TÜBA - Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanlarını Ödüllendirme Programı (GEBİP) Yıllık Değerlendirme toplantısı ve GEBİP Konferansı, Atatürk Üniversitesinde gerçekleşti

Genel 23.09.2017 11:54:11 0
TÜBA - Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanlarını Ödüllendirme Programı (GEBİP) Yıllık Değerlendirme toplantısı ve GEBİP Konferansı, Atatürk Üniversitesinde gerçekleşti
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 23.09.2017 11:54
TÜBA-Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanlarını Ödüllendirme Programı (GEBİP) Yıllık Değerlendirme Toplantısı Açılış Töreni ve GEBİP Konferansına katılmak üzere Erzurum’a gelen, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar ve akademi yöneticileri, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı’yı makamında ziyaret etti.
TÜBA asli üyesi, Cumhurbaşkanı başdanışmanı ve Ak Parti Siirt Milletvekili Prof. Dr. Yasin Aktay’ın da yer aldığı ziyarette, Atatürk Üniversitesi olarak, TÜBA’nın Yıllık Değerlendirme Toplantısına ev sahipliği yaptıkları için mutluluk duyduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı, bilimsel anlamda gerçekleştirilen her türlü program ve projenin içerisinde yer almayı öncelikli hedef seçtiklerini ifade etti.
TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar ise Atatürk Üniversitesi gibi kadim bir üniversiteyle iş birliği içinde bulunmanın ayrı bir gurur kaynağı olduğunu söyleyerek, destekleri için Rektör Çomaklı ve ekibine teşekkür etti.
Ziyaretin ardından, TÜBA - Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanlarını Ödüllendirme Programı (GEBİP) Yıllık Değerlendirme Toplantısı Açılış Töreni ve GEBİP Konferansının gerçekleşeceği, Atatürk Üniversitesi Nenehatun Kültür Merkezi’ne geçildi.
İlk gün gerçekleştirilen açılış töreni ve GEBİP konferansına; TÜBA asli üyesi, Cumhurbaşkanı başdanışmanı ve Ak Parti Siirt Milletvekili Prof. Dr. Yasin Aktay, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, TÜBA yöneticileri ve akademisyenler katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan TÜBA asli üyesi, Cumhurbaşkanı başdanışmanı ve Ak Parti Siirt Milletvekili Prof. Dr. Yasin Aktay, konuşmasında 18. yüzyılın ünlü bilim adamlarından Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri hakkında bilgi verdi. Astronomi alanında ün salmış İbrahim Hakkı Hazretlerinin bilim dünyasında saygın bir yeri olduğunu ifade eden Aktay, Marifetname eserinin ise başlı başına bir şaheser olduğunu söyledi.
TÜBA GEBİP ödüllerini özenle sürdüklerini ifade eden TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, şimdiye kadar 400 ödül verildiğini belirterek, bu yıl ise yaklaşık 35 genç bilim insanına ödül verileceğini söyledi. GEBİP ödüllerinin Türkiye kaynaklı çalışmaları artırmak ve seçkin bilim insanlarını maddi ve bilimsel olarak desteklemek için verildiğini ifade eden Acar şöyle devam etti: “ Bu ödül, Türkiye’de ve dünyanın çoğu yerinde benzeri olmayan bir ödül olarak karşımıza çıkıyor. Biz yine bunu özenle sürdürmeye devam edeceğiz. İnşallah bizden sonraki arkadaşlar da bunu geliştirerek sürdüreceklerdir. Özellikle üyelerimize buradan teşekkür etmek istiyorum. Çünkü üyelerimizle biz iş ilişkisiyle bağlı değiliz. Üye olan veya olmayan bilim insanlarımız zorunlu değilde gönüllü olarak çalışıyorlar. Bizimle buraya kadar gelen ve çaba sarf eden herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Erzurum, Bin Yıllık Bir Bilim ve Eğitim Merkezidir
“Dünyanın bilinen en eski üniversitesi bu topraklardadır. Bugün mühendislikte, sağlıkta, sosyal bilimlerde Batı biliminin temel referansları olan isimlerin çoğu coğrafyamızın, medeniyetimizin mensuplarıdır” sözleriyle konuşmasına başlayan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Erzurum’un 1000 yıllık bir bilim ve eğitim merkezi olduğuna işaret etti. Kaynakların, 1913 yılında şehirde 38 medrese ve 54 caminin varlığını tespit ettiğini ve bu bakımdan TÜBA’nın, Türk İslam Bilim Kültür Mirası Projesi’ni bilim, kültür ve sanat tarihimizin önemli eserlerini yeni nesillerle buluşturmasının heyecan verici olduğunu söyledi.
“Ali Kuşçu’yu Farabî’yi, İbn-i Sina’yı, hatta günümüzden örneklersek Nobel Ödülü sahibi bilim adamımız Aziz Sancar’ı yetiştiren bir medeniyetin mensupları olarak bilim ve teknolojideki kaybımızı gidererek, kendi bilim ve teknolojik potansiyelimizi dünyanın çağdaş anlayışına uygun hâle getirmeliyiz” diyen Rektör Çomaklı şöyle konuştu.
Hep Birlikte İnşa Edeceğimiz “Yeni Bir Türkiye” Önümüzdeki En Büyük Hedeftir
“Bu bağlamda bilimi üretip teknoloji ile buluşturan, kısacası ürettiği bilgiyi ürüne dönüştüren Üniversitelere büyük sorumluluklar düşmektedir. Üniversite-Sanayi birlikteliği ve AR-Ge çalışmaları bu bağlamda oldukça önemlidir. Atatürk Üniversitesi’nin 16. Rektörü olarak göreve başladığımız günden bugüne çok kısa bir mesafe içinde köklü geçmişimizden gelen yapıyı daha da ileriye taşıyacak birçok çalışmaya imza attık. Bilimden sanata, eğitimden kültüre geniş bir alanda mücadele etmek, var olmak, öncü olmak gerekir. Her medeniyet kendi varlık kültürünü inşa eder. Akleden, düşünen, merak eden, araştıran, soran, sürekli gelişmeyi hedef alan öğrenciler yetiştirmek için Üniversitelerimize ve Bilimler Akademisine büyük sorumluluklar düşmektedir.
Bilimin, ilmin, araştırmanın, geliştirmenin, inovasyonun aydınlığında hep birlikte inşa edeceğimiz “Yeni bir Türkiye” önümüzdeki en büyük hedeftir. Gayretleriyle, emekleriyle, birikimleriyle, eserleriyle bilim dünyasına, ülkemize ve tüm insanlığa katkılar sağlayan bilim insanlarımıza ve TÜBA’ya teşekkür ediyorum” dedi.
Son olarak konuşan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, akademik çalışma yapan ve bilgi üreten genç bilim insanlarını ödüllendirmenin hizmetlerin en büyüğü olduğunu ifade etti. Sekmen: “Gençlerin teşvik edilmesi lazım. Bin yıllık tarihi olan bir ülke olmamıza rağmen yarıştan bir müddet geri kalmışız. Bu devletler yarışında tekrar yerimizi almamız, bilime vereceğimiz önemle orantılı. Ülkemiz üzerinde oynanan oyunları hep görüyor ve biliyoruz. Terörle mücadele eden ülkemiz düne kadar, insansız keşif uçaklarını birilerinden alırken istediği bilgilere yeterince ulaşamıyordu. Ne zaman bunu kendimiz üretmeye başladıysak başarı da kendiliğinden geldi” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından, TÜBA Asli Üyesi ve TÜBA Enerji Çalışma Grubu Yürütücüsü Prof. Dr. İbrahim Dinçer, Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Akıllı Enerji Çözümleri konulu konferansını verdi.
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığsporlu Maksut’un annesi hayatını kaybetti


Van Spor

Hem okuyorlar hem buz pateni öğreniyorlar


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Bandırmaspor: 1


Van Spor

Fenerbahçe, 10 Kişi Kalan Beşiktaş'ı 3-2 Mağlup Etti! Tarihi Geri Dönüş ve 2 Kırmızı Kartla Dolu Bir Derbi


Van Spor

Oliver Roy Camio: "Tüm oyuncularımız gayet güzel performans gösterdi"


Van Spor

A Milli Hentbol Erkek Milli Takımı, Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ni yenerek ikinci tura yükseldi


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 4 - 1461 Trabzon FK: 0


Van Spor

Erzincanlı badmintonculardan Macaristan’da çifte bronz madalya


Van Spor

Gol sesi çıkmadı! Galatasaray'a kendi evinde Trabzon çelmesi


Van Spor

Elazığ’da milli maç heyecanı


Van Spor

Elazığ’a dünya şampiyonluğu gururu


Van Spor

Varto’da voleybol kursuna yoğun ilgi


Van Spor

Milli badmintoncular Avrupa’da yarı finalde


Van Spor

Muşspor, 1461 Trabzon FK maçı hazırlıklarına başladı


Van Spor

TFF 3.Lig’de Yeşilyurtspor Niğde Belediyespor’a konuk olacak


Van Spor

Muğlaspor maçı Elazığspor taraftarına yasak


Van Spor

Milli badmintoncular çeyrek finale yükseldi


Van Spor

TFF’den Yeni Mersin-Malatya maçına İzmirli hakem görevlendirmesi


Van Spor

Erzincan’da Zidane esintisi: Köy turnuvasında efsane golün birebir aynısı atıldı


Van Spor

Elazığlı sporcu Cumhuriyet coşkusunu Erciyes’in zirvesine taşıdı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ