Türkiye'ye karşı harekete geçen 5 ülkeye can alıcı mesaj

Türkiye, kendisine karşı harekete geçen 5 ülkeye karşı dikkat çeken hamleler yaptı. Son bir ayda ABD, Katar, Umman, Nijer, Etiyopya başta olmak üzere Afrika, Körfez ve Asya ülkeleri ile karşılıklı kritik adımlar atıldı. Libya'nın

Genel 2.08.2020 15:16:59 0
Türkiye'ye karşı harekete geçen 5 ülkeye can alıcı mesaj
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 02.08.2020 15:16

Türkiye pandemi sonrası normalleşme sürecinde dış politikada hızlı bir trafik işletiyor. Son dönemde, Yunanistan, Fransa, İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır'ın Türkiye'ye karşı attığı adımlara Türkiye, "Sahada ve masada kazanım" stratejisi kapsamında Asya, Afrika, Orta Doğu ve Balkanlar'da diplomatik, askeri, siyasi alanlarda dikkat çekici hamleleriyle karşılık veriyor.

LİBYA'YA DESTEK ARTTI
Türkiye'nin, Libya’da meşru hükümetin yanında yer alan tarafları çoğaltma çabaları sonuç vermeye başladı. Katar adı Libya'daki gelişmelerle ilgili son günlerde gittikçe daha çok anılırken; Türkiye-Katar-Libya arasında da artışı dikkat çeken bir trafik işliyor. Son olarak Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanı Fayiz es-Serrac ve Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, 23 Temmuz'da İstanbul'da bir araya geldi. Türkiye'nin arabulucuğuyla UMH'ye destek vermeyi sürdüren Katar ile son bir ayda çeşitli düzeylerde dört ayrı temas yaşandı. Katar'ın yanı sıra, BAE'nin komşusu ve Körfez'de önde gelen ülkelerden Umman ile de ilişkiler geliştirilirken, her iki ülke de stratejik ilişkilerin günden güne güçlendiği mesajını veriyor. Bu kapsamda Umman, BAE merkezli DAMAC şirketini ülkeden çıkardı.

ABD'DEN DİYALOG ÇAĞRISI
Yine Türkiye'nin arabuluculuğuyla UMH'ye destek veren İtalya, Libya'da Rus paralı askerleri Wagner'in, UMH'nin Sirte ve Cufra operasyonunun engellenmesi amacıyla şehir içi ve kentin batısındaki yollara döşediği mayınların temizliği için devreye girdi.

Öte yandan, Türkiye'nin, ABD'ye Libya'da daha aktif olması gerektiği yönündeki çağrılarıyla ortak komite kurulması çalışmaları da son aşamaya ulaştı. Serrac'ın Türkiye ziyareti sırasında ABD'nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield ile görüştü. ABD'nin Libya Büyükelçiliği de son günlerde Sirte ve Cufra'da silahlı güçlerin silahlandırılması çalışmalarını hızlandırdı ve barışçıl diyalog çağrısı yaptı.

DİJİTAL DİPLOMASİ İLE SINIRLAR ORTADAN KALKTI
Türkiye yalnızca, Doğu Akdeniz ve Afrika'da değil, Asya'da da yeniliklerin öncüsü olmaya devam ediyor. Dışişleri Bakanlığı'nın öncülüğünde 2019 Ağustos'unda başlatılan, "Yeniden Asya Açılımı" kapsamında, 2020'nin ilk yarısında Türkiye'nin yurtdışındaki temsilciliklerinin katkılarıyla 60 maddelik eylem planındaki madde sayısı 100'ün üzerine çıktı. Her ülke bazında hangi faaliyetlere ağırlık verileceği, önceliklerin neler olacağı hususunda istişareler tamamlandı. Bakanlıklara Asya çalışmaları için koordinatör ataması yapıldı ve bu koordinatörlerin oluşturduğu uzmanlar komitesi eşgüdüm çalışmalarına başladı.

Asya açılımında esas öncelik ekonomik işbirliğinin güçlendirilmesi olacak. Ticari ilişkiler önündeki engellerin kaldırılması, eğitim, kültürel etkileşim, turizm ve özellikle savunma alanında işbirliğinin arttırılması hedefleniyor. Türkiye bu kapsamda, dijital diplomasi çalışmalarında sona yaklaştı. Asya'daki Türkiye temsilcilikleri, sanal fuarlara katılım sağlıyor, sanal heyet toplantılarını sürdürüyor. Dışişleri, dijital diplomasiyle sınırların ortadan kalktığını ifade ediyor.

ÇAVUŞOĞLU'NUN AFRİKA TURUNA LİBYA DAMGASI
Başta Libya'nın komşuları Cezayir, Tunus, Nijer ve Çad ile son dönemde ilişkilerini artıran Türkiye, son dönemde Mısır ile Hedasi Barajı gerginlik yaşayan Etiyopya'nın arabuluculuk teklifine de olumlu yaklaştı. Bunun yanında Çad, Senegal, Togo ve Somali ile de mevcut anlaşmalardaki eksikliklerin giderilmesi, yeni anlaşmalar imzalanması için çalışma yürütülüyor. Çavuşoğlu'nun, 20-22 Temmuz üç günlük Afrika ziyareti kapsamında Libya'nın güneyden komşusu Nijer ile dört yeni anlaşma imzalandı. Görüşmelerin ana gündeminde Libya'daki gelişmeler yer aldı. Kaynak: Milliyet
 

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığ’da basketbol bölge şampiyonası sona erdi


Van Spor

Avrupa ve dünya şampiyonu Erivan Barut, mezun olduğu okulda öğrencilerle buluştu


Van Spor

Elazığspor’dan 17 Yaş altı taraftarlara ücretsiz bilet


Van Spor

Elazığ’dan 4 büyük başarı


Van Spor

Erzurum GSK araç filosunu güçlendiriyor


Van Spor

Elazığspor - Şanlıurfaspor maç biletleri satışta


Van Spor

Elazığ’da suda nefes kesen mücadele sona erdi


Van Spor

Fenerbahçe, Kasımpaşa Maçında 90+11'de Yıkıldı! Zirve Fırsatı Kaçtı


Van Spor

Çakmur’dan stadyum açıklaması


Van Spor

Elazığspor’da Erkan Sözeri galibiyetle başladı


Van Spor

Beşiktaş, Göztepe'yi Farklı Geçerek Süper Lig'de Puanını 3'e Çıkardı


Van Spor

Erzurumspor FK - Serikspor maçının ardından


Van Spor

Kars 36 Spor: 2 Doğubayazıt Spor: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 1 - 68 Aksaray Belediyespor: 1


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Diyarbekirspor: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig Erzurumspor FK: 4 - Serikspor: 0


Van Spor

Hakkârili sporculardan büyük başarı


Van Spor

Iğdır FK - Esenler Erokspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Esenler Erokspor: 3


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 0 - Kırşehir FSK: 1


Van Spor

Digor Gençlik ve Spor Müdürü Bahattin İnce ve milli sporcu Tuğba Toptaş’tan, Kaymakam Kahraman’a ziyaret


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ