Türk Konseyi Özbekistan'daki seçim sürecini olumlu buldu

Türk Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Kocaman, 'Özbekistan'da yapılan genel seçimler, ülkede yeni kabul edilen seçim yasası ve uluslararası kabul görmüş standartlara uygun bir şekilde özgür, açık ve şeffaf yapıldı.' dedi.

Genel 23.12.2019 15:02:43 0
Türk Konseyi Özbekistan
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 23.12.2019 15:02

TAŞKENT (AA) - Özbekistan'da dün düzenlenen genel seçimleri izleyen Türk Konseyi Uluslararası Seçim Gözlem Misyonu, seçimlerin ülke yasalarına uygun olarak, özgür, açık ve şeffaf bir ortamda yapıldığını açıkladı.

Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Ömer Kocaman başkanlığındaki Türk Konseyi Uluslararası Seçim Gözlem Misyonu, dün Özbekistan'da yapılan Yasama Meclisi ve belediye meclisi üyeleri seçimlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kocaman, düzenlediği basın toplantısında, Türk Konseyi olarak ülkedeki seçimleri ilk defa izlediklerini kaydederek "Özbekistan'da yapılan genel seçimler ülkede yeni kabul edilen seçim yasası ve uluslararası kabul görmüş standartlara uygun bir şekilde özgür, açık ve şeffaf bir ortamda yapıldı." dedi.

Vatandaşların seçime aktif katılım sağladığını, özellikle kadın ve gençlerin seçime yoğun ilgi gösterdiğini, siyasi partilerin seçimlere yeni adaylarla katılmasının ülkenin yenilenme sürecinden geçtiğinin göstergesi olduğunu vurgulayan Kocaman, şöyle devam etti:

"Yeni bir seçim yasası ve yeni kadrolarla yapılan bu seçim, Özbekistan'ın geleceğinde gerçekten kilit bir rol oynayacaktır. Genç ve dinamik, dünyayı bilen yeni bir kadro ile Özbekistan, tüm alanlarda sürdürülen reform sürecini başarıyla gerçekleştirecek ve bölgenin en önemli devletlerinden biri haline gelecektir. Zaten tarihine baktığımız zaman Özbekistan, Türk dünyasının gözbebeği, en önemli unsurlarından birisidir."

Kocaman, bu seçimlerin Türk dünyasının geleceğine de hizmet edeceğinin altını çizdi.

Gözlem sürecinde siyasi partileri ziyaret ettiklerini, seçim sandıklarını gözden geçirdiklerini ve vatandaşlarla sohbet ettiklerini söyleyen Kocaman, seçim sonuçlarını etkileyecek ciddi bir sorun, eksiklik veya aksaklık görmediklerini, seçimlerin düzenli şekilde gerçekleştirildiğini kaydetti.

"Yeni Özbekistan, yeni seçimler"

"Yeni Özbekistan, yeni seçimler" sloganıyla düzenlenen seçimlerde, 5 siyasi partiden 750 aday Yasama Meclisindeki 150 sandalye için yarıştı.

Toplam 20 milyon 596 bin 570 kayıtlı seçmenin bulunduğu Özbekistan'daki 150 seçim bölgesinde 10 bin 260 sandık kuruldu. Yurt dışındaki Özbek vatandaşlar, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu ülkelerdeki Özbekistan'ın diplomatik temsilciliklerinde 55 sandıkta oy kullandı.

Seçimi 50'den fazla ülke ile aralarında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Dünya Seçim Organları Birliği (DSOB), Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ), İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ve Türk Konseyinin de bulunduğu kuruluşlardan 800'den fazla uluslararası gözlemci izledi. AGİT, ülkedeki parlamento seçimlerini ilk defa tam teşekküllü gözlem heyetiyle takip etti. Seçimleri 2 bine yakın yerli ve yabancı gazeteci de izledi.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Furkan Akar: "Hedefim ülkemi en iyi şekilde temsil etmek""


Van Spor

Turgut Özal Gençlik Merkezi’nin temeli atıldı


Van Spor

Elazığspor’da hazırlıklar başlıyor


Van Spor

Şampiyon taekwondocular ödüllendirildi


Van Spor

Hakemler iftar yemeğinde buluştu


Van Spor

Atatürk Üniversitesi sporcularından dünya arenasında çifte gurur


Van Spor

Milli sporcu Furkan Akar çiçeklerle karşılandı


Van Spor

Elazığspor’da 3 gün izin


Van Spor

Elazığ, trıatlonda yeni bir döneme ev sahipliği yaptı


Van Spor

Ardahan Kura Kadın Futbol Takım’ının yeni başkanı Songül Çelik oldu


Van Spor

Süphan Dağı tırmanışına tipi ve kar engeli


Van Spor

Kars’ta "Kadınlar Satranç İl Birinciliği Turnuvası" tamamlandı


Van Spor

Beşiktaş, Gençlerbirliği'ni 2-0 Mağlup Etti: Orkun Kökçü ve Olaitan Farkı Yarattı


Van Spor

Elazığspor son 5 maçından 13 puan çıkardı


Van Spor

Erzurumspor FK - Hatayspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 3 - Hatayspor: 0


Van Spor

Kopspor maçı ertelendi


Van Spor

Bitlisli taekwondocu Nurcihan Ekinci’nin hedefi 2032 Paralimpik Oyunları


Van Spor

Furkan Akar’dan tarihi madalya


Van Spor

Zirvede fark açılıyor! Galatasaray 10 kişilik Başakşehir'e fark attı


Van Spor

Rize'yi tek golle geçtiler! Karadeniz derbisi Trabzonspor'un!


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ