Tunus parlamento komisyonu: Fahfah devleti kendi çıkarları için kullandı

Tunus'ta istifa eden başbakan Fahfah hakkında soruşturma yapan parlamento komisyonu, Fahfah'ın devleti kendi çıkarları için kullandığını bildirerek, mal varlığının dondurulması çağrısında bulundu.

Genel 24.07.2020 20:31:02 0
Tunus parlamento komisyonu: Fahfah devleti kendi çıkarları için kullandı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 24.07.2020 20:31

TUNUS (AA) - Tunus'ta istifa eden başbakan İlyas Fahfah hakkındaki suçlamaları araştırmak için oluşturulan parlamento komisyonu başkanı İyad el-Lumi, mecliste düzenlediği basın toplantısında, "Fahfah görevi boyunca son ana dek devleti kendi çıkarları için kullandı." ifadelerini kullandı.

Lumi, Fahfah hakkında çıkar çatışması şüphelerinin bulunduğuna işaret ederek, Fahfah'a yönelik seyahat yasağı, mal varlığının dondurulması gibi çeşitli önlemlerin alınması tavsiyesinde bulundu.

Fahfah'ın milyarlık bütçeleri bulunan bir şirketler grubunda yüzde 21'lik hissesinin nereden geldiğinin merak konusu olduğunu söyleyen Lumi, ayrıca Fahfah'ın daha önce de hükümete bağlı şirketlerle anlaşmalar yaptığını, yasaların eski bakanların devlete bağlı şirketlerle anlaşmalar yapmalarına izin vermediğine dikkati çekti.

Lumi, Fahfah'ın Başbakan olarak atanmasının ardından Yolsuzlukla Mücadele Ulusal Kurulu'nun Fahfah hakkında gerekli denetlemeyi yapmamasını garip karşıladığını belirtti.

Başkan ayrıca Fahfah'ın ancak muhalefet kendisi hakkında suçlamada bulunduktan ve çıkar çatışması meselesi ortaya çıktıktan sonra istifa ettiğine dikkati çekti.

Fahfah'ın istifa süreci

Yolsuzlukla Mücadele Ulusal Kurulu'nun 30 Haziran'da yaptığı açıklamada, devlet ile ticari ilişkilerde bulunan ve ihale anlaşmaları yapan bazı şirketlerin bir kısım hisselerine Başbakan Fahfah'ın sahip olmasından dolayı çıkar çatışması şüphesi bulunduğu ve buna kanunların izin vermediğine ilişkin değerlendirmelerde bulunulmuştu.

Meclis Başkanı Raşid el-Gannuşi, Fahfah'ın "ihalelerde yolsuzluk yaptığı" yönündeki suçlamaları araştırmak için komisyon oluşturmuş ve komisyon ilk toplantısını 7 Temmuz'da gerçekleştirmişti.

Komisyon Başkanı İyad el-Lumi, toplantı sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, Başbakan Fahfah'ın görevi bırakması konusunun komisyonda ciddi bir şekilde ele alınacağını ve komisyonun çalışmalarıyla ilgili ilk raporu iki ya da üç gün içinde sunacaklarını söylemişti.

Komisyonun konuya iki yönlü bakacağını kaydeden Lumi, bunlardan birinin çıkar çatışması, diğerinin ise Fahfah'ın hisse sahibi olduğu şirketlerin devletten aldığı ihalelerdeki yolsuzluk şüphesi olduğunu belirtmişti.

Lumi, ihale şartnamelerinin, Fahfah'ın hisse sahibi olduğu ve çıkarlarının bulunduğu şirketlerinin taşıdığı özelliklere göre hazırlandığı konusunda gerçek şüphelerin bulunmasının yanı sıra bazı ihalelerin Fahfah'ın başbakanlık görevini yürüttüğü sırada yapıldığını kaydetti.

Komisyon, Başbakan'ın görevi bırakması yönünde bir karar alsa bile bunun yasal bir sonucu ve yaptırımı bulunmuyor.

Başbakan Fahfah, geçen hafta parlamentoda kendisine yöneltilen yolsuzluk suçlamalarını reddetmişti.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Teknik Direktör Çağlayan: "Bu hikayenin sonunda Elazığspor bir üst lige çıkacak"


Van Spor

Elazığ’da dart müsabakaları sona erdi


Van Spor

Değer Erzincan spor kulüpleri 20’ye ulaştı: Hedef 5 bin öğrenci


Van Spor

Yeni Malatyaspor’dan yeniden yapılanma açıklaması


Van Spor

Kars’ta strateji ve hamle günü: Okul Sporları Satranç Turnuvası sona erdi


Van Spor

Fuat Bavuk: "Çok üzgün olduğumu bilmenizi isterim"


Van Spor

Elazığspor’da Fuat Bavuk kadrodışı bırakıldı


Van Spor

Malatya’da okul sporları futbol müsabakasında ayakta alkışlanan gol


Van Spor

Elazığspor ile Elazığ MEM arasında işbirliği protokolü


Van Spor

Doğum gününde Türkiye ikincisi oldu


Van Spor

Otizmli İkiz Milli Kayakçılara Erzurum’da coşkulu karşılama


Van Spor

GSB Kış Kulübü binleri ağırladı


Van Spor

AK Parti Doğubayazıt İlçe Başkanı Geçit’ten maç sonrası yaşandığı iddia edilen olaylara tepki


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Mazıdağ Fosfat Spor:0


Van Spor

Elazığ GSK hentbol takımı 7’de 7 yaptı


Van Spor

Muş Gençlerbirliği’nden 50. yılında çifte şampiyonluk sevinci


Van Spor

Galatasaray, Rizespor'u 3-0 Mağlup Ederek Ligdeki Yürüyüşünü Sürdürdü


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 4 - Menemen FK: 1


Van Spor

Bitlis Spor 1916 evinde puan kaybetti


Van Spor

Erzurumlı Kick Boksçular madalyalarla dönüyor


Van Spor

Birgül kardeşler yine gururlandırdı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ