 bin 211 tondur. Müdürlüğümüze bağlı Çevre Denetim ve Atık Yönetimi Birimi tarafından ambalaj atıklarının geri dönüşüme kazandırılmasının önemi ve çevreye etkileri konularında başta okullar olmak üzere, konutlarda ve kamu kurumlarında eğitim çalışmaları yapılmaktadır. Eğitim çalışmalarımızda bilgilendirici afiş, broşür ve kitapçıklar dağıtılmaktadır. 2015-2016 eğitim öğretim dönemi içerisinde ilçemize bağlı ilkokul, ortaokul ve liseler başta olmak üzere toplamda 56 okulda 5 bin 216 öğrenciye eğitim verilmiştir” ifadelerini kullandı.

Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe ise, sürdürülebilir kalkınmanın; ekolojiye zarar vermeden sağlanması gerektiğine dikkat çeken bir kavram olduğunu belirterek, “Sürdürülebilir kalkınma, bugünkü nesillerin ihtiyaçlarını, gelecek nesillerin kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmelerini tehlikeye atmaksızın karşılayabilen kalkınmadır. Değerlendirilebilir atıkların çeşitli fiziksel veya kimyasal işlemlerle ikincil hammaddeye dönüştürülerek tekrar üretim sürecine dahil edilmesine geri dönüşüm denir. İkinci bir tanım olarak da geri dönüşüm terimini, kullanım dışı kalan geri dönüştürülebilir atık malzemelerin çeşitli geri dönüşüm yöntemleri ile hammadde olarak tekrar imalat süreçlerine kazandırılması olarak açıklayabiliriz. Geri dönüşebilen maddeler; kağıt, plastik, piller, beton, bitkisel yağlar, alüminyum, cam, motor yağı, akümülatörler, organik atıklar ve elektronik atıklardır. Ambalaj atıklarının diğer evsel organik atıklardan ayrı biriktirilerek geri dönüşüme gönderilmesi ile maalesef düzenli depolamaya geçemeyen Van gibi Doğu Anadolu Bölgesinin en büyük büyükşehrinin vahşi depolama alanına gönderilen çöp miktarında azalma sağlanmaktadır. Ayrıca ambalaj atıklarının çevreye gelişigüzel atılması, atıkların uzun yıllar bozulmadan toprak üzerinde kalarak çevre kirliliğine ve görüntü kirliliğine yol açmasına sebep olmaktadır. Çevreye atılan bir kâğıt torba ve mukavva kutu bir ay, plastik şişe 100 yıl, teneke kutu 300 yıl, cam şişe 4 bin yıl boyunca doğada bozunmadan kalarak çevre kirliliğine yol açmaktadır. Bu atıkların geri dönüşümünde hammadde kullanılmadan yeni ürünlerin üretilmesi ile ülke ekonomisine katkı sağlanmaktadır. Ayrıca bir ton kâğıdın geri dönüşümü ile 17 adet ağaç, 1,450 litre petrol, 4000 kw enerji, 26.600 litre suyu tüketmemiş oluyoruz. 1050 adet geri kazanılmış plastik tepsiden 6 kişilik bir oturma grubu elde etmek mümkündür. 2,5 litrelik bir plastik şişe geri kazanılırsa 6 saatlik 60 watt’lık elektrik enerjisini tasarruf etmek mümkündür. 35 adet 2,5 litrelik kullanılmış pet şişesinden bir uyku tulumu yapmak mümkündür. Çocukların çok sevdiği cam bilyeler bile geri dönüştürülmüş bir cam ürünüdür. Odun kullanılarak bir ton kâğıt üretilirken 20-50 ton su tüketimi olmaktadır, Hâlbuki kullanılmış kâğıttan, kâğıt üretiminde ise sadece 5 ton su tüketimi olur” diye konuştu.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —