Türkiye'nin yavru aslan ve kaplanları Afrika yolcusu

Aslan Park'ta dünyaya gelen 4 aslan ve 3 kaplan yavrusu, Afrika'da yerinde koruma faaliyeti yürüten milli parklara bırakılacak.

Genel 4.10.2020 11:59:14 0
Türkiye
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 04.10.2020 11:59

İSTANBUL (AA) - Tuzla'da nesli tehlike altındaki yırtıcı kedilerin ex-situ korunma (gurbette koruma) faaliyetleri ile korunup, çoğalması amacıyla kurulan Aslan Park'ta dünyaya gelen 4 aslan ve 3 kaplan yavrusu Afrika'ya gönderilecek.

Aslan Park'ta dünyaya gelen ve bir yaşını yeni dolduran yavruların, nesillerinin devamlılığı ve doğal ortamlarında yaşayabilmeleri amacıyla Afrika'da yerinde koruma faaliyeti yürüten milli parklara bırakılması hedefleniyor.

Aslan Park Direktörü Gökmen Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aslan Park olarak gurbette koruma yöntemini uyguladıklarını, hayvanı yaşadığı doğal yaşam alanı dışında bir alanda koruma altında tuttuklarını, bunu yaparken bulunduğu alanın ölçüleri, toprak cinsi, içtiği su ve yediği besinin doğal yaşam ile uyumlu şekilde hazırlandığını söyledi.

Bu şartlar yerine getirildiğinde hayvanların mutlu olduğunu ve yavru dünyaya getirebildiğini belirten Aydın, "Biz de 1,5 yılda 9 kaplan, 4 aslan yavrusu elde ettik. Bu başarıyı da artık bu canlıları Afrika'daki milli parka göndererek taçlandırmak istiyoruz. Bu kapsamda Coşkun Bayrak'tar Doğa Koruma Derneği'ni kurduk. Burada hem yaban hayvanlarını konu alarak onlara yardımcı olmaya çalışacağız. Onları doğal yaşamına kavuşturacağız. Aynı zamanda sokak hayvanları için de kendi imkanlarımızla çözümler bularak o hayvanların daha sağlıklı daha güzel koşullarda yaşamlarını devam ettirmesini sağlayacağız." dedi.

Afrika'daki milli parklarla yazışma halinde olduklarını aktaran Aydın, her şey olumlu sonuçlandıktan sonra 4 aslan ve 3 kaplan yavrusunun Afrika'daki milli parka gönderileceğini belirtti.

"Dünya kaplan nüfusu son 100 yılda yüzde 90 oranında azaldı"

Bu aslan ve kaplanların gittikleri milli parkta akrabası olmayan eşi ile bir araya gelerek yeni yavrular dünyaya getireceğini veya dünyaya getirdikleri yavruların doğal yaşama bırakılabileceğini aktaran Aydın, sözlerine şöyle devam etti:

"Tüm canlı türlerinde azalma olduğunu biliyoruz. Bu durum yırtıcı kedilerde de oluyor. Dünya kaplan nüfusu son 100 yılda yüzde 90 oranında azaldı. Özellikle küresel ısınma, doğal yaşam alanlarının tahrip olması, avlanma gibi nedenlerden dolayı bu hayvanların sayısı oldukça azalıyor ve nesli tükenme tehlikesi altına giriyor. Biz de bulunduğu alandan çok uzakta olmamıza rağmen 7-8 nesil önce hayvanat bahçesine, sirke ya da ev ortamına düşmüş bu yavruları dar alanlardan kurtarıp, burada barındırıp, yaşamlarına uygun alanlar oluşturarak çoğaltıyoruz. 1,5 yılda kaplan nüfusuna 9 yeni kaplan, aslan nüfusuna da 4 yeni aslan ekledik. Aslanlarımızın 3'ü erkek birisi dişi. Kaplanlarımızda da bir dişi ve 8 erkeğimiz var.

Sadece aslanı, kaplanı oraya göndermek yetmiyor. Orada doğal yaşamdaki hayvanı korumak için yapılmış olan uluslararası projeler var. Biz dernek vasıtasıyla bu projelere de fon sağlıyoruz. Orada hayvan yem bulmakta zorlanıyorsa, onlara yem bırakıyoruz ya da bulunduğu koşullar dezavantajlı hale gelmişse onları bulunduğu milli parklarda daha iyi bakılması için gerekli çalışmaları yapıyoruz."

Vahşi kedilere Hayvanları Koruma Günü hediyesi

Öte yandan Aslan Parkta'ki aslan ve kaplanlara, 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla hediye amaçlı renkli paketler içinde sevdikleri yiyecekler hediye edildi.

Aslan ve kaplanlar barınaklarından çıkar çıkmaz yiyeceklerin kokusunu aldıkları hediye paketlerine yöneldi. Paketlerin renkli oluşu aslan ve kaplanlarda ilk başta şaşkınlık yaratsa da karınlarını doyurma güdüleri ağır bastı.

Gökmen Aydın, Aslan Park'taki aslan ve kaplanlara doğum günlerinde ve özel günlerde hediye verdiklerini belirterek, "4 Ekim Hayvanları Koruma Günü'nde onlara hediye vermek istedik. Hediye paketlerinin içinde onların çok sevdiği besinler vardı. Onlar da bunun karşılığını verdiler, sevindiler. Onların rutin bir beslenmesi var. Bu, beslenmelerinin dışında onlara ekstra bir hediye gibi oldu. Çünkü sonuç itibarıyla gurbette koruma yapılan bir alanda oldukları için beslenme programı da belirli diyetleri barındırıyor içerisinde. Ekstra bir ikram görmesi de onları mutlu ediyor tabi." şeklinde konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığ’da suda nefes kesen mücadele sona erdi


Van Spor

Fenerbahçe, Kasımpaşa Maçında 90+11'de Yıkıldı! Zirve Fırsatı Kaçtı


Van Spor

Çakmur’dan stadyum açıklaması


Van Spor

Elazığspor’da Erkan Sözeri galibiyetle başladı


Van Spor

Beşiktaş, Göztepe'yi Farklı Geçerek Süper Lig'de Puanını 3'e Çıkardı


Van Spor

Erzurumspor FK - Serikspor maçının ardından


Van Spor

Kars 36 Spor: 2 Doğubayazıt Spor: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 1 - 68 Aksaray Belediyespor: 1


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Diyarbekirspor: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig Erzurumspor FK: 4 - Serikspor: 0


Van Spor

Hakkârili sporculardan büyük başarı


Van Spor

Iğdır FK - Esenler Erokspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Esenler Erokspor: 3


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 0 - Kırşehir FSK: 1


Van Spor

Digor Gençlik ve Spor Müdürü Bahattin İnce ve milli sporcu Tuğba Toptaş’tan, Kaymakam Kahraman’a ziyaret


Van Spor

Elazığspor’da Enes Soy sakatlandı


Van Spor

Yeşilyurtspor-Diyarbekir Spor karşılaşmasının hakemi belli oldu


Van Spor

Erzincan’da "Spor Güvenliği Semineri" düzenlendi


Van Spor

Engelleri aştı, Türkiye 5’incisi oldu


Van Spor

Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Kafkas Üniversitesi’nden ÜNİLİG Kar Boccesi Türkiye Şampiyonası’nda çifte başarı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ