Türk çiçeği 50 ülkenin kadınları için hazırlanıyor

Süs bitkileri ihracatında ivme yakalayan Türk çiçek sektörü, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için hazırlanan rengarenk özel kesme çiçek koleksiyonunu 50 ülkeye pazarlayarak 8 milyon dolar döviz geliri elde etmeyi hedefliyor.

Genel 25.02.2020 15:39:05 0
Türk çiçeği 50 ülkenin kadınları için hazırlanıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 25.02.2020 15:39

ANTALYA (AA) - Özel günlere yönelik üretim yapan sektör, yılbaşı ve 14 Şubat Sevgililer Günü sevkiyatlarının ardından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için hazırlıklara başladı. Seralardan, Sevgililer Günü'nde ağırlıklı olarak tercih edilen kırmızı karanfiller kalktı, bunların yerini pembe, sarı, beyaz karanfiller aldı.

Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sektörün özellikle yılın ilk yarısında yoğun çalıştığını söyledi.

Sevgililer Günü için Hollanda, İngiltere, Almanya, Romanya ve Ukrayna başta olmak üzere 50 ülkeye 60 milyon dal kesme çiçek gönderdiklerini dile getiren Yılmaz, sektörün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için de hummalı bir çalışmaya girdiğini ifade etti.

Her özel günün çiçek renginin farklı olduğuna işaret eden Yılmaz, bu özel günlere göre planlama yapan sektör temsilcilerinin de günün anlamına uygun, talep edilen renklerde üretim gerçekleştirdiğini belirtti. Bu dönemde seralarda her renkten çiçeğin bulunduğunu söyleyen Yılmaz, her ülkeden farklı renklerde çiçek talepleri geldiğini bildirdi.

Ülkelerin de kendilerine göre renkleri olduğunu anlatan Yılmaz, "Kadınlar Günü için kırmızı yavaşlıyor, çok renkli çiçekler ön plana çıkıyor. İngiltere'de açık pembe çok seviliyor, Romanya'da ise açık pembeyi hiç satamıyoruz. Romanya, kırmızı ve beyaz istiyor. Yunanistan da beyazı seviyor. Avrupa'da pastel, doğu bloku ülkelerde daha çok canlı renkler satılıyor. Biz de seralarımızda bu yönde çalışmalar yapıyoruz." dedi.

30 bin kişilik istihdam oluştu

Her renkte, her zevke ve göze hitap eden çiçeklerin Türkiye'de yetiştiğini vurgulayan Yılmaz, dünyanın değişik ülkelerinden talep edilen bu çiçeklerin kadınları sevindirdiğini dile getirdi.

Yılmaz, şöyle konuştu:

"Sektör, 6 bin dönümü kapalı olmak üzere dış mekan ve salon bitkileri de dahil olduğunda yaklaşık 60 bin dönümlük bir üretim alanına sahip. Geçen yıl 50'nin üzerinde ülkeye çiçek göndermiştik. Bu yıl da bu rakamları yakalayacağımızı düşünüyorum. 50 ülkeye yaklaşık 8 milyon dolarlık ihracat planlıyoruz. Bunun için de hazırlanıyoruz. Sektörde yaklaşık 30 bin kişilik bir istihdam oluştu. Bu rakam aileleriyle düşünüldüğünde 300 bin kişi çiçekten geçimini sağlıyor."

Türkiye'nin karanfil üretiminde iddialı olduğuna işaret eden Yılmaz, karanfil dışında çok düşük miktarda cipso ve krizantem türü bitkiyi de ihraç ettiklerini söyledi.

Yılmaz, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü sevkiyatlarının ardından İngilizlerin Anneler Günü'ne hazırlanacaklarını bildirdi.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Erzurumspor FK 3 Ocak’ta topbaşı yapacak


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı dolu dizgin gidiyor


Van Spor

Ağrı Kadın FK’ya Barbaros’tan maddi destek


Van Spor

Iğdır’da dağcılıkta tarihi adım


Van Spor

Elazığlı sporcular 45 madalya turnuvaya damga vurdu


Van Spor

FIS Palandöken Cup tamamlandı


Van Spor

Kar ve soğuğa rağmen Ağrı Kadın Futbol Takımı’ndan 4 gollü galibiyet


Van Spor

Ceza sahasında davetsiz misafir


Van Spor

Dersimspor’un altyapısına kalıcı yatırım müjdesi


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bu galibiyete ihtiyacımız vardı"


Van Spor

Hüseyin Eroğlu: "Bizim adımıza beklemediğimiz bir skor oldu"


Van Spor

Trendyol 1. Lig Erzurumspor FK: 1 Çorum FK: 0


Van Spor

Elazığ’da okul sporları masa tenisi müsabakaları yapıldı


Van Spor

Tuncelili sporcular uluslararası arenada tarih yazdı


Van Spor

Malatya’nın Yazıhan ilçesinde ata sporu atlı cirit yaşatılıyor


Van Spor

Muş BESK, sahasında Samsun BESK’e mağlup oldu


Van Spor

Elazığspor, Erzincan’a gitti


Van Spor

Öğretim üyesi Dr. Gençoğlu, dünya ikincisi oldu


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "5 transfer yapabiliriz"


Van Spor

Sarıkamış’ta FIS Cup yarışları sona erdi


Van Spor

Sarıkamış’ta ’Uluslararası FIS Sarıkamış CUP’ heyecanı sürüyor


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ